Osvetljave

Vanesa Matajc

Novi pristopi (2000) • esejistika

Kritiški pogledi na slovenski roman v devetdesetih Osvetljave so knjižni prvenec Vanese Matajc (1972). Zaposlena je na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. S kritiško držo, ki jo opredeljuje tolerantna “razsodnost in rahločutnost”, je skušala avtorica opraviti temeljno kritiško nalogo: prvo kakovostno selekcijo med leposlovjem, ki več o knjigi

Kako uspešno se je v slovenskem romanu devetdesetih uresničeval proces literarizirajoče selekcije in stilizacije, je razvidno iz kritiških rešetanj, ki jih prinašajo naslednje strani.

Predstavitev knjige

Kritiški pogledi na slovenski roman v devetdesetih Osvetljave so knjižni prvenec Vanese Matajc (1972). Zaposlena je na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. S kritiško držo, ki jo opredeljuje tolerantna “razsodnost in rahločutnost”, je skušala avtorica opraviti temeljno kritiško nalogo: prvo kakovostno selekcijo med leposlovjem, ki se bo potopilo v pozabo, in tistim, ki si utira pot med literarno klasiko. Za svoja “kritiška rešetanja je prejela Stritarjevo nagrado.

Izdelava: Pika vejica