Zver v džungli

Henry James

(prevod: Nada Grošelj)

Stopinje (2014) • kratke zgodbe

V svoji petinštiridesetletni karieri je ameriški pisatelj Henry James (1843—1916) ustvaril več kot dvajset romanov, čez sto kratkih zgodb ter obsežen in vpliven korpus literarne kritike. Med njegove največje dosežke sodijo razvoj »mednarodnega« romana, v katerem je raziskoval razlike in trke med ameriško in evropsko kulturo, in formalne inovacije v več o knjigi

Med zasuki in ovinki mesecev in let je nekaj prežalo nanj kot prihuljena zver v džungli. Pri tem ni bilo pomembno, ali je zveri usojeno, da ga pokonča ali da bo pokončana sama. Zanesljivo je bilo zgolj, da bo stvor neizbežno planil, iz tega pa je sledil zanesljiv nauk, da rahločuten moški ne bo jemal s sabo dame, če gre lovit tigra – s takšno prispodobo si je namreč naposled predočil svoje življenje.

Predstavitev knjige

V svoji petinštiridesetletni karieri je ameriški pisatelj Henry James (1843—1916) ustvaril več kot dvajset romanov, čez sto kratkih zgodb ter obsežen in vpliven korpus literarne kritike. Med njegove največje dosežke sodijo razvoj »mednarodnega« romana, v katerem je raziskoval razlike in trke med ameriško in evropsko kulturo, in formalne inovacije v umetniški prozi. V svojem srednjem in – slogovno zelo zahtevnem – poznem obdobju pa je mednarodno tematiko bodisi opustil bodisi podredil drugim platem človeške psihologije in medsebojnih odnosov. V to obdobje sodijo tudi tri daljše novele, ki jih prinaša knjiga Zver v džungli in druge zgodbe.

Izdelava: Pika vejica