Odprt konec

Izar Lunaček

Poletje je mrtvo. Njegov rep smo zajahali, ko smo šli na prvi roadtrip z na novo obogateno familijico. Ne vem, zakaj en in še en otrok ne moreta bit dva. Petletni sinek bi dojenca mazil, a tako nasilno, da se ta vsevdilj zateka v klice na pomoč. Če bi bila skupaj vsak taka, kot sta narazen, bi bilo vse tipi top, ampak nista, in cel mesec v avtu in šotoru je to karseda mučno.

Preden smo se prebili tja do Herceg Novog, sva bila z bejbimamo že tako fuč, da sva večerno slabost zamenjala za živce in deco krivila za vse zlo, dokler nama nočni potoki žolča niso dokazali bolezni.

Ampak sam Herceg Novi je bil pa kar krasen. Jeseni se tam razbohoti uživaški strip fest, s celodnevnim risanjem po kafičih, zvečer pa dekadentni žurčki in pogovori z legendami.

Najbolj mi je bil všeč Enrique Breccia, ki je na fenbojevska vprašanja založnika odgovarjal takole ležerno:

Tudi risanje po željah mi zdaj že gre, odkar me je Štef B spomladi v Makarski nadrl:

Žur sem žal ujel le en, na fortici z razgledom čez cel zaliv, slikajoč lokalno divo med njenim koncertom

zamudili pa smo glavni del tega »maturanca za avtorje«, kjer goste menda peljejo na odprto morje, da v vodo mečejo svoje ustekleničene umetnije, nato pa jih nagradijo z razvratnim roštilj piknikom na bližnjem ostrvu

ampak sem se na srečo že zmenil, da bom ob letu osorej posebni gost in loh vse preizkusim od začetka do konca, tokrat, upajmo, brez parazitov.

Po poti domov smo se ustavili še v Sarajevu, kjer nas je znanec moje drage s familijo vsak dan popeljal na kosilce ali zajtrk in vsaj s sinkom sva se na mesto tako navezala, da nisva čisto hotela proč.

In začuda nas je v zadnjih dneh pred koncem, po tem mesecu trpljenja in užitkov vse kar malo peklo, da se trip izteka.

Zdaj pa že en teden rišem žalostne migrante in se kregam s svojimi mladostnimi idoli, ker jim ni všeč, kje spijo tekom festivala, ter molim, da Adria zdrži še toliko, da jih pripelje na obisek.

Zima prihaja. Obljublja vse mogoče. In hvala bogu, eden od otrok je spet pol dneva v vrtcu.

O avtorju. Izar Lunaček ima lase, brado, otroka, ženo in nekaj penisa. Riše in misli. Je in hodi, pije in vozi kolo, kadar ne sneži.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Kratka zgodovina slovenskega stripa v stripu

  Izar Lunaček

  Pred kakšnim mesecem so me organizatorji razstave stripa s področja bivše Juge, ki bo to pomlad štartala v Berlinu in se nato selila po prestolnicah … →

 • Kafka po Kupru

  Iztok Sitar

  Naslov pričujoče recenzije je povzet po avtorjevem predgovoru, v katerem bralcem uvodoma predstavi svoje prvo srečanje s Kafko in razloge, zakaj se je sploh odločil za stripovsko priredbo. Vsak risar seveda na književno delo, ki ga bo priredil v strip, gleda drugače. Eden najznačilnejših primerov so adaptacije kratkih zgodb Edgarja Allana Poeja, zagotovo enega med striparji najpriljubljenejših pisateljev, saj so izšle v kakšnih tristo različnih variantah.

 • Beli človek, črno srce

  Iztok Sitar

  »Ne morem dihati!« je zahropel George Floyd in izdihnil. Lani je brutalna smrt temnopoltega moža, ki so jo povzročili beli policisti v Minneapolisu, v Ameriki sprožila val protestov. Protirasistične demonstracije so se kot požar razširile po vsem svetu in začele so padati glave kipov kolonizatorjev. V Richmondu so protestniki zrušili južnjaškega predsednika Jeffersona Davisa, v Bostonu so obglavili Kolumba, v angleškem Bristolu so trgovca s sužnji Edwarda Colstona vrgli v morje, v Belgiji pa so protirasistični aktivisti z rdečo barvo polili več kipov zloglasnega kralja Leopolda II., odgovornega za smrt desetih do petnajstih milijonov ljudi.

Izdelava: Pika vejica