Tri zgodbe

Arjan Pregl

Lorem ipsum

 

Sedel je na postelji in zrl v temen profil. Obrnjen je bil proti edinemu viru svetlobe, tankemu snopiču, ki se je komajda prebijal skozi staro ključavnico in padal na preperel parket. Profil majhne odprtine je imel nenavadno človeške poteze. Pogledal je stran. »Obrazi,« si je zamrmral. Zdaj jih je videl že povsod. Ko je zamižal, je vedno začutil nos tik pred svojim, čelo, ličnice, brado, veke. Ne oči! Veke. Zaprte veke, ki pa ga niso motrile nič manj. Kot bi ti obrazi, vsakič drugi, vsakič znova, lebdeli tik pred njegovim in toliko da se ga niso dotikali. Prikazali so se vedno, ko je zaprl oči. Skušal jih je držati čim dlje odprte, zaradi česar je bilo njegovo neredno mežikanje videti kot živčni tik.

Prijel je zavitek in vstal. Čez dobre četrt ure je že sedel v lokalu. Naročil je pivo in čakal. Kmalu se je pri vratih prikazal Ramuš. Mokri čevlji so puščali sled, s plašča mu je še kapljala voda. Ob mizo je položil hladilno skrinjo. 

In tako dalje. 

 

 

 

 

Omen est omen

 

Tok, tok, tok.

– Kar naprej. O, vi ste, poročnik. Slabo znamenje, poglejte, Rt dobrega upanja je v megli … kaj ste hoteli?

– Kapitan, do mene je prišel slepi potnik, ki …

– Slepi potnik? Vrzite ga s krova!

– Ne, ne razumete, on ne vidi!

– Mi je čisto vseeno, v kakšnem stanju je.

– Poglejte, res ne razumete, tudi psa vodnika ima.

– Vrzite še njega … in ne ugovarjate mi več, kdo je tu kapitan?

– Vi, gospod Krivec.

– Tako je! Še kaj?

– Pravzaprav da. Policija je zunaj, vas čakajo.

 

 

 

 

Unheimlich Maneuvre

 

Ne dihaš. Zagledaš se v veje. Njihova podoba se pači in razteguje. Približaš se. Nobenega listja ni na njih. Iztegneš roko. Tako bela je, da skoraj žari pred smaragdno zeleno, ki se izgublja v mrak. Deblo je mokro, a čvrsto. Veje silijo v vse smeri, odločno, spominjajo na z mahom poraščene okostnjake, ki eden čez drugega grabijo za svetlobo in se le nehote dotikajo tvojega golega telesa. Dušiš se. Primeš se za grčo. Vleče te navzgor. Navzgor. Drevo je prepredeno s sluzasto gmoto. Poskušaš se je ne dotikati. Bojiš se, da ti bo začela mezeti med prsti, ti zapolnila ušesa, usta, nos. Ne dihaš. Med vejami se premakne senca. Lebdi. Spet se premakne. Riba je.  

Odrineš se od veje, zračni mehurčki ti brbotajo okoli glave in predreš gladino jezera: »Aaaaaaah!«

»Ljubček, pridi malo ven,« ti reče dekle na peščenem nasipu, oblečeno le v sončne žarke, »boš lubenico?«

O avtorju. Arjan Pregl (1973) je diplomo in dva podiplomska študija zaključil na ALUO v Ljubljani. Že pred tem je začel polagati barve na dvodimenzionalne površine, zaradi česar je bil uvrščen na različne razstave doma in v tujini. Poleg tega ilustrira, piše o slikarstvu, pa še kaj bi se našlo. Svoje kratke zgodbe je do zdaj objavil v revijah Literatura, Idiot in težko … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Upam na take male kratke stike, da človeka malo zmede

  Ana Schnabl

  Slikar in prozaist Arjan Pregl si želi, da bi kulturna produkcija in umetnost v dnevne novice prodirali tudi zaradi samih sebe, in ne zgolj zaradi svojih škandalov – kakor denimo ob odpovedi in nato potrditvi razstave v Bruslju, ob farsi, ki mu je požrla, kot je dejal, kar nekaj energije.

 • Vinjeta, Kalemegdan

  Samo Bardutzky

  Čustva, ki so se mešala v meni na poti iz Ljubljane, so preglasila enoličnost Avtoceste bratstva in enotnosti. »Dobrodošli v Republiki Srbiji,« sta namrščeno voščili orlovi glavi. Na zadnjih stotih kilometrih moje poti se je sonce že začelo plaziti za motele z napisi v turščini.

 • Pasja sreča

  Nataša Skušek

  Danes je pust in potrebujem en dober kostum. Že nekaj dni premišljujem, kaj bi bil, zdaj sem se pa odločil, da bom mušnica. Uporabil bom to, kar imam doma, da mi ni treba še po trgovinah letati, zdaj res ne veš več, kje imajo kaj.

Izdelava: Pika vejica