Prepišno
uredništvo

Literarni mediji jutri

18.–22. april 2016

Teden odprtih vrat LUD Literatura

knjige po ugodnih cenah • branja in pogovori • koncert • natečaji in delavnice

Natečaj za probralni slogan

Odvisni od branja

S katerimi besedami bi nekoga prepričal, da je branje koristno, nujno, zabavno? Pošlji največ pol čivka dolg slogan (do 70 znakov s presledki – manj je več!) in sodeluj v natečaju za najboljši probralni slogan. Strokovna žirija bo izbrala nagrajenca. Nekaj najboljših bomo natisnili na majice ali vrečke in jih vključili v knjižico, ki jo bomo ročno dodelali na delavnici. Nagrajenec dobi paket knjig in letno naročnino na revijo Literatura.

Navodila za sodelovanje: svoj slogan pošlji objavi na Twitterju z značkama #odvisniodbranja #prepišnouredništvo ali kot komentar na dogodku na Facebooku.

Natečaj za najboljšo rešitev vaje iz kreativnega pisanja (1)

Palica v rokah, krogle na mizi

Poglej dekle na sliki, objavljeni med komentarji na dogodku na Facebooku. Palica v rokah, krogle na mizi. In čudni viri svetlobe v ozadju. Vse je mogoče. Razvij zgodbo v eno izmed možnosti, ki ti jih ponuja fotografija. Dolžina: največ sto besed. Strokovna žirija bo izbrala nagrajenca. Najboljše zgodbe bomo na Prepišnem uredništvu natisnili v ročno dodelani knjižici. Nagrajenec dobi paket knjig in letno naročnino na revijo Literatura. Vaja je iz ponatisnjene knjige Pisanje kratke zgodbe Andreja Blatnika.

Navodila za sodelovanje: svoj izdelek objavi kot komentar pri dogodku na Facebooku. Lahko pošlješ tudi na info@ludliteratura.si, v tem primeru jo bomo na Facebooku objavili mi.

Natečaj za najboljšo rešitev vaje iz kreativnega pisanja (2)

Boljši konec

Ti gredo srečni konci na živce? Si si kdaj želel, da bi se zgodba z nesrečnim koncem končala bolj srečno? Spremeni jo! Izberi poljubno kratko zgodbo iz katerekoli knjige iz zbirke Stopinje in ji napiši nov konec. En odstavek, največ sto besed. Vaja je iz ponatisnjene knjige Pisanje kratke zgodbe Andreja Blatnika.

Navodila za sodelovanje: svoj izdelek objavi kot komentar pri dogodku na Facebooku. Lahko pošlješ tudi na info@ludliteratura.si, v tem primeru jo bomo na Facebooku objavili mi.

Rok za oddajo za vse natečaje: petek, 15. 4. 2016.

Oddaja tekstov poteka preko Twitterja, Facebooka in elektronske pošte. Sodelovanje na natečajih pomeni, da se udeleženec strinja s pogoji sodelovanja. Izbrane izdelke bomo natisnili na majicah, vrečkah in/ali v ročno dodelani knjižici; (izbrane) izdelke bomo sproti objavljali na Facebooku, Twitterju in morebitnih drugih družbenih omrežjih.

Četrto Prepišno uredništvo, teden odprtih vrat LUD Literatura, bo, tako kot jubilejna 300. številka revije Literatura, posvečeno problematiki tiskanih in elektronskih literarnih medijev. Kako bodo videti v prihod­nosti? Kakšno vlogo bodo imeli? Ali sploh imajo prihodnost?

Na letošnjem Prepišnem uredništvu bodo v duhu povezovanja prvič soočeni skoraj vsi osrednji slovenski literarni mediji, ki se bodo vzajemno reflektirali. S tem bomo aktivno poskrbeli za večji prepoznavnost in branost slovenskih literarnih medijev, spodbujali bralno kulturo ter kupovanje knjig in revij. Razpisali smo tudi tri natečaje, ki spodbujajo branje, literarno ustvarjalnost in širjenje bralne kulture.

Na debatah in v tekstih, ki bodo naknadno objavljeni v jubilejni številki revije Literatura, se bomo s strokovnjaki vseh generacij med drugim spraševali, zakaj literarne medije sploh potrebujemo, kdo jih oblikuje, bere in financira, kakšne so njihove produkcijske možnosti, kakšne so razlike med uveljavljenimi in novimi, med tiskanimi in elektronskimi, med tistimi za otroke in tistimi za odrasle.

V tednu Prepišnega uredništva bodo naše knjige naprodaj v posebnih paketih in po ugodnih sejemskih cenah. Povabili smo urednike osrednjih medijev, pisatelje in gledališčnike. Grafične oblikovalce in avtorje najbolj aktualnih kuharskih knjig. Glasbenike. Predstavili bomo tri nove knjige in napovedali posebno številko revije. Na zaključnem dogodku bomo praznovali 20-letnico zbirke Prišleki in uprizorili premierni koncertni performans. Na dogodkih bodo skupaj z ožjimi sodelavci LUD Literatura nastopali tudi povabljeni strokovnjaki s področja literature in založništva, avtorji knjig programa LUD Literatura in avtorji, ki bodo pri LUD Literatura svoje knjige izdali v prihodnje.

To je že četrto Prepišno uredništvo (2014, 2014, 2015). Kako je bilo na prejšnjih, si lahko ogledate na fotografijah (2014, 2014, 2015).

Literatura. Dostopna in prehodna, pa naj bo polje literarnega ustvarjanja še tako zaraščeno.

Literarni mediji jutri: mladinske revije

ponedeljek, 18. 4., ob 18.00

Strokovnjakinja za otroško in mladinsko književnost Gaja Kos bo gostila urednike revij Ciciban, Cicido in Kekec. Sodelujejo Slavica Remškar, Irena Matko Lukan in Primož Mušič.

(nazaj na program ↑)

Literarni mediji jutri: oblikovanje revij

ponedeljek, 18. 4., ob 19.30

Kaj je revija in kaj jo loči od knjige? O oblikovalskih vidikih revij se bo z Ajdinom Bašićem in Petro Černe Oven pogovarjal Dražen Dragojević.

(nazaj na program ↑)

Literarni mediji jutri: Sodobnost, Mentor, Apokalipsa

torek, 19. 4., ob 18.00

O uveljavljenih literarnih revijah se bo z Aljošo Harlamovim, Primožem Reparjem in sodelavci revije Sodobnost pogovarjal Urban Vovk.

(nazaj na program ↑)

Skrito (dramoleti)

torek, 19. 4., ob 19.30

Igralki Maruša Majer in Anja Novak bosta uprizorili kratke dramolete, predelave kratkih zgodb Tine Mlakar Grandošek iz knjige Vse je v redu.

(nazaj na program ↑)

Literarni mediji jutri: Produkcijske možnosti e-revij

sreda, 20. 4., ob 18.00

Kako se v času, ko tiskani mediji propadajo, za obstanek borijo e-revije? Z Ženjo Leiler, Markom Crnkovičem in Tajo Topolovec se bo pogovarjal Andrej Blatnik.

(nazaj na program ↑)

Literarni mediji jutri: specializirane literarne revije

sreda, 20. 4., ob 19.30

Če literarne revije niso že dovolj nišne, sta tukaj revija, posvečena zgolj poeziji, in revija, katere vsaka številka je neke vrste antologija. Se posamezni krogi prepletajo ali mora vsak imeti svoje glasilo? S člani uredništva revij Idiot in Poetikon se bo pogovarjal Primož Čučnik.

(nazaj na program ↑)

Delavnica za ročno dodelavo knjižic (sitotisk)

sreda, 20. 4., ob 19.30

Na Prepišnem uredništvu bomo pod ponovno organizirali priljubljeno delavnico za ročno dodelavo knjižic. Vodili jo bosta Urška Alič (sitotisk) in Anja Cimerman (oblikovanje). Na delavnici bomo pripravili knjižice z izbranimi teksti natečajev.

(nazaj na program ↑)

Literarni mediji jutri: elektronske revije

četrtek, 21. 4., ob 18.00

Čeprav je mogoče videti staromodna, se tudi literatura seli na splet, kjer je pravzaprav že dlje kot od preloma tisočletja. Je splet primeren medij za literaturo? Kaj so posebnosti spletnih revij? Z Manco G. Renko, Laro Paukovič in Petrom Semoličem se bo pogovarjal Andrej Hočevar.

(nazaj na program ↑)

Norme normalnosti

četrtek, 21. 4., ob 19.30

Normalnost ima svojo ceno in je strogo normirana. Ob izidu kratkoproznega prvenca Jedrt Lapuh Maležič Težkomentalci se bodo psihologi in psihiatri pogovarjali o načinih, kako je tudi normalnost normirana. Kje mejo postavlja stroka in kje literatura? Z Borutom Škodlarjem, Vidom Voduškom in Dejanom Kozelom se bo pogovarjala Dijana Matković.

(nazaj na program ↑)

Pisati ali kuhati: kuharice kot založniški izziv

petek, 22. 4., ob 18.00

Lepe so, dobro se prodajajo, celo preberemo jih. O izdajanju kuharskih knjig kot posebnem založniškem izzivu se bo z Darjo Končarevič, Klemnom Koširjem in Zulejko Javeršek pogovarjal Andrej Hočevar..

(nazaj na program ↑)

Dolgočasni pari. Zaključek 4. Prepišnega uredništva

petek, 22. 4., ob 20.00
Vodnikova domačija, Šiška

Letošnje Prepišno uredništvo se bo slavnostno zaključilo v Vodnikovi domačiji v Šiški, kjer bodo nastopili avtorji treh čisto svežih knjig in drugi izbrani avtorji zbirke Prišleki, ki letos praznuje svojo dvajsetletnico. Za posebno literarno-glasbeno presenečenje bo poskrbela koncertna premiera posebej za to priložnost sestavljene eksperimentalne zasedbe Boring Couple feat. Okradli so nas (Čučnik/Pepelnik, Hočevar, Torkar, Svetel, Drab).

Svoje nove knjige bodo predstavili: Miklavž Komelj (Minima impossibilia), Jedrt Lapuh Maležič (kratkoprozni prvenec Težkomentalci) in Blaž Iršič (pesniški prvenec Poezija za avtomehanike). Z branjem bodo sodelovali še Andrej Blatnik, Mitja Drab, Jure Jakob, Franci Novak, Arjan Pregl, Maja Vidmar, Jernej Županič in drugi.

V razširjeni zasedbi Boring Couple sodelujejo: Primož Čučnik (besedila, um. vodstvo), Ana Pepelnik (glas), Andrej Hočevar (bas/elektronika), Gašper Torkar (kompozicije, elektronika), Ana Svetel (klavir) in Mitja Drab (kitara).

(nazaj na program ↑)