Natečaj

Podobe branja

Navdih, ustvarjalni mir, branje pod odejo? Branje in ustvarjanje sta bili tradicionalno samotni dejavnosti stika s samim sabo, ki je predpogoj za stik z umetnino – in izgubo stika z realnostjo. Pa je res (še vedno) tako? Kako se spreminjajo konteksti liminalnosti? Kako mediji in družbena omrežja vplivajo na naše bralne in ustvarjalne navade? Pokaži nam svoj bralni ali ustvarjalni kotiček! Fotkaj tisti prostor, kjer najraje bereš ali ustvarjaš, fotkaj sebe, kako bereš ali ustvarjaš, pa naj bo to v spalnici, v kopalnici, na avtobusu ali v parku. Z natečajem bomo reflektirali, kako intimni prostori vstopajo v javni diskurz in kako jih ta retrogradno sooblikuje.

Zmagovalec_ka prejme letno naročnino na revijo Literatura in knjižni paket iz našega programa.

Navodila za sodelovanje: svoje fotografije z značkama #prepišnouredništvo in #zasebnojavno objavi na Instagramu, Twitterju, Facebooku ali pa nam jih pošlji na info@ludliteratura.si

Rok za oddajo: upoštevali bomo izdelke, ki bodo objavljeni/prispeli do konca letošnjega Prepišnega uredništva.

Oddaja izdelkov poteka preko Twitterja, Facebooka, Instagrama in elektronske pošte. Sodelovanje na natečajih pomeni, da se udeleženec strinja s pogoji sodelovanja. Izbrane izdelke bomo bomo sproti objavljali na družbenih omrežjih in spletnih straneh.

Peti tradicionalni festival bralne kulture Prepišno uredništvo, teden odprtih vrat LUD Literatura, bo posvečen raziskovanju razmerja med zasebnim in javnim v luči bralne kulture. Kako danes, v dobi družbenih medijev, sploh dojemamo meje med zasebnim in javnim – če te seveda sploh še obstajajo?

Ne samo, da se spreminjata že definiciji, temveč postajata ti nekoč jasno razmejeni polji čedalje bolj prepleteni. Zasebno vpliva na javno, javno vpliva na zasebno: po eni strani javno delovanje določajo zasebni interesi, po drugi pa produkcijski pogoji, rezultat birokratizacije kulturne industrije, vstopajo v intimno delovanje posameznikov na področju kulture. Polemike – nekoč javni dialogi – se odvijajo v krogu istomislečih na družabnih omrežjih, medtem ko se pisatelji pisanja nove knjige lotijo skladno s spremembami zakona o statusu samozaposlenih v kulturi.

Na debatah se bomo s strokovnjaki z vseh področij med drugim spraševali, kako intimne izkušnje prehajajo v literarne motive, kako osebno mnenje oblikuje stališča javnosti, kako je ustvarjalnost odvisna od zakonskih uredb.

V tednu Prepišnega uredništva bodo naše knjige naprodaj v posebnih paketih in po ugodnih sejemskih cenah. Povabili smo pisatelje, psihologe, kolumniste in stripovske ustvarjalce. Predstavili bomo pet novih knjig.

To je že peto Prepišno uredništvo (2014, 2014, 2015). Kako je bilo na nekaterih prejšnjih, si lahko ogledate na fotografijah (2014, 2014, 2015).

Literatura. Dostopna in prehodna, pa naj bo literarno polje še tako zaraščeno.

Ponedeljek, 29. 5.

Torek, 30. 5.

Sreda, 31. 5.

S kože na tkivo družbe

ponedeljek, 29. 5., ob 18.30

Kaj je prej – izkušnja ali pisanje? Si je izkušnje treba pridobivati s pisanjem ali o njih pisati? Kaj sploh naredi pisatelja_ico? Ana Geršak se bo s Tino Batista Napotnik in Ivano Djilas – avtoricama, ki sta se s svojima prvencema uvrstili celo med deseterico finalistov za kresnika – pogovarjala, kako lastne izkušnje prehajajo v literarne motive.

(nazaj na program ↑)

Iz beležke na splet

ponedeljek, 29. 5., ob 19.30

Poseben prostor v elektronskem mediju www.ludliteratura.si je bil vedno namenjen tudi svežim ustvarjalnim glasovom ne glede na generacijsko pripadnost, stopnjo uveljavljenosti ali slogovne preference. Tokrat se bodo s kratkimi branji predstavili_e avtorji_ce, ki so si širšo prepoznavnost začeli_e graditi tudi z objavami v tem mediju. Sodelujejo: Sara Fabjan, Anja Grmovšek, Lena Hofman, Aleš Jelenko, Kristian Koželj, Urška Kramberger, Tadeja Logar, Nevenka Miklič Perne, Maja Miloševič, Pia Prezelj in Tjaša Škorjanc.

(nazaj na program ↑)

Iz sobe v večnost

torek, 30. 5., ob 18.00

Izbira samomora kot teme za letošnji maturitetni esej je spodbudila številne polemike. V pogovoru bodo Borut Kraševec, Saška Roškar in Žiga Valetič z Dijano Matković spregovorili o intimnih, družbenih in literarnih razsežnostih samomora, med drugim ob izjmeni (in duhoviti) esejistični knjigi Pisatelj in samomor Gregorija Čhartišvilija.

(nazaj na program ↑)

Iz knjigarne v tiskarno

torek, 30. 5., ob 19.30

Ni res, da se poezija samo tiska, ne pa tudi bere – kajti včasih je zanimanje za poezijo tolikšno, da se celo ponatisne. S pesnicami Katjo Perat, Ano Svetel in Majo Vidmar, avtoricami pravkar ponatisnjenih pesniških zbirk, se bo pogovarjala Maja Šučur.

(nazaj na program ↑)

Z neba v oblačke

sreda, 31. 5., ob 18.00

Strip kot angažiran družbeno-političen komentar. O mestu stripa v tiskanih medijih. Prisotnost in aktualnost. Strip kot risarski krožek. O stripu kot izbirnem predmetu. Spodbujanje domišljije in kreativnost. Strip kot knjiga, ki se lahko relativno dobro prodaja. O stripu kot založniški dejavnosti. Omejene priložnosti ali priložnostne omejitve. Moderira: Primož Čučnik, o stripu nima veliko pojma. Gosti: Damijan Stepančič, veliko več kot samo strip kolumnist; Ciril Horjak, veliko več kot zgolj stripovski mentor; Bojan Albahari, veliko strip(burgerj)a v malem prstu.

(nazaj na program ↑)

Z gmajne na vrt

sreda, 31. 5., ob 19.30

Kakšni so pogoji dela na področju kulture tako z vidika širšega vprašanja kulturne politike kot tudi povsem konkretnih primerov? Kako produkcijski pogoji vplivajo na ustvarjalnost? Do kakšne mere na delo posameznika_ce vpliva javno dobro in kakšno je v njem mesto zasebnega interesa? Kaj naposled to pomeni za širšo podobo kulturne krajine? Z Andrejem Blatnikom, Tadejem Meserkom in Svetlano Slapšak se bo pogovarjal Aljaž Krivec.

(nazaj na program ↑)

Iz garaže na cesto

četrtek, 1. 6., ob 18.00

Novi Prišleki se predstavijo:Primož Čučnik: Ti na S (pesniška zbirka), Marcello Potocco: Poznam te črne stvari (pesniška zbirka), Arjan Pregl: O ženski, ki ni hotela z balkona (kratkoprozni prvenec) in Peter Svetina: Vsakdanje geometrije (pesniška zbirka).

(nazaj na program ↑)

Z lastnega vrta
v skupno skledo

četrtek, 1. 6., ob 19.30

Kolumnisti si drznejo. Kolumnistom verjamemo. Kolumnisti lastno resnico spremenijo v javno mnenje. Štirje hišni kolumnisti elektronskega medija www.ludliteratura.si se bodo na edinstvenem soočenju pogovarjali o privilegiju ali prekletstvu zastavljanju lastnega prepričanja za oblikovanje javnega diskurza. Sodelujejo: Jedrt Lapuh Maležič, Arjan Pregl, Agata Tomažič in Sonja Merljak Zdovc kot moderatorka.

(nazaj na program ↑)

Iz revije v revizijo

petek, 2. 6., ob 18.00

V zgolj enem letu od prejšnjega Prepišnega uredništva, ko je revija Literatura obeležila skorajšnji izid svoje 300. številke, so na kulturnem polju vzniknile – in ugasnile – nekatere druge revije. Od kod izvira potreba po osnovanju nove revije? Kako oblikuje svoj krog bralcev? Tokrat se bomo posvetili študentskim oz. najnovejšim (tiskanim) revijam Adept (AGRFT), Zamenjave (FF) in Novi zvon (FF). Vid Bešter, Nina Ramšak in Sara Fabjan bodo svoja videnja razkrivali v pogovoru z Andrejem Hočevarjem.

(nazaj na program ↑)

Z zida v zakonik

petek, 2. 6., ob 19.30

Koga dandanes nagovarjajo polemike in kje se odvijajo? Ali na družbenih omrežjih nagovarjamo samo kroge istomislečih? Ali v katerikoli javni diskurz sploh še vstopamo brez osebnega interesa? O teh in drugih temah, povezanih z vdorom zasebnega v javno, se bo Jedrt Lapuh Maležič pogovarjala z Goranom Č. Potočnikom in Muanisom Sinanovićem.

(nazaj na program ↑)

Branje na plaži

(Spremljevalni program)

petek, 2. 6., ob 18.00

Na tradicionalnem branju udeležencev Literaturine delavnice kreativnega pisanja bodo nastopile Nataša Skušek, Karin Sabadin, Mirjam Gostinčar in Metka Lampret. Z enominutno zgodbo se bo pridružil tudi Andrej Blatnik.

V sodelovanju z Divjo mislijo in Knjižnico pod krošnjami.

(nazaj na program ↑)