Odhajanja

Manka Kremenšek Križman

Prišleki (2004) • kratke zgodbe

Besedilo na zavihu Ignacija J. Fridl Literarni svet Manke Kremenšek Križman je stkan iz spominov, nostalgičnih in bolečih. Premišljenost zbirke kratkih zgodb Odhajanja, ki je avtoričin prvenec, je opazna na vsaki strani. Jezik je skrajno reduntanten, stavki so prej pesniško kratki kakor epsko razviti, prispodobno govorico kot posredujoči govor z več o knjigi

Večina ljudi, ki je hodila tam mimo, je ni opazila. Redki so pogledali v njeno smer, in če že, so pogled takoj odvrnili, kot bi tam ne bilo videti drugega od čisto običajne dvoriščne strani trgovine, podobne desetinam drugih. Če si hodil mimo trgovine vsak dan, si jo seveda moral opaziti. Tako sama je spominjala na rastlino, ki si iz špranje v skali, kamor je veter nasul nekaj zrnc prsti, izkleše pot in potem živi in ne veš od česa.

Predstavitev knjige

Besedilo na zavihu Ignacija J. Fridl Literarni svet Manke Kremenšek Križman je stkan iz spominov, nostalgičnih in bolečih. Premišljenost zbirke kratkih zgodb Odhajanja, ki je avtoričin prvenec, je opazna na vsaki strani. Jezik je skrajno reduntanten, stavki so prej pesniško kratki kakor epsko razviti, prispodobno govorico kot posredujoči govor z drugimi sredstvi pa nadomešča govor jaza z druge strani. To je jaz, ki se oglaša kot ono, kot to, kar biva v zamolku, onstran besed, kar biva kot bolečina, nostalgija, strah in praznina. Učinek, ki ga avtorica z rabo literarnih sredstev dosega, je boleč in strašljiv obenem. Čeprav in prav zato, ker temeljna in najgloblja človekova občutenja niso ne tako ne drugače imenovana, jih bralec Odhajanj podoživi. In doživlja jih presunljivo osebno. Šele na mestu, ko posameznikova občutenja presežejo individualno izkustvo in postanejo obče spoznanje o človekovem bivanju, da Manka Kremenšek Križman stvarem pravo ime.

Izdelava: Pika vejica