Prepišno uredništvo
festival bralne kulture in teden odprtih vrat LUD Literatura

Mikropolitike branja

Ljubljana, 16.–20. 4. 2018
LUD Literatura, Erjavčeva 4, 1000 Ljubljana

Tako kot ima pisec_ka pravico do svobode govora v svojem pisanju, tako ima bralec_ka pravico do izbire pri svojem branju. Ta pravica je neodtujljiva, vendar pa družba vanjo na najrazličnejše načine posega, da bi bolj ali manj neposredno narekovala okus.

Izbiro krojijo šolski kurikuli, nabavne politike knjižnic, oglasne strategije založnikov in knjigotržcev, priporočila v medijih in mnenja na družbenih omrežjih. Stroka vzpostavlja svoja lastna – domnevno edina pravilna – merila s kritikami, nominacijami, nagradami ali subvencijami. Ti mehanizmi utegnejo s preveč enostranskim označevanjem celo razširjati predsodke (žanr je nekvaliteten, subvencionirana literatura pa dobra) in uveljavljati cenzuro (neprimernost dane tematike, politična korektnost pred literarno kvaliteto). Zato je toliko bolj pomembno, da bralci_ke svojo lastno avtonomijo potrjujejo s kritično izbiro in visokimi pričakovanji glede založniških standardov. Kajti branje je tudi upor zoper politično utilitarnost in ideološko prisilo, s tem pa soustvarjanje družbe, kot bi si jo želeli.

Prepišno uredništvo je festival bralne kulture in teden odprtih vrat LUD Literatura. Skoraj vsi dogodki potekajo v prostorih uredništva na Erjavčevi 4 v Ljubljani. Vsi dogodki so brezplačni. Število prostih mest je omejeno, zato pridite pravočasno. 

V tednu Prepišnega uredništva bodo knjige iz programa LUD Literatura naprodaj v posebnih paketih in po sejemskih cenah.

Ponedeljek, 16. 4.

11.00: Predstavitev novih knjig za medije

Medijska predstavitev novih knjig iz programa LUD Literatura v zbirkah Prišleki, Stopinje, Novi pristopi in Labirinti. Andrej Blatnik: Ugrizi. Jure Jakob: Lakota. Miklavž Komelj: 11. Nataša Kramberger: Primerljivi hektarji. Tomo Podstenšek: Ribji krik. Ilse Aichinger: Zvezanec. Monique Schwitter: Spomin zlatih ribic. Magdalena Tulli: Italijanski salonarji. Andrej Blatnik: Izdati in obstati. Uroš Zupan: Ene in drugi. Rafael Argullol: Prekleta popolnost. Knjige bodo predstavljali_e avtorji_ice, uredniki_ce in prevajalci_ke.

19.00: Družabni izstrel

Skupaj z avtorji_icami novih knjig iz zbirke Prišleki bomo prigriznili_e, nazdravili_e in pozdravili_e letošnje Prepišno uredništvo.

Torek, 17. 4.

17.00: Nakratki

Ana Vogrinčič Čepič: Telesnost branja
Suzana Tratnik: To ni za brat!
Aljoša Harlamov: Brati tekst kot nekaj nezaključenega
Dijana Matković: Kdo potrebuje bralca?

19.00: Impro

tema: Slovenija, častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma 2022
improvizatorska skupina: Petrov panj
nastopajo: Mark Džamastagič, Mojca Hrabar, Jure Jamnik, Rok Štemberger, Teodora Švet, Mojca Zupančič

20.00: Intimna čitalnica

Pop-up branja s Prišleki – edinstveno doživetje v intimnem in domačnem vzdušju. V kuhinji, kopalnici ali spalnici – pri avtorjih_icah doma. Obvezne rezervacije na info@ludliteratura.si. Dobimo se pred uredništvom.

Sreda, 18. 4.

17.00: Nakratki

Anja Štefan: Kako berem kot pripovedovalka
Ana Svetel: Branje kot dotikanje
Sonja Merljak Zdovc: Zakaj se na mojih knjigah nabira prah?
Jedrt Lapuh Maležič: Branje za prevod

19.00: Impro

tema: žanrska literatura
improvizatorska skupina: Samsara
nastopajo: Peter Bizjak, Anja Cimerman, Mark Fortuna, Iva Grobin, Meta Jesenko, Liza Močnik, Neža Mulej, Karin Elena Sanchez

20.00: Intimna čitalnica

Pop-up branja s Prišleki – edinstveno doživetje v intimnem in domačnem vzdušju. V kuhinji, kopalnici ali spalnici – pri avtorjih_icah doma. Obvezne rezervacije na info@ludliteratura.si. Dobimo se pred uredništvom.

Četrtek, 19. 4.

17.00: Nakratki

Tina Košir: Magični realizem branja
Mojca Pišek: 10 načinov, kako knjigo razumeti narobe
Miklavž Komelj: Branje nenapisanih knjig
Nika Kovač: Branje kot polje družbenega boja

19.00: Impro

tema: e-knjige
improvizatorska skupina: Impropiflarji
nastopajo: Tanja Matijaševič, Nik Novak, Petra Novak, Tomaž O. Rous, Luka Plečnik, Kaja Žnidaršič

Petek, 20. 4.

17.00: Nakratki

Mohor Hudej: Bralec in bralci
Tina Bilban: Podcenjevanje (mladega) bralca
Dejan Koban: Sliko besede gledam v pesem
Jasmin B. Frelih

19.00: Pripovedovani Prišleki

Tomo Podstenšek in Nataša Kramberger bosta pripovedovala zgodbe iz svojih knjig.

Nakratki so drobna predavanja. Deset minut za vtise, mnenja in pričevanja različnih profilov bralk_cev.

Improvizirali bomo na izbrane založniške teme. Nastopili_e bodo improvizatorji_ke, ki imajo za sabo vsaj štiri semestre izobraževanja pod mentorstvom izkušenih improvizatork_jev v okviru Šole gledališke improvizacije IGLU. V sodelovanju s šolo in kolektivom IGLU (www.iglutheatre.com). 

Intimna čitalnica bo literarnim branjem za dva večera zagotovila status enkratnega in neponovljivega doživetja v intimnem in domačnem okolju. Na skrivnih lokacijah bodo nastopili_e avtorji_ice knjig iz zbirke Prišleki. Obvezne rezervacije na info@ludliteratura.si. Število mest je zelo omejeno. Dobimo se pred uredništvom.

Prepišno uredništvo omogoča Javna agencija za knjigo RS.

Podpora: DPG, Domača peka, Vina Ščurek, Vina Fedora, Vinska klet Vidmar, Tektonik kraft pivovarna.