Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali

Mojca Pišek

Novi pristopi (2019) • esejistika

Kupi
  • nominacija za Rožančevo nagrado

Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali je zbirka novih in že objavljenih esejev. Jedro knjige so novejši: po večini so nastali v zadnjem letu in se obračajo v intimo, kakor jo sooblikujejo knjige, ki jih avtorica prebira. Ključna literarna dela, ki navdihujejo eseje, so Neznosna lahkost bivanja Milana Kundere, več o knjigi

Predstavitev knjige

Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali je zbirka novih in že objavljenih esejev. Jedro knjige so novejši: po večini so nastali v zadnjem letu in se obračajo v intimo, kakor jo sooblikujejo knjige, ki jih avtorica prebira. Ključna literarna dela, ki navdihujejo eseje, so Neznosna lahkost bivanja Milana Kundere, Genialna prijateljica Elene Ferrante in Pokliči me po svojem imenu Andréja Acimana. A to niso eseji o romanih, saj literarne zgodbe prikazujejo kot organski del življenja in ponujajo misel, da je ob pomoči literature nekoliko bolj literatura tudi naše življenje. Sklop novejših besedil zaokrožuje esej o avtoričinem zapletenem odnosu med materinščino in moderno linguo franco, angleščino. Besedila v drugem delu knjige je bilo med letoma 2014 in 2018 mogoče brati v reviji Literatura in v spletni reviji LUD Literatura, kritično analizirajo domače književno dogajanje, fenomene in anomalije ter se tematsko in stilistično napajajo v kulturnem novinarstvu.

 

Mojca Pišek (1985) je novinarka, literarna kritičarka, esejistka in popotnica. V letih 2007–2017 je bila sodelavka kulturne redakcije časnika Dnevnik, od leta 2019 piše predvsem za Delo. Leta 2012 je prejela Stritarjevo nagrado za literarno kritiko, leta 2014 pa priznanje čuvaj/watchdog za mladega novinarja, ki ga podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. To je njena prva knjiga.

Mojca Pišek

Mojca Pišek (1985). Kup idej, kako spremeniti svet na bolje. Čemu ne začeti s slovensko literaturo.

Izdelava: Pika vejica