Kruh zgodnjih let

Urban Vovk

Novi pristopi (2006) • esejistika

  • nominacija za Rožančevo nagrado

Urban Vovk (1971) se je v zadnjem desetletju preizkusil na različnih (pod)področjih literarnega delovanja in ustvarjanja. Od leta 1997 piše literarne kritike, malo pozneje je začel objavljati tudi eseje in razprave, največ o delih in opusih domačih in tujih avtorjev. Vmes se mu je zapisal tudi kakšen nekoliko bolj polemično več o knjigi

Kot se v življenju pogosto zgodi, izkušnja prehiteva svoje razlagalne reference, zato se nam pogosto in mogoče celo upravičeno zdi, da so nam najgenijalnejše iznajdbe in teorije speljali pred nosom.

Predstavitev knjige

Urban Vovk (1971) se je v zadnjem desetletju preizkusil na različnih (pod)področjih literarnega delovanja in ustvarjanja. Od leta 1997 piše literarne kritike, malo pozneje je začel objavljati tudi eseje in razprave, največ o delih in opusih domačih in tujih avtorjev. Vmes se mu je zapisal tudi kakšen nekoliko bolj polemično naravnan prispevek o nekaterih perečih vprašanjih sodobne literarure in njene recepcije pri nas, pa tudi širše. V teku zadnjega časa je prijel tudi za marsikatero uredniško delo, nekaj malega prevajal in bil mentor kritiških delavnic v okviru Šole kreativnega pisanja LUD Literatura, ki je v teh letih postala tako rekoč matična institucija njegovega udejstvovanja na literarnem polju. Kruh zgodnjih let je njegova druga knjiga, ki prinaša petnajst razmeroma živahnih, vsekakor pa raznovrstnih esejističnih besedil. Napisana so bila v omenjenem obdobju, izmed teh, ki so vključena v pričujoči knjižni izbor, jih je največ nastalo prav v zadnjih mesecih pred njegovim izidom. Večina izmed njih je bila napisana v zadnjih mesecih pred izidom pričujočega knjižnega izbora.

Urban Vovk

Urban Vovk se je rodil leta 1971 v Kranju. Končal je študij filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti. Nekaj časa je bil zaposlen kot gimnazijski profesor, od leta 2000 pa je svobodnjak. Leta 2002 je izšel njegov kritiško-esejistični knjižni prvenec V teku časa, za katerega je isto leto prejel Stritarjevo nagrado Društva slovenskih pisateljev za najperspektivnejšega kritika. Ob koncu leta 2006 je izšla njegova druga knjiga, izbor esejev z naslovom Kruh zgodnjih let, za katero je bil leto kasneje nominiran za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko. Njegovi eseji so bili doslej prevedeni v devet jezikov. Od leta 2000 dela kot urednik pri reviji Literatura, katere izdajatelj je Literarno-umetniško društvo Literatura. Pri istem izdajatelju je med letoma 2002 in 2007 urejal knjižno zbirko Prišleki, namenjeno izvirnemu slovenskemu leposlovju. Od leta 2004 naprej redno vodi kritiške delavnice v okviru Šole kreativnega pisanja LUD Literatura. Podpisal se je tudi pod več knjižnih in revialnih prevodov del ex-jugoslovanskih (M. Bazdulj, T. Gromača, A. Ristović, O. Spahić, S. Stanković, V. Tasić, S. Valjarević, A. Prokopiev) in ameriških avtorjev (P. Auster, J. Franzen) ter prispeval številne spremne besede h knjigam domačih in tujih avtorjev. Sodeloval je v strokovnih komisijah za vse najpomembnejše slovenske literarne nagrade in pri Evropski komisiji v Bruslju. Pred kratkim je izšla njegova tretja samostojna knjiga z naslovom Res neznosna resnobnost!?, v kateri se avtor monografsko posveča literarnemu opusu svojega najljubšega nobelovca, južnoafriškega pisatelja J. M. Coetzeeja.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica