LUD Literatura

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Umetna inteligenca in jezikovni viri

10. junija ob 19.0020.00

umetna inteligenca in jezikovni viri fb

Na četrtem dogodku v ciklu Umetna inteligenca v kulturi se bomo pogovarjali o razvoju in uporabi jezikovnih virov in tehnologij za slovenščino. Spregovorili bomo o jezikovnih korpusih, avtomatsko generiranih slovarjih, pa tudi naprednejših orodjih, kot so program za avtomatsko postavljanje vejic Vejice, aplikacija za oceno težavnosti pisne slovenščine ter orodje za sledenje jezikovnih trendov.

S Špelo Arhar Holdt, doktorico slovenistike in raziskovalko na Centru za jezikovne vire in tehnologije se bo pogovarjal Martin Justin.

*

 

Cikel umetna inteligenca v kulturi

V zadnjih nekaj letih smo priča bliskovitemu napredku tehnologij umetne inteligence. Te z modeli za generiranje fotografij, besedila, zvoka in celo videoposnetkov vedno bolj posegajo tudi na področje kreativnega ustvarjanja. Če smo tekom stoletji in desetletji sprejeli, da nas stroji prekašajo v izdelovanju stvari, računanju, igranju iger in pridobivanju znanja iz podatkov, je bila ustvarjalnost pogosto razumljena kot točka onkraj dosega, tisto, kar na koncu ljudi vendarle loči od strojev.

Napredek, ki je nemogoče v nekaj letih spremenil v resničnost, razumljivo sproža mnogo strahov, zloveščih napovedi in različnih klicev po ukrepanju. A se pogosto zdi, da ti odzivi izvirajo iz slabega razumevanja same tehnologije, ki se skriva za aplikacijami, kot so ChatGPT. Menimo namreč, da je tehnologija orodje, ki ga lahko bolje ali slabše uporabimo, z dovolj znanja pa lahko umetno inteligenco v svoje prakse plodovito vključujejo tudi delavke in delavci v umetnosti.

Zato smo se pri Literarno-umetniškem društvu Literatura odločili za organizacijo cikla pogovor na temo umetne inteligence v kulturi. Gostili bomo strokovnjakinje in strokovnjake s področji umetne inteligence, ki nam bodo pomagali razumeti naravo, zmožnosti in omejitve teh tehnologij.

Podrobnosti

Datum:
10. junija
Ura:
19.00 – 20.00
Kategorija dogodka:

Prizorišče

LUDa knjigarna
Trubarjeva 51
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map


Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.