3. mednarodni kritiški simpozij
Ljubljana, 27.–28. oktober 2016
(Klub Cankarjevega doma in Trubarjeva hiša literature)

Umetnost
kritike

Kritikova odgovornost

Med 27. in 28. oktobrom 2016 bo v Klubu Cankarjevega doma in v Trubarjevi hiši literature potekal tretji mednarodni kritiški simpozij, ki bo z mednarodno udeležbo odgovarjal na aktualna vprašanja, povezana z literarno kritiko, in gradil mostove med slovenskimi in tujimi literarnimi kritiki ter uredniki. Gostje iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije in Slovenije bodo predstavili svoje referate in nastopili na kritiških omizjih, na katerih bodo vzpostavili še kako potreben dialog glede aktualnih kritiških problemov ter vloge literarne kritike v današnjem času.

Početje literarnega kritika je videti preprosto: prebrati knjigo in o njej napisati kritiko. Ampak ali je kritikovo delo s tem res zaključeno? Je njegov družbeno-kulturni diskurz zamejen zgolj s številom znakov, ki ga določa naročnik? Kritik s svojim delom namreč stopa v niz dialoških razmerij: z recenziranim tekstom in njegovim avtorjem, z zakonitostmi medija in njegovim urednikom in, ne nazadnje, z bralcem in skupnim družbeno-zgodovinskim trenutkom. Kako mreža teh odnosov določa polje kritikove odgovornosti? Kako se ta spreminja v času novih medijev, blogov in množičnega komentiranja uporabnikov, ki želijo avtorja izvirnega teksta preglasiti s svojim (ne nujno strokovnim) mnenjem?

Ali kritik, tesno vpet v svoje jezikovno in kulturno polje, sploh lahko vstopa v mednarodni družbeno-kulturni dialog? Je kritikova odgovornost v tem, da se zoperstavlja pojmovanju posredovanih resničnosti – tudi literarnih – kot vnaprejšnjega predizbora veljavnih opcij ali pa je njegova odgovornost, nasprotno, predvsem v prepoznavanju in afirmativnem prilagajanju izbrani bralski skupini oziroma medijski platformi? Če je splošno stanje v kulturi takšno, da se v prid hitre potrošnje in tržne uspešnosti izogibamo resnejši refleksiji, kako naj ga kritik potemtakem poskuša, tudi s prevpraševanjem lastne pozicije, spremeniti?

Gostje iz tujine:
Dinko Kreho (Hrvaška), Olga Pek (Češka), Daniela Strigl (Avstrija) in Insa Wilke (Nemčija)

Gostje iz Slovenije:
Ignacija J. Fridl, Iva Kosmos, Aljaž Krivec in Tadej Meserko

Gosta uredniške debate:
Aljoša Harlamov in Taja Topolovec

Organizatorji in moderatorji:
Leonora Flis, Ana Geršak, Andrej Hočevar, Aljaž Koprivnikar, Nataša Kramberger, Tanja Petrič in Maja Šučur

Organizacija: LUD Literatura, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Periskop (Berlin), Lettrétage (Berlin).

Podporniki in prijatelji projekta: Javna agencija za knjigo RS, Cankarjev dom, Mestna knjižnica Ljubljana (THL), Avstrijski kulturni forum, Društvo slovenskih pisateljev in Hotel Park.

Dogodek je finančno podprl Avstrijski kulturni forum v Ljubljani.

četrtek, 27. 10. (Klub Cankarjevega doma)

petek, 28. 10. (Trubarjeva hiša literature)

Nagovor in predstavitve referatov

Četrtek, 27. 10., 10.00–12.30

  1. Uvodni nagovor (Andrej Hočevar)
  2. Aljaž Krivec: Dolžnost in emancipatorni potencial kritike
  3. Dinko Kreho: Zapiski o kritiki in o kritiku v literarnih vaseh s Facebookom
  4. Ignacija J. Fridl: Kritika – etimologija pojma in njegova funkcionalnost v sodobni družbi
  5. Olga Pek: Neodločno okrevanje literarne kritike

(nazaj na program ↑)

Predstavitve referatov

Četrtek, 27. 10., 13.30–15.30

  1. Iva Kosmos: Prisluškovanje tekstu v kontekstu in pisanje zastaranih kritik
  2. Daniela Strigl: Kritik: vratar, biljeter, cirkulacijski posrednik, čistilec ali prometni policist? O literaturi kot o brezoblastniški coni
  3. Tadej Meserko: Vsaj možnost iti v zapor bi morali imeti
  4. Insa Wilke: Drža kot kriterij kritike? O nekem problemu sodobne recepcije literature

(nazaj na program ↑)

Prva debata s povabljenimi kritiki

Petek, 28. 10., 11.00–12.00

Gostje: Ignacija J. Fridl, Dinko Kreho, Aljaž Krivec, Daniela Strigl

Povezuje Maja Šučur.

(nazaj na program ↑)

Druga debata s povabljenimi kritiki

Petek, 28. 10., 12.30–13.30

Gostje: Iva Kosmos, Tadej Meserko, Olga Pek, Insa Wilke

Povezuje Leonora Flis.

(nazaj na program ↑)

Kritika na spletu: transformacija žanra

Petek, 28. 10., 18.00-19.00

V pogovoru, namenjenem vprašanju različnih preobrazb, ki jih žanr literarne kritike doživlja na spletu, se bomo dotaknili problemov odprtega prostora, izginjanja figure urednika, drobljenja prej enotnih platform (revij, specializiranih spletnih strani itd.) na parcialne entitete (npr. facebook profile, bloge), neposrednega stika kritika in njegovega bralca ter sprememb, ki jih novi pogoji uvajajo v proces pisanja literarne kritike (twitter, videokritika, podcast). Z Aljošo Harlamovom in Tajo Topolovec se bo pogovarjala Ana Geršak.

(nazaj na program ↑)

Kritiki

Ignacija J. Fridl (1968) se je uveljavila kot literarna, filmska in gledališka kritičarka. Doslej je napisala prek 300 različnih recenzij, zapiskov ter študij o sodobni slovenski in svetovni dramatiki, prozi in gledališču. Med drugim je objavljala knjižne in gledališke ocene v osrednjih slovenskih časnikih in revijah, pripravljala pa je tudi oddaje za televijo. Za svoje kritiško delo je leta 2000 prejela Stritarjevo nagrado. Sodelovala je tudi v številnih strokovnih žirijah. Doktorirala je iz antične filozofije in sodelovala pri prevodih antičnih filozofov. Trenutno je zaposlena kot namestnica direktorja in vodja založniškega in oblikovalskega programa, v zadnjih letih pa se je intenzivneje ukvarjala s prevodi iz starogrške filozofije.

Iva Kosmos je raziskovalka literarnih in kulturnih fenomenov, pri čemer jo najbolj priteguje interakcija med književnostjo in širšim družbenim poljem moči. Študirala je kulturologijo v Ljubljani, in doktorirala na temo egzilantskih pisateljev s področja nekdanje Jugoslavije na Univerzi v Zagrebu. Ameriški literarni in kulturni kontekst je spoznavala na Fulbrightovi štipendiji v ZDA. Trenutno je gostujoča raziskovalka na Univerzi v Grazu, članica uredništva LUD Literatura, piska kritiških, publicističnih in znanstvenih tekstov.

Dinko Kreho je literarni kritik, prevajalec in esejist, živeč v Zagrebu. V Sarajevu je diplomiral iz primerjalne književnosti in književnosti naroda Bosne in Hercegovine. Je redni sodelavec mnogih medijev na Hrvaškem, med drugim spletnega medija Booksa in tednika Novosti. Njegov prvenec, esejistična knjiga o (post)jugoslovanski književnosti, bo izšla 2017.

Aljaž Krivec je komparativist, ki deluje kot literarni kritik pri reviji Literatura, radiu Ars ter spletnima portaloma Airbeletrina in LUD Literatura. V letu 2016 je za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado. Deloval je tudi kot moderator kulturnih dogodkov, dramaturg in prevajalec. Preko sodelovanja s portalom LUD Literatura in založbo Litera začenja počasi stopati tudi na pot urednikovanja.

Tadej Meserko je diplomiran filozof in magister sociologije. Do sedaj je imel objavljenih nekaj literarnih poizkusov (radijske igre in kratke zgodbe), sicer pa se posveča predvsem pisanju kritik (Delo, Radio Študent, Literatura, Apokalipsa, ARS), sodeluje pri ustvarjanju teoretske oddaje Teorema (RŠ), z različnih smeri pa pristopa tudi k esejistiki. Na heterogenem področju delovanja se osredotoča predvsem na etiko, relativizem in antiko.

Olga Pek je pesnica, prevajalka in kulturna organizatorka. Je glavna urednica češkega četrtletnika za sodobno poezijo Psí Víno in nekdanja direktorica praškega pesniškega festivala Micofestival. Skupaj s Zuzano Husárová je izdala origami knjigo Amoeba (2015), skupaj z dr. Davidom Vichnarjem, souredila Terrain: Essays on the New Poetics (2014). Njena poezija je bila objavljena v različnih revijah in nekajkrat tudi v letni antologiji Najboljše češke poezije. Njeni prevodi poezije iz angleškega jezka so bili objavljeni v antologiji Polibek s rozvodnou (“Kissing the Substation,” 2012).

Daniela Strigl (Dunaj, 1964) je urednica, predavateljica, esejistka in kritičarka za različne medije (med drugim za Der Standard, F.A.Z., Die Presse, Literatur und kritik, Literaturen, Die Zeit, Die Furche, ORF-Radio Ö1). Za svoje kritiško in esejistično delo je prejela več nagrad, med njimi nagradi Maxa Kadeja in Alfreda Kerra.

Insa Wilke je nemška kritičarka, ki piše med drugim za DIE ZEIT, Süddeutsche Zeitung in Tagesspiegel, dela pa tudi za WDR, Deuschtlandfunk in Deutschlandradio Kultur. Od leta 2005 redno pripravlja in moderira kulturne dogodke. Leta 2010 je postala vodja programa v Literaturhaus Köln, a je to pozicijo že dve leti kasneje zamenjala za poklic svobodne kritičarke. Je članica žirij za nagradi Petra Huchla in Itala Sveva. Leta 2010 je izdala knjigo Ist das ein Leben. Der Dichter Thomas Brasch. Leta 2014 je prejela nagrado Alfreda Kerra za literarno kritiko.

Javna agencija za knjigo RS dslk 3poz+ CD CMYK logo_2_b-01-300x86 lettretage thl logo akf dsp logo-hotel-park