LUD Literatura

Dostojevski in jaz

Cikel predavanj Dostojevski in jaz je povezan z istoimenskim zbornikom, ki je letos izšel pri LUD Literatura in v katerem je s svojimi prispevki sodelovalo sedemnajst avtorjev. Namen zbornika je bila aktualizacija literarnega opusa F. M. Dostojevskega in njegove intelektualne zapuščine:
11. novembra 2021 je namreč dvestota obletnica pisateljevega rojstva. Poleg omenjenega zbornika je LUD Literatura sočasno izdala tudi prevod monografije Dostojevski ruske literarne zgodovinarke in biografinje Ljudmile Saraskine (avtorico bomo januarja gostili v Cankarjevem domu, op. ur.).

Osem predavateljev na temo Dostojevski in jaz se ruskega klasika loteva z različnih perspektiv: od literarnozgodovinske, filozofsko-teološke in splošno kulturne do pisateljsko-ustvarjalne in osebne formativne. Nekaj jih razmišlja o ključnih razsežnostih in tematskih poudarkih njegovega opusa, drugi pa se lotevajo specifičnih, a še kako pomembnih vprašanj, povezanih z avtorjevimi pogledi na svet v najširšem pomenu besede, na zgodovino Rusije in Evrope ter, navsezadnje, vplivom na druge pisce, tudi filozofe in publiciste. V ta problemski sklop gotovo sodi kompleksno vprašanje o recepciji Dostojevskega v slovenski literaturi in kulturni zgodovini.
V enem izmed pisem Dostojevskega srečamo tudi tole pomenljivo formulacijo: »Povsod in v vsem grem do konca, vse življenje sem prestopal meje.« Dostojevski in jaz: to ni projekt prestopanja meja, ki briše razlike, ampak ambicija, da bi meje med avtorjem in njegovim današnjim bralcem, od pisateljevega sveta hočeš nočeš vse bolj oddaljenim, napravili prehodnejše. Pa ne da bi Dostojevskega na silo spravili v ta ali oni predal in ga tam pustili varno spravljenega, ampak da bi opozorili, da si mora ključ zanj navsezadnje vsak bralec izdelati sam. Dostojevski in jaz, torej.

Dr. Matevž Kos

 

Program:

8. 11.
Gorazd Kocijančič: Dostojevski in mišljenje hipostaze
Dr. Ivan Verč: Dostojevski in pravičnost

29. 11.
Ddr. Igor Grdina: Za Dostojevskim
Dr. Matic Kocijančič: »Nič ni resnično, vse je dovoljeno.«

2. 12.
Dr. Neža Zajc: Staroruski vir »notranjega človeka« Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega
Mag. Sergej Valijev: Raskolnikov in drama notranjega dialoga

8. 12.
Dr. Tomo Virk: Dostojevski, moja malenkost in Dostojevski
Dr. Blaž Podlesnik: Selfi Dostojevski ali Brade Karamazovi

Vsi dogodki v sodelovanju z LUD Literatura

Klub CD, brezplačne vstopnice

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.