Prebrano, precejeno

Matej Bogataj

Novi pristopi (2004) • esejistika

Matej Bogataj je literarni in gledališki kritik, esejist in dramaturg, rojen leta 1964 v Ljubljani. Kritiško spremlja domače in prevodno leposlovje ter esejistiko, pa tudi dramatiko in gledališče. Je redni sodelavec televizijskih in radijskih oddaj, nemenjenih kulturi, kritike objavlja v večini slovenskih časnikov in kulturnih revij. Prebrano, precejeno je njegova več o knjigi

Jezik te proze uspešno ustvarja vzporedni labirintni svet, stavčna kompozicija kot da posnema meandre in slepe rokave, v katere se lovi in na koncu ujame protagonist.

Predstavitev knjige

Matej Bogataj je literarni in gledališki kritik, esejist in dramaturg, rojen leta 1964 v Ljubljani. Kritiško spremlja domače in prevodno leposlovje ter esejistiko, pa tudi dramatiko in gledališče. Je redni sodelavec televizijskih in radijskih oddaj, nemenjenih kulturi, kritike objavlja v večini slovenskih časnikov in kulturnih revij. Prebrano, precejeno je njegova tretja knjiga, prinaša pa kritiški izbor, posvečen slovenski prozi zadnjega desetletja.

Matej Bogataj

Matej Bogataj je literarni in gledališki kritik, občasni dramaturg, tudi prozaist. Študiral primerjalno književnost in angleščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, prvo objavljeno besedilo v Teoriji in praksi, sicer od leta 1989 samozaposlen in težak na področju kulture. V devetdesetih letih zunanji urednik za leposlovje pri DZS, obsežen in nepregleden opus literarnih kritik na Radiu Študent in Radiu Slovenija, v skoraj vseh slovenskih časopisih in revijah (RepublikaSlovenecDnevnikVečerDeloRazglediTeleksAmpakMladina), daljša besedila objavlja v LiteraturiSodobnostiDialogih, piše tudi gledališke kritike. Knjižne objave: Konec koncev (1993), Obrobje brez središča (1994), Prebrano, precenjeno (2004) itd.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica