O trnu in roži

Milan Dekleva

Novi pristopi (2002) • esejistika

Milan Dekleva (1946) je pesnik, prozaist, dramatik, esejist, ukvarja se z glasbo in piše televizijske scenarije. Zaposlen je kot urednik otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija. Je avtor več kot dvajsetih knjig in prejemnik številnih nagrad. Za svojo prvo esejistično knjigo Gnezna in katedrale je prejel Rožančevo nagrado. Njegova več o knjigi

Zagovor poezije je torej beseda, ki se je je dotaknil dih smrti, šepet slovesa.

Predstavitev knjige

Milan Dekleva (1946) je pesnik, prozaist, dramatik, esejist, ukvarja se z glasbo in piše televizijske scenarije. Zaposlen je kot urednik otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija. Je avtor več kot dvajsetih knjig in prejemnik številnih nagrad. Za svojo prvo esejistično knjigo Gnezna in katedrale je prejel Rožančevo nagrado. Njegova druga zbirka esejev O trnu in roži je “zagovor poezije”. Prvi del je pogovor z verzi nekaterih evropskih in svetovnih pesnikov, drugi pa pripada dialogu s slovenskimi literati.

Milan Dekleva

Pesnik, prozaist in esejist Milan Dekleva se je rodil 17. 10. 1946 v Ljubljani. Diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Univerzi v Ljubljani. Bil je urednik študentske Tribune, Radia Študent, poučeval je glasbo, bil novinar Dnevnika in urednik knjižne priloge Svet v knjigah. Do upokojitve je urejal Otroške in mladinske programe na Televiziji Slovenija. Nekoč član glasbene skupine Salamander, komponist scenske glasbe, navdušen igralec ragbija in vaterpola. Piše tudi poezijo in prozo za otroke, TV-scenarije ter literarno in glasbeno publicistiko. Prevaja iz angleščine in italijanščine. Za svoje pesniško, esejistično in prozaistično delo je prejel najpomembnejše nacionalne nagrade. Avtor okrog dvajsetih pesniških zbirk, štirih romanov, dveh knjig kratke proze in treh knjig esejev.

(about the author in English [.pdf])

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica