Barbara Pogačnik v Turčiji

28. mednarodni literarni festival Kibatek v Turčiji

Barbara Pogačnik, pesnica in Literaturina avtorica in hkrati članica uredništva revije Literatura, se je prejšnji teden vrnila z 28. mednarodnega literarnega festivala Kibatek v Turčiji, ki je potekal od 2. do 5. decembra v Smirni, mestu, ki je v antiki spajalo Evropo in Malo Azijo in v katerem je menda živel tudi Homer, danes pa s svojimi skoraj 4 milijoni prebivalcev ostaja med tremi največjimi turškimi mesti. Festival, ki je letos kot svojo osrednjo temo predstavil književnost Severnega Cipra, je Slovenijo v obliki Barbare Pogačnik izjemno gostoljubno sprejel kot 31. državo na svojem zemljevidu. Barbara se je skupaj z več kot 50 pesniki iz Bolgarije, Nemčije, Irana, Azerbejdžana, Makedonije, Romunije, Albanije, Grčije, Bosne in Hercegovine, Iraka, Kirgizije, Cipra, Kazahstana, Kosova, Gruzije in seveda Turčije predstavila na dveh branjih pred polnimi dvoranami (in pod zastavami vseh omenjenih dežel), v številnih osebnih intervjujih s študenti književnosti (Smirna premore kar tri državne univerze in nekaj zasebnih, na katerih skupno študira okoli 150.000 študentov), posebej pa še z referatom o slovenski književnosti in prisotnosti turške literature v Sloveniji skupaj s šestimi univerzitetnimi kolegi iz Turčije, BIH, Kazahstana, Gruzije in Kosova na prestižni zasebni univerzi Yashar.

Udeležence festivala so gostoljubno sprejeli osebno angažirani pokrovitelji festivala župan občine Smirna Konak Belediyesi dr. Hakan Tartan, vodstvo univerze Yashar skupaj z rektorjem dr. Muratom Barkanom, konzul Severnega Cipra Uğur Umar, častni konzul Bosne in Hercegovine A. Kemal Baysak in drugi. Sodelovanje s festivalom je tudi v prihodnosti odprto.

Barbara Pogačnik med branjem, na levi prevajalka Aynur Osmanov

Barbara Pogačnik med branjem, na levi prevajalka Aynur Osmanov

Častni konzul BIH Kemal Baysak, Aynur Osmanov, Barbara Pogačnik s priznanjem ciprskega konzula in Sukru Aydin v ozadju

Častni konzul BIH Kemal Baysak, Aynur Osmanov, Barbara Pogačnik s priznanjem ciprskega konzula in Sukru Aydin v ozadju

Guzin Oralkan, dr. Mevlut Kalan, župan občine Konak Beledeyesi Izmir, dr. Hakan Tartan, Leyla Isik, Ahmet Goksan

Guzin Oralkan, dr. Mevlut Kalan, župan občine Konak Beledeyesi Izmir, dr. Hakan Tartan, Leyla Isik, Ahmet Goksan

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Slovenske pesnice na Poljskem

  Med gostujočimi avtoricami, ki so na Poljskem predstavljale antologijo, je bila tudi Ana Pepelnik.

 • Raznolikost pesniških pokrajin bivše Jugoslavije

  Med 11. in 13. junijem sta bila na gostovanju v tujini dva Literaturina avtorja. Robert Simonišek in Marcello Potocco sta se udeležila zagrebškega festivala “Stih u regiji”.

 • Pesniški spopad s krizo Evrope

  Andrej Hočevar

  Ob koncu prejšnjega meseca, teden dni, preden so slovenski udeleženci Andrej Hočevar, Gregor Podlogar in Staša Pavlovič obiskali Berlin, je nemški nobelovec Günter Grass že … →

Izdelava: Pika vejica