LUD Literatura

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Poezija na podlago: Andraž Polič in Gregor Podlogar

12. 10. 2023 ob 19.00

Andraž Polič in Gregor Podlogar bereta iz novih izdaj Prelomi in Atlas.
Poezija na podlago je cikel pesniških branj izbranih avtorjev in/ali avtoric v dnevni sobi nastajajoče ludnice na Trubarjevi 51, ki bodo ob povabilu na branje povabljeni tudi, da s seboj prinesejo vinilno ploščo, ki bo ustvarila zvočno podlago njihovega nastopa. Svojo izbiro bodo v sproščenem pogovoru lahko utemeljili, lahko pa bodo o njej tudi molčali. Če vinilne plošče za podlago nimajo, si bodo svojo podlago lahko izbrali iz nabora plošč, ki jih imamo mi ali pa jim bomo primerno podlago izbrali brez njihovega sodelovanja, po ključnem načelu ‘pustim se presenetiti’.
Andraž Polič (1972) je pesnik, glasbenik, skladatelj, igralec. Objavil 16 knjig pesmi, v zadnjih letih: Kirka na Jadranu (2022), Ladje in otoki (2022), Prelomi (2023). Večkrat nominiran za pesniške nagrade, dobitnik »Fanny Haussmann« ( 2018). Kot skladatelj za gledališče sodeloval z režiserji doma in v tujini. Že dvajset let lokomotiva »fusion-chanson« skupine Hamlet Express (v pripravi 6 album: »Fantom svobode«). Zadnjih 17 let živel v Pragi in deloval v gladališču »Kampa«. Letos spet z družino v domači Ljubljani pripravljen na pobege in navdihe… včasih pa celo na pesniški večer z vinilko.
Gregor Podlogar (1974) je doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, zdaj je zaposlen kot urednik oddaj na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars. Vrsto let je bil tudi urednik slovenskega dela spletnega pesniškega portala lyrikline.org. Objavil je sledeče pesniške zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, skupaj s Primožem Čučnikom in Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006), Vesela nova ušesa (2010), Svet in svet (2016), ki je bila nominirana za Veronikino nagrado, uvrščena na Festival Pranger in prevedena v hrvaščino (Svijet i svijet, Naklada Lara, 2020), ter Atlas (2022), ki je bila tudi nominirana za Veronikino nagrado. Njegove pesmi so prevedene v mnoge jezike (angleščino, nemščino, francoščino, češčino, kitajščino, madžarščino idr.) in bile objavljene v nekaterih antologijah, kot npr. Six Slovenian Poets, Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas, Mein Nachbar auf der Wolke idr. Med letoma 2015 in 2021 je bival na Dunaju, zdaj živi in dela v Ljubljani.

Podrobnosti

Datum:
12. 10. 2023
Ura:
19.00
Kategorija dogodka:
Oznake dogodka:
, , ,


Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.