LUD Literatura

Humor in gospodarska kriza

Finale proznih mnogobojev. Ljubljana, Kavarna SEM, 7. 3. 2013

Pavla Hvalič

Že na simpoziju o žanrski literaturi je bilo pred mesecem dni v Trubarjevi hiši literature govora o trilogiji Petdesetih odtenkov sive in če je za nekatere knjige, ki jih uvrščamo med t. i. žanrsko literaturo, ki naj bi bila manj kvalitetna od t. i.umetniške literature, ta umestitev krivična, smo se vsi poslušalci z govorci soglasno strinjali, da pa je Petdeset odtenkov sive res pravi šund. Temu se očitno ni mogel upreti niti povezovalec programa, tonski mojster ali kar vse v enem, Boštjan Gorenc – Pižama, ki je na začetku večera (kar iz zabeleženega na telefonu) prebral svojo, slovensko različico: Petdeset odtenkov njive.

Da bo vodenje večera humorno, je bilo od stand-up komika pričakovano, ampak očitno so na to karto igrali tudi (skoraj) vsi finalisti proznega mnogoboja (drugouvrščeni je bil Perica Jerković, tudi sam bolj poznan kot stand-up komik). Končna ocena za izbor zmagovalca je navsezadnje v enaki meri sestavljena iz mnenja žirije (Manca G. Renko, Katja Perat, Matjaž Juren – Zaza) in poslušalcev in recimo, da bo naključno občinstvo imelo raje humor kot resnobne bivanjske teme. Vendar se jim pisci kljub temu niso izognili. Le čemu bi se jim, če pa trenutno stanje recesije preveč vpliva na posameznikov vsakdan. Rekla bi celo, da je bila gospodarska kriza z vsemi svojimi posledicami (v kulturi in odpuščanjih) poleg humorja kar osrednja tema tega večera. Oboje je v svojo zgodbo “Herpes zoster” zaobjel tudi zmagovalec in stari znanec proznih mnogobojev Zoran Knežević. Zgodba o brezposelnem očetu, ki neuspešno išče službo, je zmagala s prepričljivim vodstvom.

Prozni mnogoboj je bil glede na starost tekmovalcev pester: najmlajši je bil Urban Pirc s svojo zgodbo o iskanju lirskega subjekta, ki se je naposled našel v Milanu Kučanu, najstarejši pa s preteklih mnogobojev že poznani Blaž Šafarič z zgodbo (pogovorom) med dvema upokojencema o osvajanju in razmerjih z ženskami, nekoliko okorno primerjanimi z ovcami.

Med kratkimi zgodbami ni manjkalo družbeno-političnega angažmaja (če citiram Pižamo: »Gotof si, srednji vek edition«), romantiki so prišli na svoj račun z zgodbo Teje Močnik »Kovček iz Moskve«, tisti pisci pa, ki se s svojim pisanjem niso trudili biti komični skozi celotno zgodbo (v nekaterih primerih je bilo to že dolgočasno in ponesrečeno: Jana Kolarič, »Modernizacija«), so imeli vsaj nekaj duhovitih insertov. Bili smo deležni tudi fantastike in govora je bilo celo o religiji: nadomestitvi politeizma z monoteizmom (Rok Grča: »Jeza nižjega boga Anesa«).

Finalisti (predizbori so potekali v Novem mestu, Celju, Kopru, Ljubljani in Kranju) sicer niso dobili denarne nagrade, bodo pa njihove zgodbe objavljene v e-knjigi, za sodelovanje so bili nagrajeni s knjigami Študentske založbe. Tako si bo mogoče vsaj prebrati tudi tiste odseke zgodb, ki so bili zaradi nejasne izgovorjave nastopajočih mestoma precej nerazumljivi.

Skoraj dve uri in pol trajajoči večer prozne impro lige je v do zadnjega kotička zapolnjeni kavarni SEM minil prijetno, brez nepotrebnega raztegovanja programa. Le glasovanje občinstva ni bilo ravno organizirano: v bistvu si z dvigom roke lahko glasoval za vse štiri nastopajoče (vseh 12 tekmovalcev je bilo razdeljenih v 3 skupine po 4) ali pa za nobenega (upam, da se ne bi obe dvignjeni roki upoštevalo za 2 glasovanji). Glede na to, da so imeli prvi trije na koncu odločno prednost, se tega ni postavilo pod vprašaj. In prozni mnogoboj je minil brez zapletov.

Prozni mnogoboj (foto: Matej Pušnik)

Prozni mnogoboj (foto: Matej Pušnik)

Prozni mnogoboj: Boštjan Gorenc - Pižama (foto: Matej Pušnik)

Prozni mnogoboj: Boštjan Gorenc – Pižama (foto: Matej Pušnik)

Prozni mnogoboj: žirija v sestavi Manca G. Renko, Katja Perat, Matjaž Juren - Zaza (foto: Matej Pušnik)

Prozni mnogoboj: žirija v sestavi Manca G. Renko, Katja Perat, Matjaž Juren – Zaza (foto: Matej Pušnik)

O avtorju. Pisanje literarnih recenzij je Pavli ostalo še iz študentskih let. In ker je navada železna srajca, jo le stežka slečeš.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Fabula in mit

  Žiga Rus

  V začetku je bil Festival. Večini se je to zdela dobra ideja. A Festival je bilo treba z nečim napolniti; zdelo se je, da bi … →

 • Šah ali opij za ljudstvo?

  Žiga Rus

  Zanimiva bi bila naslednja anonimna anketa: s katerimi žanri se kot bralci dejansko srečujejo udeleženci simpozija o literarnih žanrih? Podvprašanje: katere od teh žanrskih preferenc … →

 • Kamele, laži in idioti

  Barbara Leban

  Literarni večeri Nastop Janice Galloway je bil vsestranski – verjetno ji ob le napol slišnih, sicer pa ponavljajočih se vprašanjih Dražena Dragojevića konec koncev res … →

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.