LUD Literatura

Stefan Andres – El Greco slika velikega inkvizitorja

Stefan Andres, El Greco slika velikega inkvizitorja. Prevedel Aleš Učakar. Ljubljana: Modrijan, 2016 (Zbirka Svila)

Ana Geršak

Le redkokdaj se zgodi, da bi naslov tako točno povzemal vsebino knjige kot v primeru Andresovega El Greco slika velikega inkvizitorja. Še redkeje se zgodi, da bi naslov tako natančno povedal vse, kar je o knjigi povedati. Namreč, El Greco res slika velikega inkvizitorja don Fernanda Niña de Guevaro, vmes se pogovarja z zdravnikom Cazallo, potem se zdravnik pogovarja z inkvizitorjem, nakar se vsi trije pogovarjajo, zaključijo pogovor, se razidejo in nadaljujejo svoja čezvse zanimiva poklicna udejstvovanja. Ko El Greco slika, razmišlja o inkvizitorjevem obrazu, kako mu iz oči kukajo kače, pa o tem, da obleke ne bo narisal v vijolični, temveč v rdeči barvi na temni podlagi, ker kot vsak spodoben genij v hipu sprevidi bistvo ljudi in inkvizitorjevo bistvo so goreče grmade v noči. In inkvizitor to razlago kupi, verjetno iz čiste sreče, da ga je nekdo končno razumel, ker je spregledal njegovo žalost, kajti težko je neprestano hujskati množice k zažiganju, to terja veliko angažmaja in vere v smiselnost lastnega početja, zato pa inkvizitorji zbolevajo za boleznijo melanholikov – na žolču. Sicer pa naj bi pripoved prevpraševala odnos med oblastjo in umetnostjo, z naukom, da prava umetnost vedno premaga oblast, in po El Grecovi zaslugi bo nekoč ves svet videl, kakšen bizgec je bil inkvizitor. Kako krasna tolažba za vse njegove žrtve.

O avtorju. Ana Geršak se je rodila, živi in bo enkrat verjetno umrla, v kolikor bo dokazano, da solipsizem zavaja. Do takrat nekaj piše, kritizira in glumi črva v loju.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Gatsby v novi preobleki

  Zarja Vršič

  Novela Mladi bogataš je v zbirki kratke proze izšla eno leto za romanom Veliki Gatsby, bralec pa bo verjetno opazil, da je zasnova prvega teksta sumljivo podobna drugi: gre za zgodbo o mladem zdolgočasenem bogatašu, ki se v času med svetovnima vojnama zapleta v številne ljubezenske dogodivščine.

 • Med prividom in resničnostjo ali med življenjem in smrtjo

  Aljaž Koprivnikar

  Češki filozof, pisatelj in dramatik Ladislav Klíma (1878-1928) sodi med ene izmed najbolj zanimivih, svojevrstnih in tudi provokativnih imen češke literature 20. stoletja.

 • Anna Seghers – Izlet mrtvih deklet

  Ana Geršak

  Ko je Anna Seghers pisala Izlet mrtvih deklet, se druga svetovna vojna še ni iztekla. Pa vendar je bila usoda naslovnih deklet, njenih sošolk, ki so tistega brezskrbnega popoldneva 1913 srebale kavo ob Renu, takrat že zapečatena.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.