Alex Capus – Popotovanja v soju zvezd

Alex Capus, Popotovanja v soju zvezd. Prevedla Mojca Kranjc. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2017

Matej Krajnc

Alex Capus je pri nas zdaj že veteran – dva njegova romana že imamo v slovenščini, pričujoči je tretji, podpisanemu nekako najbližji, v njem gre namreč za Stevensona in njegov Otok zakladov. Pa ne, da bi se Capus zabubil v krčmo Pri admiralu Benbowu in se drl nad Jimom, da mu ni prinesel zadosti ruma, preklinjal in se znašal nad Liveseyjem, Trelawneyjem in drugimi, pač pa se odpravi po poti Stevensonovega romana in ugotavlja, kako je s tem otokom: je ali ni. Če se vam na prvi pogled to vprašanje zdi znano tudi iz sodobne slovenske poezije, vas pomirimo: Capus ni čakal, da bi vzšla zvezda, ni pisal filozofskih traktatov o bivanjskosti in tudi v rimah ni pisal, je pa odgovor na njegovo vprašanje vsaj tolikanj napet kot pri Koviču, kjer se nam zdi, da ga na koncu dobimo. Dokler se vam v šoli ne bo treba učiti o pomenskih odtenkih Capusove odprave, se vam tudi o južnem otoku ni treba spraševati. Tole je zlasti otok zakladov, razumete? Zakladov. In če bi res nadvse radi, da bi tole bil potopis, naj vam bo. Ampak s to odločitvijo ste Capusu naredili krivico.

O avtorju. Matej Krajnc (1975), komparativist, pisec, kantavtor. Poleg svojih avtorskih zadev piše tudi literarne in glasbene recenzije, prevaja čudne in manj čudne pesnike in brenkače, ukvarja se z verzološkimi zadevami, zgodovino popularne glasbe, zgodovino satire, skuša pa nekako spravljati v red tudi lastno zgodovino, kar mu uspeva bolj ali manj dobro, … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • (Ne)milost bega

  Jasna Lasja

  Eden najpomembnejših sodobnih predstavnikov tako francoske kot svetovne literature Patrick Modiano je predvsem od leta 2014 naprej, ko je prejel Nobelovo nagrado za književnost, intenzivno prisoten tudi na slovenskem literarnem prizorišču. Speči spomini (Souvenirs dormants) iz leta 2017 so deveti avtorjev roman in ob kratkozgodbarski zbirki za mladino deseto v slovenščino prevedeno delo ter sedmo po prejeti nagradi.

 • Med magičnim realizmom in fantastičnostjo

  Jasna Lasja

  Široko prevajani in nagrajevani južnoafriški prozaist, dramatik, esejist, pesnik in slikar Zanemvula Kizito Gatyeni Mda oziroma Zakes Mda (1948) z večplastnim romanom Načini smrti, v angleškem jeziku izdanim leta 1995, problematizira družbeno-politične razmere v postapartheidski Južni Afriki, ki jo pretresajo krvavi boji za oblast.

 • O medijski konstrukciji sveta

  Muanis Sinanović

  Evelyn Waugh je markantna osebnost britanske literature 20. stoletja. Bil je vpet v življenje visoke družbe, zvezdnik in obenem bridek kritik svoje dobe. Napisal je kopico romanov, pri čemer Ekskluzive, romana o novinarstvu, navadno ne prištevajo med njegova osrednja dela. Zato je odločitev, da je prevod te knjige objavljen v zbirki Moderni klasiki, nekoliko nenavadna.

Izdelava: Pika vejica