Čarobni papagaj in ostali kič

Pavel Vilikovský

(prevod: Špela Sevšek Šramel)

Stopinje (2016) • kratke zgodbe

Kupi

Pavel Vilikovský velja za osrednje ime slovaške proze zadnjih petindvajsetih let. V njegovem obsežnem opusu se vztrajno prepletajo intimne teme, refleksija družbe in avtobiografskost. Avtor ne skriva navdušenosti nad modernističnimi pisatelji. Posamezne elemente modernizma učinkovito uporablja v besedilih z izrazito družbeno zasidranimi junaki, ki bi jih zaradi njihove tipične sprijaznjenosti z usodo lahko poimenovali srednjeevropski. K več o knjigi

Da se v praznem prostoru glasovi slišijo drugače, je znana stvar, in za to obstaja preprosta razlaga: spremenjena akustika. Ko pa sem pogledal skozi okno, me je presenetilo, da je iz praznega prostora tudi drugačen razgled, tuj. Od zgoraj iz šestega nadstropja je bilo videti, kot bi se pokopališče oddaljevalo od bežečih oblakov. Na očetov grob skorajda nisem več videl. 

Predstavitev knjige

Pavel Vilikovský velja za osrednje ime slovaške proze zadnjih petindvajsetih let. V njegovem obsežnem opusu se vztrajno prepletajo intimne teme, refleksija družbe in avtobiografskost. Avtor ne skriva navdušenosti nad modernističnimi pisatelji. Posamezne elemente modernizma učinkovito uporablja v besedilih z izrazito družbeno zasidranimi junaki, ki bi jih zaradi njihove tipične sprijaznjenosti z usodo lahko poimenovali srednjeevropski. K tem pripovednim perspektivam se vrača v ključnih, recepcijsko dvojno zakodiranih besedilih. Zgodbe knjige Čarobni papagaj in ostali kič tvorijo premišljeno celoto. V veliki meri povzemajo, poosebljajo avtorjevo poetiko ali bolje rečeno predstavljajo dovršeno sintezo. Obenem pa osrednji kratki zgodbi prinašata povsem nov način pisanja. Z vidika bralca gre za dostopno, humorno branje na eni strani in resno izpovedno pripovedovanje na drugi.

Izdelava: Pika vejica