Prepišno
uredništvo

20.–24. april 2015

Teden odprtih vrat LUD Literatura

knjige po ugodnih cenah • branja in pogovori • glasbeni in likovni projekti • nagrade in delavnice

Uredništva so eno izmed najpomembnejših središč literature, kjer se srečujejo predvsem ideje, rokopisi in knjige. Ker smo pri LUD Literatura prepričani, da se morajo na uredništvih srečevati tudi ljudje, bodo naša vrata en teden odprta za vse – in to že tretjič!

V tednu Prepišnega uredništva bodo naše knjige naprodaj v posebnih paketih in po ugodnih sejemskih cenah. Posebej za to priložnost bomo pripravili e-knjigo, ki bo en dan celo brezplačna. Za branje bomo v sodelovanju z Biblosom na žrebu podelili nov e-bralnik z izborom e-knjig.

V sklopu projekta Prepišno uredništvo bomo gostili bogat niz različnih dogodkov. Povabili smo pisatelje, besedilopisce, urednike, gledališčnike in kritike vseh generacij. Grafične oblikovalce in ilustratorje. Glasbenike in didžeje. Med drugim bomo predstavili oblikovalsko-knjižni projekt Zamotane knjige, štiri nove knjige, posebno številko revije in gostili predavanje kreativnega pisanja. Prisluhniti bo mogoče branjem, glasbi in pogovorom ali se udeležiti različnih ustvarjalnih delavnic. S prsti in glasom mladega prozaista bo premierno uprizorjen poseben spoj glasbe in poezije. Na dogodkih bodo skupaj z ožjimi sodelavci LUD Literatura nastopali tudi povabljeni strokovnjaki s področja literature in založništva, avtorji knjig programa LUD Literatura in avtorji, ki bodo pri LUD Literatura svoje knjige izdali v prihodnje.

Kaj smo počeli prejšnjič in kako je to bilo videti, si lahko ogledate na spletni strani drugega Prepišnega uredništva in na fotografijah. In še fotografije s prvega Prepišnega uredništva pa spletna stran.

Literatura. Dostopna in prehodna, pa naj bo polje literarnega ustvarjanja še tako zaraščeno.

5 do 12: »Za topoli nekje si ti«

ponedeljek, 20. 4., ob 11.55

Pogovor z Elzo Budau, slovensko besedilopisko, pesnico in pisateljico, bo vodila Petra Koršič.

Elza Budau je leta 1964 absolvirala na FAGG v Ljubljani in se 1969 zaposlila na RTV Ljubljana. Prozo je začela objavljati 1956 v reviji Mlada pota, med drugim tudi ljubezenski roman Diagram neke ljubezni (1958). Erotično tematiko je nadaljevala tudi v romanu Ljubezen v f-molu (1987). Leta 1963 je pričela pisati besedila za popevke, napisala jih je več kot tisoč.

Elza Budau velja za eno največjih slovenskih besedilopisk. Napisala je besedila za številne pesmi v času razcveta slovenske popevke; nekatere med njimi so: Poletna noč, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak, Pegasto dekle, Ko ljubezen umre, Na pragu let, Ti si moja ljubezen ... Ko si jih prepevamo, običajno niti ne vemo, kdo jih je spesnil.

Leta 2003 je za svoje življenjsko delo prejela viktorja, leta 2007 pa za svoj radijski in glasbeni opus Ježkovo nagrado.

(nazaj na program ↑)

Otvoritev Prepišnega uredništva. Predstavitev Zamotanih knjig

ponedeljek, 20. 4., ob 19.30

Zamotane knjige so priložnost, da se povabljeni oblikovalci predstavijo s svojim delom v obliki alternativnih ovitkov za nove knjige. Natisnemo jih v res majhni nakladi in ponudimo kupcem novih knjig v času Prepišnega uredništva – ovitke in knjige se da poljubno kombinirati, tako da ovitek na koncu ni več podrejen knjigi, ampak je knjiga neke vrste nosilec novega umetniškega dela, ki potuje naokoli.

Letošnje zamotane knjige so pripravili Arjan Pregl, Miha Perne in Leon Zuodar (Beli sladoled).

Zamotane knjige so samostojna potujoča razstava in hkrati intervencija. So umetniško preigravanje (ne)vrednosti ovojnega papirja, kar je v nekem smislu tudi ščitni ovitek knjige, ki ga lahko po nakupu ali med branjem po želji snameš, celo vržeš proč. So pa Zamotane knjige tudi kritika instrumentaliziranega oblikovanja knjige kot nečesa, kar je podrejeno vsebini, torej tekstu – nov ovitek je lahko tukaj tudi kritika vsebine, vendar kot takšna ponovno podvržena naključju, saj si lahko kupec sam izbere, kateri knjigi bo dodal kateri ovitek. Končno, ne glede na kupčevo domnevno svobodno izbiro svojevrstno zmago slavi prav oblikovalec, ki je svoje delo poslal v svet, razstavil na bralčevi knjižni polici in v nekem smislu prekril ali kar požrl vsebino knjige, ki jo ovijo. Tako ni več vsebina knjige tista, ki bi narekovala oblikovanje, temveč samo še nekakšen narobe obrnjen okvir.

Doslej so sodelovali že Mina Fina, Nina Urh, Miklavž Komelj in Nenad Cizl.

(nazaj na program ↑)

Predstavitev novih Prišlekov

(tudi za medije)

ponedeljek, 20. 4., ob 20.00

Z branjem in pogovorom bomo predstavili štiri nove knjige, ki so izšle v zbirki Prišleki: Tina Mlakar Grandošek, Vse je v redu; Tomaž Šalamun, Ta, ki dviga tačko, spi; Tone Škrjanec, Sladke Pogačice in Maja Vidmar, Minute prednosti.

Tone Škrjanec (foto: Maj Pavček) Maja Vidmar (foto: Maj Pavček) Tina Mlakar Grandošek (foto: Maj Pavček)

(nazaj na program ↑)

Degustacija vina

ponedeljek, 20. 4., ob 21.00

Degustacija vina.

(nazaj na program ↑)

5 do 12: Ugrizni magdalenico

torek, 21. 4., ob 11.55

Pesniško branje novih in mladih pesniških peres:

Jure Kapun, Katarina Rakušček, Juš Škraban, Klara Otorepec, Vesna Liponik, Jan Krmelj, Aljaž Koprivnikar. Povezuje Petra Koršič.

(nazaj na program ↑)

Kritično o kritiki, prvič

torek, 21. 4., ob 18.00

Kritično o kritiki je naslov okrogle mize, ki bo posvečena razmisleku o literarni kritiki v slovenskem kulturnem prostoru. Glavni namen dogodka bo spodbuditi širšo diskusijo o temeljnih vprašanjih literarne kritike, o katerih bodo razmišljali uveljavljeni slovenski kritiki in kritičarke, ki jih bomo gostili v dveh terminih. Poslanstvo literarne kritike je ocenjevanje literature, vendar kdo ocenjuje literarno kritiko? Izhajajoč iz tega vprašanja si bomo organizatorji prizadevali, da bosta diskusiji ponudili možnost, da tudi literarna kritika dobi svojo kritiko.

Sodelovali bodo: Ana Geršak, Tina Vrščaj in Goran Dekleva. Moderator: Rok Smrdelj.

(nazaj na program ↑)

5 do 12: Kritika do nacga

sreda, 22. 4., ob 11.55

Branje osebnih antologij literarnih kritikov. Kaj je zanju ostalo na situ časa? Katere pesmi so ju zaznamovale? Kaj ju navdušuje danes? Kaj izstopa po njunem mnenju? Brez katere pesmi ne bi bila Aljaž Koprivnikar in Ana Geršak to, kar sta?

Povezuje Petra Koršič.

(nazaj na program ↑)

Andrej Blatnik: Pisanje kratke zgodbe

sreda, 22. 4., ob 18.00

Kako se ustvarjalno pisanje razlikuje od pisanja nasploh? Kako začeti? Kako nadaljevati? Ali obstaja prekratka zgodba? Kaj v zgodbi počnejo liki? Od česa so odvisni? Kdo naj zgodbo pripoveduje? Kakšni naj bodo dialogi? Kakšen ritem in zaplet? In navsezadnje, kdo bo vse to sploh bral in kje? Veliko vprašanj, a kar nekaj tudi odgovorov. Če ste kdaj razmišljali o pisanju zgodbe, boste po tem predavanju razmišljali drugače … in svojo zgodbo morda začeli, morda pa končno uspešno končali. In če o pisanju niste nikoli razmišljali, boste o njem v predavanju izvedeli toliko, da boste morda začeli.

(nazaj na program ↑)

Esej na Slovenskem

sreda, 22. 4., ob 20.00

Kaj je (slovenski) esej in v kakšni formi je? Tej temi je bila posvečena že prva letošnja številka revije Literatura, tokrat bomo o tej temi debatirali še v živo.Sodelujejo Matej Bogataj, Milan Dekleva, in Luka Novak. Moderira: Dijana Matković.

(nazaj na program ↑)

5 do 12: Pogovaranja & Razpravljanja (P & R): Da ne pokvarim

četrtek, 23. 4., ob 11.55

Pesem, ki je dobro napisana, ima na papirju dobro življenje. Občasno jo posreduješ potencialnim bralcem poslušalcem na literarnih dogodkih. Ko jo glasno bereš, ji daš novo preobleko. Katero obleko izbrati, da začaraš most, ki se vzpostavi med teboj in poslušalcem, in izrečeš skrivno besedo, ki odklene vrata na mostu in je med teboj in poslušalcem pot, ki jo naseli pesem?

Ali dobro pesem sploh lahko pokvarimo? Katera spoznanja s področja nevro-lingvističnega programiranja je dobro vedeti pred nastopanjem? S čim vse komuniciramo, ko izgovarjamo besede?

O tem in še čem v pogovoru dolgoletne koordinatorke Literature v živo Petre Koršič s Tomažem Gubenškom, rednim profesorjem na katedri za govor na oddelku za gledališče in radio AGRFT v Ljubljani, govornim svetovalcem in raziskovalcem govora v slovenskih gledališčih.

(nazaj na program ↑)

Kritično o kritiki, drugič

(Noč knjige)

četrtek, 23. 4., ob 18.00

Kritično o kritiki je naslov okrogle mize, ki bo posvečena razmisleku o literarni kritiki v slovenskem kulturnem prostoru. Glavni namen dogodka bo spodbuditi širšo diskusijo o temeljnih vprašanjih literarne kritike, o katerih bodo razmišljali uveljavljeni slovenski kritiki in kritičarke, ki jih bomo gostili v dveh terminih. Poslanstvo literarne kritike je ocenjevanje literature, vendar kdo ocenjuje literarno kritiko? Izhajajoč iz tega vprašanja si bomo organizatorji prizadevali, da bosta diskusiji ponudili možnost, da tudi literarna kritika dobi svojo kritiko.

Sodelovali bodo: Aljoša Harlamov, Gaja Kos in Ana Schnabl. Moderator: Rok Smrdelj.

(nazaj na program ↑)

Glasbena improvizacija slika poezijo: »Še vedno ima vsak svoj vrt«

(Noč knjige)

četrtek, 23. 4., ob 19.00

Pesniški branji debitantke na Literaturinih branjih Neje Tomšič in avtorice zbirke Prišleki Ane Pepelnik (Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo, Utrip oranžnih luči na semaforjih, Cela večnost; založba LUD Literatura) bo glasbeno interpretirala Minka Đonlič (harmonika). Povezuje Petra Koršič.

(nazaj na program ↑)

Pesniška poslušalnica

(Noč knjige)

četrtek, 23. 4., ob 20.30

Didžej teoP (Belo smetje) predstavlja stare in nove note z vinilnih plošč, ko se srečata beseda in glasba – od Allena Ginsberga do Bona Iverja.

(nazaj na program ↑)

Naj… dolgočasna knjiga

(Noč knjige)

četrtek, 23. 4., ob 22.00

Kakšne knjige radi berete pred spanjem? Takšne, ki vas uspavajo? Uredniška zofa bo spremenjena v posteljo in v njej si bomo brali naj… dolgočasne knjige, da bi ob njih laže zaspali. Po vaši izbiri, iz knjig, ki jih prinesete od doma, ali iz knjig z naših polic. Nepozabno uspavalno doživetje. Uredništvo, kot ga še niste poznali. Intimno branje z domačimi piškoti. Prinesite spalke in blazine!

Lahko noč, knjiga!

PS: Avtorji pa pridite preverit, ali bo kdo bral tudi iz vaše knjige.

(nazaj na program ↑)

5 do 12: Razprava z delavnico

petek, 24. 4., ob 11.55

Pogovoru Da ne pokvarim bo sledil praktični prikaz izboljšav pri glasnem upodabljanju literarnega besedila. Vabljeni pesniki, prozaisti, esejisti, kritiki in vsi tisti, ki vas javno nastopanje z literarnimi vsebinami zanima. S seboj prinesite svoja besedila. Lahko tudi kaj preberete, da ne rečemo vprašate. Delavnico bosta vodili režiserka in igralka Barbara Pia Jenič iz Zavoda Senzorium in slovenistka in lektorica Petra Koršič, koordinatorka Literature v živo.

(nazaj na program ↑)

Izbris/Šalamun

petek, 24. 4., ob 19.00

Narekovano, navdihnjeno in … izbrisano. Koliko novih pesmi se skriva v Šalamunovi poeziji, zakopanih pod plastmi zvenov in pomenov? Z zabavno tehniko brisanja in črtanja besed bomo iz Šalamunovih pesmi delali nove pesmi in odklepali skrite pomene Šalamunove poezije. Rezultate bomo objavili na spletni strani.

(nazaj na program ↑)

Neotipljivo – berljivo

petek, 24. 4., ob 20.00

V sodelovanju z Biblosom

Neotipljivo – berljivo plakat

Je knjiga, ki ni otipljiva, še vedno knjiga? Je lahko berljiva, če ni otipljiva?Posebej za Prepišno uredništvo bomo pripravili novo e-knjigo, ki jo bodo predstavili avtorji zbirke Prišleki.

Vsi obiskovalci tega večera bodo dobili kupon za brezplačen izvod e-knjige Neotipljivo – berljivo. Samo ta večer!

V sodelovanju z Biblosom bomo na žrebanju za nagrado podelili nov e-bralnik z bogatim izborom e-knjig.

V knjigi se bodo s teksti predstavili Primož Čučnik, Mitja Drab, Leonora Flis, Jasmin B. Frelih, Blaž Iršič, Jedrt Maležič, Tomo Podstenšek, Arjan Pregl, Ana Svetel in Peter Svetina. Nekateri izmed avtorjev bodo tudi nastopili v živo.

(nazaj na program ↑)

Jasmin B. Frelih: Gazele

petek, 24. 4., ob 21.00

Mladi prozaist Jasmin B. Frelih bo premierno v živo z glasom in kitaro predstavil svoje uglasbitve Prešerna in Kosovela.

(nazaj na program ↑)

Jasmin B. Frelih (foto: Maj Pavček)

Literaturi se vrti

vsak dan zvečer

Vsak večer po dogodkih sledi še uredniško didžejanje.

(nazaj na program ↑)

Dogodke Prepišnega uredništva bomo zaključili ob vinih Petrič.

Vina Petrič