Nezbrano delo

Andrej Blatnik

Novi pristopi (2020) • esejistika

Kupi

Nezbrano delo sestavlja približno petdeset »majhnih premislekov«, ki jih je mogoče brati kot samostojne kratke eseje o različnih piscih, delih in fenomenih, tako slovenskih kot tujih. Rdeča nit avtorjeve pripovedi – to je nemara tudi njegova osebna zgodba – je usoda knjige kot medija na preizkušnji. Nacionalne in mednarodne raziskave bralnih navad več o knjigi

Predstavitev knjige

Nezbrano delo sestavlja približno petdeset »majhnih premislekov«, ki jih je mogoče brati kot samostojne kratke eseje o različnih piscih, delih in fenomenih, tako slovenskih kot tujih. Rdeča nit avtorjeve pripovedi – to je nemara tudi njegova osebna zgodba – je usoda knjige kot medija na preizkušnji. Nacionalne in mednarodne raziskave bralnih navad namreč opozarjajo, da se branje knjig v zadnjih desetletjih močno preoblikuje in vse bolj tudi usiha. Učinkovanje knjig na svet je zamenjalo učinkovanje sveta na knjige, pa čeprav so te v zadnjem času postale vse dostopnejše, ali kot bralni vir ali kot nosilke različnih idej, estetik in ambicij – a velika večina dandanes objavljenih knjig ostane dobesedno neprebrana. Branje knjig je v času razpršene pozornosti vse bolj zapletena, morda prezapletena dejavnost tudi zato, ker potrebuje osredinjenost, zbranost, ki je digitalni domorodci in tisti, ki poskušajo slediti toku časa, ne le niso več zmožni, temveč se jim zdi nemalokrat tudi anahrona, tako da zanjo niso niti motivirani. V knjigi zbrana besedila nas med drugim opozarjajo, da zapovedi današnjega časa višje, hitreje, močneje vodijo v površinsko, nezbrano delo, branje, razmišljanje in ne nazadnje čustvovanje.

Andrej Blatnik (1963, Ljubljana) je doktoriral iz komunikologije. Dela kot urednik in univerzitetni predavatelj. Objavil je štirinajst knjig v Sloveniji in več kot trideset v tujini. Njegove kratke zgodbe so uvrščene v vrsto mednarodnih antologij, tudi v Best European Fiction 2010 in Short: An International Anthology of Five Centuries of Short Short Stories (2014). Je dobitnik zlate ptice, Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Andrej Blatnik

Andrej Blatnik je izdal sedemnajst knjig v Sloveniji in petintrideset v tujini, med njimi po štiri v angleščini in makedonščini, šest v hrvaščini, po tri v nemščini, srbščini in turščini, po dve v španščini, češčini in italijanščini. Nastopal je na vrsti mednarodnih literarnih festivalov, tudi na PEN World Voices Festivalu v New Yorku. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 2001 za knjigo Zakon želje. Uči založništvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rad bere, gleda filme, posluša glasbo in potuje. 

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica