Agustín Fernández Paz – Ime mi je Skywalker

Agustín Fernández Paz, Ime mi je Skywalker. Ilustracije Miha Hančič. Prevedla Barbara Pregelj. Medvode: Založba Malinc, 2015

Katja Krajnc

Morda je največja odlika tega nenavadnega mladinskega romana španskega pisatelja A. G. Paza izviren način vpeljave problematike marginaliziranih posameznikov. Kaže se v prepričanju glavne junakinje Raquel, da je moški, ki ga opazi pred veleblagovnico, neviden vsem, razen otrokom. S pomočjo ilustracije ugotovimo, da je »nevidnež« v resnici brezdomec, ki se poimenuje kot Skywalker, neviden pa je le tistim, ki ga nočejo videti. Ta premišljenost razkriva neprecenljivo moč otroške empatije, zvedavosti in radovednosti ter ohranjanje otroške naivnosti, pri čemer se avtor učinkovito igra z metaforiko. Pripoved je uravnotežena,  precejšnje število opisov in obrazložitev dogodkov, ki bi se sicer lahko zdeli kontradiktorni, je postavljenih na prava mesta in tako primerna za ciljno skupino bralcev. Ti se lahko poistovetijo tudi z izgovori, s katerimi Raquel obiskuje skrivnostnega moškega. Ko ji brezdomec Skywalker pojasni, da je s poslanstvom končal in gre na svoj planet, pa razkrije še junakinjine preostale vrednote, ki povzemajo bistvo mladinskega romana: iskrenost, neobsojanje in človečnost. Renomiranemu Galičanu je tako z izbiro teme, pozornostjo do detajlov in rahločutnim slogom uspelo ustvariti malo mojstrovino.

O avtorju. Katja Krajnc je magistrska študentka slovenistike in hispanistike. Teorijo navdušeno pretaplja v prakso pri novinarskem in radijskem delu ter poučevanju slovenščine za tujce.

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Igor Marojević – Mamina roka

  Pavla Hvalič

  Kočljivost tematike se staplja s sproščenim jezikom ali − kot se glasi v romanu velikokrat uporabljena besedna zveza – roka roki. Torej: to drži kot pribito.

 • Edo Torkar – Podaljšano poletje

  Zarja Vršič

  »En stavek napišeš, tri pa obdržiš zase,« je Torkarjev recept za pisanje v eni od njegovih zgodb iz zbirke Podaljšano poletje.

 • Mathias Enard – Alkohol in nostalgija

  Ana Geršak

  Med alkoholom in nostalgijo manjka nezanemarljiva omemba drog, ampak roman bi v tem primeru že zadobil preveč bitniško rock&roll komponento, ki se pač ne sklada z romantično bécaudovsko predstavo o Rusiji in njenih Natalijah.

Izdelava: Pika vejica