Josip Novakovich

Josip Novakovich

Josip Novakovich se je pri dvajsetih letih preselil s Hrvaške v ZDA. Objavil je ducat knjig, med drugim roman April Fool’s Day (preveden v deset jezikov), pet zbirk kratke proze (Infidelities, Yolk, Salvation and Other Disasters, Heritage of Smoke in Tumbleweed), tri esejistične zbirke in dve knjigi kritik. Njegovo delo je bilo pripoznano v antologiji Best American Poetry ter z nagradama Pushcart Prize in O. Henry Prize Stories. Prav tako je prejel nagrado Whiting Writer’s Award, mesto raziskovalca pri skladu Guggenheim ter nagradi Ingram Merrill Award in American Book Award. Leta 2013 je bil med finalisti nagrade Man Booker International Award. Trenutno vodi delavnice kreativnega pisanja na univerzi Concordia v Montrealu.

Avtorjevi novejši prispevki
  • Nova politična klima

    Za obtožbo zadostujejo govorice na internetu. In dvomiti v tožnike pomeni dvomiti v ženske in žrtve, žrtve pa imajo vedno prav. Ko so žrtve. A biti žrtev dialektično pomeni imeti voljo do maščevanja, kot vemo iz balkanskih vojn.

  • Književne tolpe ali združba dolgočasnežev?

    Zgodovinske krivice se popravljajo in nagrade dandanes prejme veliko avtorjev_ic manjšinskih književnosti. To je nekaj, kar se meni osebno zdi precej znano iz starega jugoslovanskega sistema – enakopravna zastopanost vseh republik ter izvolitev vseh predsednikov_ic in drugih funkcionarjev_k ‘po ključu’. Predpostavka, da so vse skupine enako dobre in da jih je treba predstaviti enakovredno, ne bi bila smiselna, če bi govorili denimo o šahu ali tenisu. Vendar pa obstaja neka razlika. Vsaka skupina potrebuje svoj glas, vsaka skupina mora biti slišana, torej je ideja povsem na mestu.

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica