Neverbalni Dostojevski

Urša Zabukovec

Novi pristopi (2014) • teorija

Neverbalni Dostojevski je blažja predelava doktorske disertacije, v kateri avtorico zanima povezava neverbalne komunikacije s “prekletimi vprašanji”, se pravi to, kako se duhovno stanje človeka v svetu Dostojevskega izraža z njegovim neverbalnim vedenjem, to pa je jedrnato poimenovala neverbalni duhovni realizem. Osrednji del knjige je analiza sedmih romanov, v sklepu več o knjigi

Predstavitev knjige

Neverbalni Dostojevski je blažja predelava doktorske disertacije, v kateri avtorico zanima povezava neverbalne komunikacije s “prekletimi vprašanji”, se pravi to, kako se duhovno stanje človeka v svetu Dostojevskega izraža z njegovim neverbalnim vedenjem, to pa je jedrnato poimenovala neverbalni duhovni realizem. Osrednji del knjige je analiza sedmih romanov, v sklepu pa avtorica povzema glavne ugotovitve o naravi neverbalne komunikacije, o njenih funkcijah in odnosu do verbalne komunikacije ter o podobi človeka in Boga pri Dostojevskem.

Urša Zabukovec

Urša Zabukovec (1980, Ljubljana) je leta 2005 diplomirala iz primerjalne književnosti in ruskega jezika s književnostjo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2011 pa doktorirala iz ruske filologije na Jagelonski univerzi v Krakovu.

V letih od 2001 do 2005 je učila ruščino slovenske poslovneže, v študijskem letu 2009/2010 je na Jagelonski univerzi predavala Dostojevskega. Objavlja doma in v tujini, zanimajo jo predvsem ruska literatura in družbenopolitična misel, pravoslavna antropologija ter religiozna filozofija. Ima status svobodne književne prevajalke; prevaja iz ruščine, teoretske tekste tudi iz angleščine ter iz slovenščine v poljščino. Je dvakratna dobitnica Škrabčeve štipendije, na Poljskem pa je leta 2012 prejela tretjo nagrado Nacionalnega kulturnega centra za najboljšo doktorsko nalogo iz kulturnih študij.

Izdelava: Pika vejica