Milijon sekund bliže

Gregor Podlogar

Prišleki (2006) • poezija

Kaj je življenje? Kaj je življenje? Tako se Podlogarjev pesniški subjekt oziroma pesniški subjekt Podlogar, kakor vam drago, sprašuje v eni od pesmi z začetka zbirke. In res, če se zapeljemo vzvratno, se nam to vprašanje, za nameček še pomenljivo podvojeno zapisano, kar naenkrat zazdi temeljna avtorjeva pesniška obsesija že več o knjigi

za temi besedami ni tišine

Predstavitev knjige

Kaj je življenje? Kaj je življenje? Tako se Podlogarjev pesniški subjekt oziroma pesniški subjekt Podlogar, kakor vam drago, sprašuje v eni od pesmi z začetka zbirke. In res, če se zapeljemo vzvratno, se nam to vprašanje, za nameček še pomenljivo podvojeno zapisano, kar naenkrat zazdi temeljna avtorjeva pesniška obsesija že od njegovega pesniškega prvenca Naselitve (1997) naprej. âe se nam je Podlogar takrat predstavil kot »dedič in čuvar izročila« velikih pesniških imen od antike do danes in se v svojih pesmih pogumno spoprijemal z neizrekljivim, je že s svojo drugo zbirko, Vrtoglavico zanosa (2002), nakazal svojo pesniško pot v drug(ačn)o smer. Svoje je seveda opravila že zelo izrazito izpostavljena motivika poti, tokrat nič manj fizične kot duhovne, na njeni sledi pa se je pehala tudi vidno preobražena govorica, ki je čedalje manj skrivala in vse več odkrivala. Spoštljivost in negotovost sta zamenjali strastnost in hlastnost, zato naslove Podlogarjevih zbirk lahko beremo in razumemo tudi zelo dobesedno. In če je poetika avtorja Naselitev spočetka še sestopala k izvirom, se je od takrat začela z vse močnejšimi in pogostejšimi sunki izstreljevati na brizgih gejzirov in je postajala vedno bolj klepetava, ja, že skoraj hote gobezdava in raztresena. V Milijonu sekund bliže tako Podlogar udarja na plano s pestro zasedbo formalnih postopkov: od medverznih preskokov do horizontalnih premolkov oziroma vertikalnih predahov, začinjenih z neredkimi ponovitvami neredkimi ponovitvami ter zrcaljenji pomena in pomenom zrcaljenja, puščanjem v nedorečenosti in razpiranjem mnogoznačnosti, ki ju omogočata razvezana sintaksa in namerno opuščanje ločil, ter s tu in tam razpotegnjenim in modificiranim zapisom besedila, s čimer si pesnik, vsaj tako se zdi, prizadeva kar se da natančno izraziti dojemanje obilnih snovnih in jezikovnih nanosov ter se s tem kar najbolj čvrsto oprijeti vrtoglavo zanosne življenjske stvarnosti današnjega akterja na globalnem odru medsvetovnih konstelacij. Je to (sploh) (še) (kakšno) življenje?

Urban Vovk

Gregor Podlogar

Gregor Podlogar je doštudiral filozofijo, kasneje je bil kot urednik zaposlen na III. programu Radia Slovenija. Objavil je sledeče pesniške zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, skupaj s Primožem Čučnikom in Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006), Vesela nova ušesa (2010) ter Svet in svet (2016). Trenutno živi in dela na Dunaju.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica