Bodljikave zgodbe

Guadalupe Nettel

Stopinje (2009) • kratke zgodbe

“Obstajajo posamezniki, posebno tisti, ki se že nagibajo k starosti, ti govorijo o Resnični Samoti kot o jekleni pajčevini, ki jo pletemo leta in leta, so pa tudi tisti, ki o njej govorijo kot o vzvišenem in nepredvidljivem kraju z zelo samovoljnimi zakoni za vstop.” Guadalupe Nettel je mehiška pisateljica več o knjigi

Predstavitev knjige

“Obstajajo posamezniki, posebno tisti, ki se že nagibajo k starosti, ti govorijo o Resnični Samoti kot o jekleni pajčevini, ki jo pletemo leta in leta, so pa tudi tisti, ki o njej govorijo kot o vzvišenem in nepredvidljivem kraju z zelo samovoljnimi zakoni za vstop.”

Guadalupe Nettel je mehiška pisateljica mlajše generacije. rojena je leta 1973 in ne pripada nobeni literarni struji. V pisanju je sama, tako kot so v življenju sami njeni junaki oziroma antijunaki. Doslej je objavila tri zbirke kratkih zgodb – Ognjemet (Juegos de artificio, 1993), Cvetni lističi in druge nelagodne zgodbe (Pétalos y otras historias incómodas, 2008) in v francoščini Okameneli dnevi (Le jours fossiles, 2003) – ter roman Gost (El Huésped, 2006). Za zbirko kratkih zgodb Cvetni lističi in druge nelagodne zgodbe je prejela dve pomembni nagradi: nacionalno nagrado za književnost Gilberta Owena leta 2007 in leto kasneje nagrado Antonina Artauda. Za roman Gost je bila leta 2005 med finalisti za prestižno Herraldovo nagrado španske založbe Anagrama. Njene zgodbe in literarno kritiške eseje objavljajo priznane literarne revije v špansko govorečem okolju in v Franciji.

Guadalupe Nettel z ostrim pogledom opazuje svet okoli sebe in izpostavlja njegove anomalije, perverzije, obsedenosti, strahove, bolečine in grdote. Vse, kar vidi, čuti in zaznava, pretvarja v natančen jezik, v katerem ni balasta. Njene zgodbe so nosilke sporočil, resnic, ki jih globoko v sebi slutimo, vendar si jih ne želimo priznati, da ne bi porušili svojega krhkega sveta iluzij.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica