Prepišno
uredništvo

Teden odprtih vrat uredništva LUD Literatura

13.–17. oktober 2014

knjige po ugodnih cenah • branja in pogovori • delavnice

Uredništva so eno izmed najpomembnejših središč literature, kjer se srečujejo predvsem ideje, rokopisi in knjige. Ker smo pri LUD Literatura prepričani, da se morajo na uredništvih srečevati tudi ljudje, bodo naša vrata en teden odprta za vse – in to že drugič!

V tednu Prepišnega uredništva bodo naše knjige naprodaj v posebnih paketih in po ugodnih sejemskih cenah. Posebej za to priložnost bomo pripravili in na delavnici skupaj dodelali chapbook oz. zine, knjižico najnoveše poezije najbolj svežih avtorjev.

Povabili smo pesnike, pisatelje, radijce in kritike. Grafične oblikovalce in ilustratorje. Didžeje. Med drugim bomo premierno predstavili ekskluzivni oblikovalsko-založniški projekt, predstavili nekaj novih knjig, gostili predavanje kreativnega pisanja, prisluhnili branjem in pogovorovom. Na dogodkih bodo skupaj z ožjimi sodelavci LUD Literatura nastopali tudi povabljeni strokovnjaki s področja literature in založništva, avtorji naših knjig in avtorji naših prihodnjih knjig.

Kaj smo počeli prejšnjič in kako je to bilo videti, si lahko ogledate na spletni strani prvega Prepišnega uredništva in na fotografijah.

Literatura. Dostopna in prehodna, pa naj bo polje literarnega ustvarjanja še tako zaraščeno.

Uredniški klepet

vsak dan od 11.00 do 15.00

Na stolih, foteljih ali zofi. Člani uredništva LUD Literatura v času (ne)uradnih ur vabijo na predstavitev delovanja in klepet o aktualnih literarnih temah.

(nazaj na program ↑)

Predstavitev novih Prišlekov

(tudi za medije)

ponedeljek, 13. 10., ob 19.30

Predstavili bomo novi knjigi, ki sta izšli v zbirki Prišleki. Tina Kozin je izdala svojo drugo pesniško zbirko (Šumenja), Franci Novak pa svojo svojo prvo kratkoprozno (Podnebne spremembe). Avtorja bosta svoje delo predstavila z branjem in v pogovoru z urednikom.

(nazaj na program ↑)

Degustacija vin

ponedeljek, 13. 10., ob 20.30

Degustacijo vin Emeran Reya bo vodil mladi briški vinar Edvard Reya.

(nazaj na program ↑)

Generacije, grupacije

torek, 14. 10., ob 18.00

Potem ko je izločil vse svoje kolege, je André Breton ostal edini veljavni nadrealist. Uroš Zupan in Matevž Kos sta pripadnika generacije, ki šteje natanko dva člana. Ali imajo nove generacije željo po grupacijah ali pa smo še vedno zasidrani v paradigmi samozadostnih avtopoetik? Sodelujejo Iztok Osojnik (avtor več generacij), Gregor Podlogar (avtor ene generacije) in Jasmin B. Frelih (avtor Generacije). Pogovor bo vodil Andrej Hočevar (avtor brez generacije).

(nazaj na program ↑)

Glasbena improvizacija slika poezijo

torek, 14. 10., ob 20.00

Na Prepišnem uredništvu bomo gostili tudi enega iz serije dogodkov, na katerih glasbena improvizacija slika poezijo. Nastopili bodo Vitja Balžalorsky, Primož Čučnik in Barbara Pogačnik.

(nazaj na program ↑)

Pisanje kratke zgodbe

predavanje/delavnica

sreda, 15. 10., ob 17.00

Kako se ustvarjalno pisanje razlikuje od pisanja nasploh? Kako začeti? Kako nadaljevati? Ali obstaja prekratka zgodba? Kaj v zgodbi počnejo liki? Od česa so odvisni? Kdo naj zgodbo pripoveduje? Kakšni naj bodo dialogi? Kakšen ritem in zaplet? In navsezadnje, kdo bo vse to sploh bral in kje? Veliko vprašanj, a kar nekaj tudi odgovorov. Če ste kdaj razmišljali o pisanju zgodbe, boste po tem predavanju razmišljali drugače … in svojo zgodbo morda začeli, morda pa končno uspešno končali. In če o pisanju niste nikoli razmišljali, boste o njem v predavanju izvedeli toliko, da boste morda začeli.

Andrej Blatnik je vodja katedre za knjigarstvo na ljubljanski Filozofski fakulteti, urednik in pisatelj z 12 v Sloveniji in 24 v tujini objavljenimi knjigami, zlasti knjigami kratkih zgodb.

(nazaj na program ↑)

Dodelava knjižice

sreda, 15. 10., ob 19.00

Na delavnici, na kateri bosta sodelovala tudi grafična oblikovalca Zoran Pungerčar in Urška Alič, bomo skupaj iz snopičev papirja naredili knjižice. Posebne. Olepšali jih bomo s sitotiskom in zašili s šivalnim strojem.

Ročno dodelane knjižice v ekskluzivni nakladi bodo predstav­ljene in naprodaj samo v petek, 17. 10., ob 20.00!

(nazaj na program ↑)

Tretja kritiška čajanka

četrtek, 16. 10., ob 18.00

Začimbe so za življenje, ne za kuhanje. Kritiki so se zresnili. Pijejo samo še zeleni čaj.

Nedelovno srečanje kritikov, ki za Literaturo že pišejo ali pa bi s tem radi začeli.

(nazaj na program ↑)

Gospod Ničla in neuprizorljivi dramoleti

četrtek, 16. 10., ob 20.00

Prevajalec in radijec Janko Petrovec bo ušesa razvajal z branjem zgodb iz Gospoda Ničle Stefana Bennija (Stopinje, 2010) in predstavil še kakšen kratek doslej v prevodu še neobjavljen dramolet iz niza neuprizorljivih duhovitih »tragedij v par replikah« Achilleja Campanileja, ki veljajo za post-marinettijevsko in pred-­ionescovsko literaturo. Bralni performans.

(nazaj na program ↑)

Te pesmi bi lahko napisal vsak

petek, 17. 10., ob 20.00

… ampak v resnici so jih napisali Blaž Božič, Mitja Drab, Andrej Hočevar, Blaž Iršič, Barbara Jurša, Nada Kavčič, Dejan Koban, Aljaž Koprivnikar, Rok Korošec, Robert Kuret, Klara Otorepec, Katja Perat, Ivo Podojsteršek, Katarina Ana Rakušček, Nejc Rožman Ivančič, Ana Svetel in Juš Škraban.

To ni nobena generacija. To ni antologija. To je zadnji trenutek literarne zgodovine. In to ni niti knjižica, ker je zine, in ni zine, ker je knjižica. Mogoče je celo knjiga. To bi lahko ugotovil vsak, ampak težko.

LUD Literatura + Look Back and Laugh

Pozor, knjižica bo naprodaj samo ta večer! (Predstavitev knjige, branje)

(nazaj na program ↑)

Pesniška poslušalnica

petek, 17. 10., ob 21.30

Didžej teoP (Belo smetje) predstavlja stare in nove note z vinilnih plošč, ko srečata beseda in glasba – od Allena Ginsberga do Bona Iverja.

(nazaj na program ↑)

Literaturi se vrti

vsak dan zvečer

Vsak večer po dogodkih sledi še uredniško didžejanje.

(nazaj na program ↑)

Dogodke Prepišnega uredništva bomo zaključili ob vinih Emeran Reya

Vina Emeran Reya