2. mednarodni kritiški simpozij
Ljubljana, Klub Cankarjevega doma, 28.–29. oktober 2015

Umetnost
kritike

Sodobna literarna kritika
med vrednoto, mnenjem in slogom

Med 28. in 29. oktobrom 2015 bo v Klubu Cankarjevega doma potekal drugi mednarodni kritiški simpozij, ki ga organizirajo Javna agencija za knjigo RS, Društvo slovenskih literarnih kritikov, LUD Literatura in Cankarjev dom. Simpozij, na katerem bodo sodelovali uveljavljeni gostje iz Slovenije in tujine, bo odgovarjal na aktualna vprašanja, povezana z literarno kritiko, in gradil mostove med slovenskimi in tujimi literarnimi kritiki ter uredniki. Gostje iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, ZDA in Slovenije bodo predstavili svoje referate in nastopili na kritiških omizjih, na katerih bodo vzpostavili še kako potreben dialog glede aktualnih kritiških problemov ter vloge literarne kritike v današnjem času.

Na simpoziju se bomo posvetili vprašanjem, kot so: kakšna je relevantnost literarne kritike danes? Ali je literarna kritika sposobna – in voljna – generirati vsaj približno enoten kritiški diskurz, ali pa gre zgolj za poplavo naključnih mnenj? Glede na to, da so časi kritiških veličin, ki so praktično lastnoročno krojile obraz literature in vplivale na kulturno-politično klimo v najširšem smislu, nepreklino minili, kako se kritika sooča s svojo novo vlogo? Kakšne so njene transformativne možnosti? Ne nazadnje, kako pomembna sta pri tem kritikova mnenje in slog?

Gostje iz tujine:
Asja Bakić (Hrvaška), Ondřej Hanus (Češka), Ming-Qian Ma (ZDA), Stefan Schmitzer (Avstrija) in Dávid Szolláth (Madžarska)

Gostje iz Slovenije:
Matej Bogataj, Peter Kolšek, Mojca Pišek, Anja Radaljac in Petra Vidali

Gostje uredniške debate:
Emica Antončič, Aljoša Harlamov, Andrej Hočevar in Vlado Motnikar

Organizatorji in moderatorji:
Andrej Hočevar, Aljaž Koprivnikar, Tanja Petrič in Maja Šučur

Četrtek, 29. 10.

Nagovor in predstavitve referatov

Sreda, 28. 10., 11.00–13.00

 1. Uvodni nagovor (Andrej Hočevar)
 2. Matej Bogataj: Zagate z vrednotenjem
 3. Ming-Qian Ma: Premeščeno z branjem: Sodobna inovativna poezija in demokratizirano »kritištvo«
 4. Dávid Szolláth: Osem tipov literarnih kritikov
 5. Stefan Schmitzer: Kritika kot diskurz/kritika kot informacija za uporabnike
 6. Petra Vidali: Umetnost kritike in banalnost njenega trga

(nazaj na program ↑)

Prva debata s povabljenimi kritiki

Sreda, 28. 10., 16.00–17.00

Na prvi debati bodo nastopili Matej Bogataj, Ming-Qian Ma, Dávid Szolláth, Stefan Schmitzer in Petra Vidali. (povezuje Aljaž Koprivnikar)

(nazaj na program ↑)

Uredniki o kritiki. Med objavo in dometom

Sreda, 28. 10., 17.00–18.00

Gostje: Emica Antončič, Aljoša Harlamov, Andrej Hočevar in Vlado Motnikar (povezuje: Tanja Petrič)

(nazaj na program ↑)

Predstavitve referatov

Četrtek, 29. 10., 11.00–13.00

 1. Peter Kolšek: Kaj je in česa ni?
 2. Mojca Pišek: Slog ali Za koga kritiziramo
 3. Asja Bakić: Literarna kritika v dobi družbenih omrežij
 4. Ondřej Hanus: Položaj kritika
 5. Anja Radaljac: Literarna kritika kot element družbene represije

(nazaj na program ↑)

Druga debata s povabljenimi kritiki

Četrtek, 29. 10., 16.00-18.00

Na drugi debati s povabljenimi kritiki bodo nastopili Peter Kolšek, Mojca Pišek, Asja Bakić, Ondrej Hanus in Anja Radaljac (povezuje Maja Šučur)

(nazaj na program ↑)

Kritiki

Asja Bakić (1982, Tuzla) je študirala bosanski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Tuzli. Objavila je pesniško zbirko Može i kaktus, samo neka bode (Aora, 2009) in zbirko kratkih zgodb Mars (Sandorf, 2015). Je avtorica bloga U carstvu melanholije, ureja in piše še za Muf (muf.com.hr), portal za feministično branje popularne kulture. Deluje tudi kot prevajalka.

Matej Bogataj je literarni in gledališki kritik, občasni dramaturg, tudi prozaist. Študiral primerjalno književnost in angleščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, prvo objavljeno besedilo v Teoriji in praksi, sicer od leta 1989 samozaposlen in težak na področju kulture. V devetdesetih letih zunanji urednik za leposlovje pri DZS, obsežen in nepregleden opus literarnih kritik na Radiu Študent in Radiu Slovenija, v skoraj vseh slovenskih časopisih in revijah (Republika, Slovenec, Dnevnik, Večer, Delo, Razgledi, Teleks, Ampak, Mladina), daljša besedila objavlja v Literaturi, Sodobnosti, Dialogih, piše tudi gledališke kritike. Knjižne objave: Konec koncev (1993), Obrobje brez središča (1994), Prebrano, precenjeno (2004) itd.

Ondřej Hanus (1987) je češki prevajalec, pesnik, urednik in kritik. Magistriral je Karlovi univerzi v Pragi, kjer trenutno opravlja tudi svoj doktorski študij. Izdal je dve pesniški zbirki. Za zadnjo je prejel tudi nagrado Jiříka Ortena. Ureja literarno revijo Psí víno in dela na Inštitutu za češko literaturo AS CR.

Peter Kolšek je pesnik, novinar in publicist, rojen leta 1951 v Celju. Sedem let je poučeval slovenščino na dveh ljubljanskih gimnazijah, od leta 1987 bil v službi pri časopisni hiši Delo (v letih 1992–1999  urednik kulturne redakcije, v letih 2006–2014 urejal prilogo Književni listi). Pisal je o literaturi, filmu, televiziji, kulturni politiki in »navadni« politiki. Od januarja 2015 je v pokoju. Objavil je sedem pesniških zbirk. Leta 1998 je z Brino Švigelj Mérat (Brina Svit) objavil epistolarni roman Navadna razmerja. Leta 2003 je izšel izbor iz njegovih pesniških kritik z naslovom Lepa točajka, 2010 pa izbor časopisnih komentarjev in kolumen Vaserkeber in druge dogodbe. Z Dragom Bajtom je leta 1993 sestavil antologijo slovenske poezije (Sončnice poldneva), sam pa je pripravil antologijo slovenske poezije 20. stoletja z naslovom Nevihta sladkih rož, prav tako antologijske prikaze slovenskih pesnikov (Murn, Jenko, Krakar, Pavček, Maurer, Strniša, Fritz, Jesih).

Ming-Qian Ma je izredni profesor na Univerzi v Buffalu, ZDA. Je prejemnik več raziskovalnih štipendij in pohval za svoje pedagoško delo. Objavil je kopico strokovnih in znanstvenih člankov, sodeloval na mnogih konferencah in kot član uredništev več revij in organizacij. Njegova knjiga Poezija kot ponovno branje: Ameriška avantgardna poezija in poetika protimetode pa je izšla leta 2008 pri Northwestern University. Naslednja, Jezikovni obrat: Sodobna inovativna poezija in (pre)vpraš(ev)anje oblike, je v pripravi. Zanimajo ga predvsem eksperimentalna poezija (v navezavi na filozofijo in znanost), primerjalna poetika in jezikovne strategije ter kritične teorije.

Mojca Pišek (1985), diplomirala iz primerjalne književnosti in novinarstva, od leta 2010 samozaposlena kot kritičarka/recenzentka na področju umetnosti. Novinarka kulturne redakcije Dnevnika, kritiška sodelavka Literature, Sodobnosti in Dialogov. V letu 2010 prejemnica štipendije za literarne kritike Javne agencije za knjigo, leta 2012 prejemnica Stritarjeve nagrade za literarno kritiko, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, leta 2014 prejemnica nagrade "čuvaj/watchdog" za mladega novinarja, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije.

Anja Radaljac je magistra primerjalne književnosti, ki kot kritičarka redno sodeluje z Delom, Pogledi, revijo in spletnim portalom LUD Literatura ter radiem Ars. Delovala je tudi kot organizatorka in moderatorka literarnih dogodkov ter dramaturginja. V letu 2014 je pri založbi LUD Literatura izšel njen prvenec, roman Polka s peščenih bankin.

Stefan Schmitzer (Avstrija), rojen leta 1979 v Gradcu, je v Gradcu in na Dunaju študiral germanistiko. Svoje literarne in kritiške prispevke objavlja v nemških in tujih revijah in časopisih. Izdal je več proznih in pesniških del, najnovejša pesniška zbirka Denunziationen (Denunciacije) je izšla leta 2015 pri založbi »hochroth«. Sodeluje tudi pri številnih literarnih, gledaliških in kritiških projektih. Med drugim je v preteklosti sooblikoval program znamenite graške kulturne iniciative Forum Stadtpark in bil član upravnega odbora društva IG Kultur Steiermark. Za svoje delo je prejel več nagrad in štipendij, med njimi literarno nagrado mesta Gradec (2007), nagrado revije Manuskritpte (2008), štipendijo avstrijskega ministrstva za kulturo (2010) in literarno štipendijo dežele Štajerske (2014).

Dávid Szolláth je docent na Univerzi v Pécsu, literarni kritik in prevajalec. Od leta 2008 je urednik literarne revije Jelenkor, sicer pa tudi član uredniškega odbora madžarske revije Literatura. Leta 2012 je kot soprevajalec pripravil nov madžarski prevod Joyceovega Uliksa. Leta 2011 je izdal strokovno monografijo Estetika komunistične askeze, v kateri analizira samooblikovalne prakse komunistične in avantgardne literatura na Madžarskem v prvi polovici 20. stoletja.

Petra Vidali (Maribor, 1968), kritičarka, publicistka in urednica. Bila je članica  uredniškega odbora revije Literatura. Ob zaposlitvi na dnevniku Večer (od leta 1999) sta njeno primarno delovno področje literatura in gledališče. Kot kritičarka in novinarka ju ekstenzivno in intenzivno spremlja več kot dve desetletji, kot urednica kulturne redakcije (od leta 2009) se trudi, da se prostor za obravnavo teh in drugih umetnosti ne bi krčil in poplitvil. Bila je članica žirij za literarne in gledališke nagrade in članica Upravnega odbora Prešernovega sklada.  Prejela je Stritarjevo nagrado (1999) in Glazerjevo listino (2004). V sezoni 2015/2016 je selektorica Festivala Borštnikovo srečanje. V desetletju 2004-2014 je pri založbi Litera zasnovala in urejala zbirko sodobne prevodne proze Babilon, med letoma 2010 in 2014 pa tudi zbirko Nova znamenja.

Javna agencija za knjigo RS 3poz+ CD CMYK

Prijatej dogodka:

logo-hotel-park