LUD Literatura

Dante Maffìa – Uporniški genij: roman o Tomassu Campanelli

Dante Maffìa, Uporniški genij: roman o Tomassu Campanelli. Prevedel Vasja Bratina. Ljubljana: Založba Gaya, 2015

Zarja Vršič

Uporniški genij je bolj kot roman nekakšna poetična biografija o italijanskem renesančnem intelektualcu in menihu Tomassu Campanelli. Zveni zanimivo? Campanella je bil prejkone precej nenavaden posameznik, a romanu se menihove zgodbe žal ne posreči prikazati niti zanimivo niti preveč koherentno. Pripoved je bolj kot roman pravzaprav bolj »poetična biografija«, v kateri je poskušal avtor kar nekako na silo povezati znana biografska dejstva, vstaviti par neprepričljivih dialogov ter vse skupaj začiniti z nekaj obveznimi traktati o renesančni in srednjeveški filozofiji – da bo iz pripovedi malce zasvetil duh časa. Campanella, pa tudi ostali liki iz Maffìevega romana, ostajajo papirnato dvodimenzionalni ter kot romaneskni junaki nimajo nobene dodane vrednosti. Še več: čeprav naj bi se vse »čisto zares zgodilo«, je karakterizacija likov tako površna, da gre bralcu lahko kaj hitro na živce celo sam pater Tomasso.

O avtorju. Zarja Vršič (1993) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistrirala iz primerjalne književnosti ter francoskega jezika, ampak jo v resnici zanima še veliko drugih stvari. Dela kot literarna kritičarka in prevajalka, včasih pa tudi kaj malega napiše.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Igor Marojević – Mamina roka

  Pavla Hvalič

  Kočljivost tematike se staplja s sproščenim jezikom ali − kot se glasi v romanu velikokrat uporabljena besedna zveza – roka roki. Torej: to drži kot pribito.

 • Edo Torkar – Podaljšano poletje

  Zarja Vršič

  »En stavek napišeš, tri pa obdržiš zase,« je Torkarjev recept za pisanje v eni od njegovih zgodb iz zbirke Podaljšano poletje.

 • Mathias Enard – Alkohol in nostalgija

  Ana Geršak

  Med alkoholom in nostalgijo manjka nezanemarljiva omemba drog, ampak roman bi v tem primeru že zadobil preveč bitniško rock&roll komponento, ki se pač ne sklada z romantično bécaudovsko predstavo o Rusiji in njenih Natalijah.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.