Poezija in nogomet 

Esad Babačić

Nedelja popoldne je, nekaj dni po izidu Antologije slovenske poezije športa, ki sem jo pospremil z besedami, da gre za najboljše darilo na predvečer svetovnega prvenstva v nogometu. Ker jo boste brali, tudi če ne boste gledali nogometa. In res se zalotim, da tega istega prvenstva ne gledam oziroma ga nisem začel gledati, kot je bilo to v moji navadi že vse tja od mundiala v Nemčiji davnega leta 1974 – tako rekoč od prvega sodnikovega žvižga.

  • Prvomajska

   Muanis Sinanović

   Na Kongresnem trgu / smo se vrteli na konjičkih / vedno hitreje, / in slikega vsakega trenutka, / točk let, so se zabrisale /v razmazano podobo / živih barv.

   Preberi

   2. December 2022 | Poezija

  • Junaški ep za telebane

   Ram Cunta in Miha Ha, Tik je šel v gozd po drva. Zavod VigeVageKnjige, 2022

   Katja Štesl

   Pri obravnavanem stripu lahko občudujemo preigravanje referenc iz pretresene malhe motivov iz zgodovine, klasične in sodobne fantazijske umetnosti v razponu od literature, filma, animacije do stripa, računalniških iger in popularne kulture, kar je dokaz, da so lahko sestavi že poznanega prav tako zabavni in prepričljivi, če se iznajdljivo spreminjajo njihove kombinacije in konteksti. Epski (s)trip nacionalnega pomena, skratka.

   Preberi

   1. December 2022 | Kritika, komentar

  • O literaturi, verigah in dolbenju ( 2. del )

   Cahkadzor, kongres prevajalcev ruske literature: 1.–3. oktober Erevan: 3.–8. oktober

   Urša Zabukovec

   Prvi erevanski dan, od katerega je ostal le še pozen popoldan, grem v muzej Sergeja Paradžanova. Človek sploh ni bil samo filmar, človeka je razganjalo od ustvarjalnosti: delal je kolaže iz bucik, starega papirja, etiket, cunj in cap, suhega cvetja, smeti. Umetninice prežemajo odkriti politični komentarji, posmeh in norčevanje.

   Preberi

   30. November 2022 | Esej, kolumna Poročilo refleksija

  • Skupnost, penisi in črni humor

   Iván Monalisa Ojeda, Ista štimunga, forever. Prevod Luka Pieri (Založba Škuc, zbirka Lambda, 2021)

   Nežka Struc

   Knjige, ki pripovedujejo o skupnostih, gredo pogosto v nasprotni smeri od več desetletij stare mantre, da se človeštvo fragmentira v individualne, avtomatizirane, nesrečne, zafrustrirane sebičneže_ice. Saj ne, da razpad človeške družbe ni resničen. Ampak vmes se nenehno dogajajo povezave ljudi s podobnimi življenjskimi situacijami, ki si delijo družbeni razred, življenjske nazore in podobne sisteme čustvovanja. Načeloma si ljudje, povezani v te mreže, medsebojno lahko zagotavljamo varnost in podporo.

   Preberi

   28. November 2022 | Kritika, komentar

  • Načini potovanja

   Uroš Marolt

   Angel je stopil s police z angeli. / Stvari v tej hiši se tesno naslanjajo / druga ob drugo, med seboj so povezane / kot mreža razpok v zidu.

   Preberi

   25. November 2022 | Poezija

  • Poezija kot tok, ki se nadaljuje

   Pogovor s pesnikom Primožem Čučnikom ob izidu njegove zbirke Niti v sanjah (LUD Literatura, Prišleki, 2022).

   Liu Zakrajšek

   Pesništvo zaobjema vse teme, zato ne morem pisati zares monotematskih zbirk. Težko pišem direktno o nekem družbenem problemu, ker sem v poezijo vstopil na drug način. Danes bi rekel, da gre pri poeziji za stalen tok, v katerega samo stopim. Potem lahko dolgo časa sploh ne razmišljam o njej, ampak tok se nadaljuje in na srečo sem do zdaj še vedno našel pri-stop.

   Preberi

   24. November 2022 | Intervju

  • O literaturi, verigah in dolbenju ( 1. del )

   Cahkadzor, kongres prevajalcev ruske literature: 1.–3. oktober Erevan: 3.–8. oktober

   Urša Zabukovec

   To bi bil lahko konec sveta. Ampak ne, nemogoče je, da bi tako postopali vsi. Vedno se bo našel kdo, kot denimo v Sanjah smešnega človeka, ki ne bo igral po pravilih. Ki bo prevelik grešnik. In se bo projekt idealne družbene ureditve, kot že tolikokrat, izjalovil. Literatura nas, če ne drugega, vedno znova spominja na te temeljne zakonitosti sveta.

   Preberi

   23. November 2022 | Esej, kolumna Poročilo refleksija

  • »Biti ali ne biti, to je tu vprašanje. Vprašanje že, ne pa tudi izbira.«

   Ocean Vuong: Bežen trenutek bajnosti. Prevedli Anja Zag Golob in Katja Šaponjić. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2022. (Zbirka Roman)

   Jasna Lasja

   Leta 1988 rojeni ameriški pesnik in prozaist vietnamskega rodu Ocean Vuong je za pesniški prvenec iz leta 2017 Night Sky with Exit Wounds prejel nagrado T. S. Eliota in Whitingovo nagrado. Njegov prozni prvenec, Bežen trenutek bajnosti (On Earth We're Briefly Gorgeous) iz leta 2019, je bil nominiran za nagradi Carnegie Medal in PEN/Hemingway ter ameriško državno nagrado za književnost. 

   Preberi

   21. November 2022 | Kritika, komentar

  • Dnevi milosti

   Luka Benedičič

   V molku ni žalosti, ni smeha. Omet odpada. Ni druge strani: le prosojnost, prožna kot gibanica. Kdor seže noter, ne bo mogel izprati medenine iz rok

   Preberi

   18. November 2022 | Poezija

  • Senčna meja

   Helena Šuklje

   Pomislila je na travnik pri cerkvi svetega Mihaela na Barju in zazdelo se ji je, da sliši mojstra, kako se blago sklanja k njej in ji tiho pravi: »Veste, umetnost je spomin na paradiž.«

   Preberi

   16. November 2022 | Proza

  • Noč na kavču in dan na morju ali Irski bik v angleški trgovini s porcelanom

   uvodnik prihajajoče številke revije Literatura

   Tina Vrščaj

   List papirja je vabljiv kot sveža rjuha … prečist in presvet, da bi ga zapackala s polovično mislijo, z nezaokroženo mislijo, nesmislijo. Pri pisanju običajno težim k sintezi, vse se mora stekati skupaj in delci razpadle sestavljanke kar sami rinejo nazaj v veliko sliko. Res obstaja enovita podoba sveta, trden in čvrst svet, kot ga prikazujejo realisti, ki pa ga zunaj take umetnosti običajno ne moremo uzreti v vsej celovitosti. Hlepenje po smiselni totaliteti je gotovo zelo človeški in tudi ustvarjalno ploden refleks.

   Preberi

   15. November 2022 | Esej, kolumna Uvodnik

  • Živeti s kapitalizmom

   Anja Radaljac: Punčica. Litera, Maribor 2022

   Martin Justin

   Punčico, najnovejši roman pisateljice, kritičarke in esejistke Anje Radaljac, ki je pred tem izdala roman Polka s peščenih bankin (LUD Literatura, 2014) in teoretsko-literarni hibrid Puščava, klet, katakombe (Litera, 2016), otvori precej grozeč prizor. Lilit, protagonistko romana, ki živi v predelanem tovornem zabojniku na samotnem travniku ob gozdu, nekega dne na stopnicah pričaka »manjša kartonasta škatla, oblepljena z debelim rjavim selotejpom«

   Preberi

   14. November 2022 | Kritika, komentar

  • Oblike svetlobe: svetloba oblik

   Alejandro Hurtado Monarres

   Aves negras sobre mi cabeza vuelan
   sobre mi cabeza vuelan aves negras.

   Tvoje oči so kot kristal,
   ki ga osvetljuje sonce

   Aves negras sobre mi cabeza vuelan
   sobre mi cabeza: vuelan aves negras.

   In ta realnost gori
   razdrobljena… in tebe vidim.
   Zaradi tvojih oči,
   bi rad vse vedel o kristalih:
   oblike svetlobe: svetloba oblik.Preberi

   11. November 2022 | Poezija

  • Rojstvo iz smrti

   Maruša Mugerli Lavrenčič: Pravi kot, Književno društvo Hiša poezije, Ljubljana 2021 (Sončnica, vsa nora od svetlobe)

   Diana Pungeršič

   Težko bi rekli, da je Maruša Mugerli Lavrenčič napisala zbirko duhovne poezije, vendar bi tudi težko trdili, da v njej ni duha oziroma suverene pesniške duše, ki »pleza / po struni navzgor«. Ostaja le vprašanje, kam bo ta tiha pesem mravlje splezala v nadaljevanju, ko ne bo več osupla nad lastnim rojstvom, ko se bo pomirila sama s sabo, se dokončno sprejela, prepoznala in jo bodo ob bolečini in žalosti zaradi izgube nagovarjala tudi druga čustva in izkušnje.  

   Preberi

   10. November 2022 | Kritika, komentar

  • Ker se spet zanimamo za avtorje_ice

   Poročilo s festivala bralne kulture Prepišno uredništvo (24.–27. oktober 2022)

   Martin Justin

   Vsebinski del letošnjega prepišnega uredništva je tako – kot je običajno in ob tem tematskem zastavku celo pričakovano – odprl več vprašanj, kot je podal odgovorov. Vseeno pa se mi zdi, da se je, kljub naslovu »Vse je fikcija«, tekom pogovorov in predavanj pokazalo, da obstaja neka intuitivna razlika med resničnostjo in fikcijo, na katero so se navezovali tudi nastopajoči in nastopajoče.

   Preberi

   9. November 2022 | Poročilo

  • Zbrisati Snapchat ali kako ubežati potrošniški zasičenosti

   kolumna

   Lara Gobec

   Refleksno odpiranje mejlov, brezciljno scrollanje po vsebinah, ki nimajo dodane vrednosti, nas ohranjajo na površini. Tako naš dnevnik sestavljajo zgodovina brskanja po medmrežju in ohranjena sporočila na različnih komunikacijskih platformah. Drsimo v vsakdanjost, kar je udobno, in naključnost naših življenj je morda celo zanimiva.

   Preberi

   8. November 2022 | Esej, kolumna

  • Kakšna je ta scena, kakšen je ta folk?

   Jedrt Maležič: Križci, krožci Goga, Novo mesto, 2022 (Goga)

   Sašo Puljarević

   In vendar, če se vrnemo k besedilu, bi si upal trditi, da roman ponosno nosi oznako angažiranega. Kot že omenjeno: že samo pripovedno izhodišče izrazito poudarja specifičnost Giginega položaja in posega v polje družbene kritike, ki se ji ne izogne ne t. i. lezbična scena ne večina, ki omejuje pravice manjšin. A istočasno bi bilo označiti roman Križci, krožci za zgolj angažirano literarno delo krivično, saj ta okvir v celoti tudi preseže.

   Preberi

   7. November 2022 | Kritika, komentar

  • Bralec bi še

   Jelena Isak Kres in Maša Kozjek: Sonce na dlani, Mladinska knjiga

   Gaja Kos

   V primerjavi s Hišo norčij, ki nas je z zvečine štiri- ali šestkitičnimi pesmimi ob vsaki dlje časa in bolj temeljito zadržala v svetu raznolikih živalskih junakov, je poezija Sonca na dlani bolj frfotava in bežna – simpatični utrinki iz otrokovega vsakdana in bolj ali manj znanega okolja so mu prijetno blizu, a gredo tudi hitreje mimo. Kar pomeni, da ob naslednji priložnosti navijam spet za večji format in vsaj za kakšno kitico ali dve bolj na dolgo stkane pesmi. 

   Preberi

   3. November 2022 | Kritika, komentar Trampolin

Izdelava: Pika vejica