Prepišno
uredništvo

Teden odprtih vrat uredništva LUD Literatura

14.–18. april 2014

knjige po ugodnih cenah • branja in pogovori • razstave • koncerti

Uredništva so eno izmed najpomembnejših središč literature, kjer se srečujejo predvsem ideje, rokopisi in knjige. Ker smo pri LUD Literatura prepričani, da se morajo na uredništvih srečevati tudi ljudje, bodo naša vrata en teden odprta za vse.

V tednu Prepišnega uredništva bodo naše knjige naprodaj v posebnih izdajah, paketih in po ugodnih sejemskih cenah.

V tednu Prepišnega uredništva bomo gostili doslej najbogatejši niz različnih dogodkov. Povabili smo pisatelje, prevajalce, urednike in kritike. Grafične oblikovalce in ilustratorje. Glasbenike in didžeje. Med drugim bomo otvorili sobno razstavo, premierno predstavili ekskluzivni oblikovalski projekt, predstavili osem novih knjig, gostili predavanje kreativnega pisanja, prisluhnili branjem in pogovorovom. Na dogodkih bodo skupaj z ožjimi sodelavci LUD Literatura nastopali tudi povabljeni strokovnjaki s področja literature in založništva, avtorji naših knjig in avtorji naših prihodnjih knjig.

Literatura. Dostopna in prehodna, pa naj bo polje literarnega ustvarjanja še tako zaraščeno.

Uredniški klepet

vsak dan od 11.00 do 15.00

Na stolih, foteljih ali zofi. Člani uredništva LUD Literatura v času (ne)uradnih ur vabijo na predstavitev delovanja in klepet o aktualnih literarnih temah.

Pisanje kratke zgodbe

predavanje

ponedeljek, 14. 4., ob 18.00

Kako se ustvarjalno pisanje razlikuje od pisanja nasploh? Kako začeti? Kako nadaljevati? Ali obstaja prekratka zgodba? Kaj v zgodbi počnejo liki? Od česa so odvisni? Kdo naj zgodbo pripoveduje? Kakšni naj bodo dialogi? Kakšen ritem in zaplet? In navsezadnje, kdo bo vse to sploh bral in kje? Veliko vprašanj, a kar nekaj tudi odgovorov. Če ste kdaj razmišljali o pisanju zgodbe, boste po tem predavanju razmišljali drugače … in svojo zgodbo morda začeli, morda pa končno uspešno končali. In če o pisanju niste nikoli razmišljali, boste o njem v predavanju izvedeli toliko, da boste morda začeli.

Andrej Blatnik je vodja katedre za knjigarstvo na ljubljanski Filozofski fakulteti, urednik in pisatelj z 12 v Sloveniji in 24 v tujini objavljenimi knjigami, zlasti knjigami kratkih zgodb.

Poslikava in otvoritev razstave

ponedeljek, 14. 4., ob 20.15

Ob vstopu na uredništvo se ne boste več zagledali v belo steno, ampak se bo v vas zagledala sveža stenska poslikava. Zasnovala sta jo povabljena mlada likovna ustvarjalca Zoran Pungerčar in Mina Fina.

Če se nekateri še vedno trudimo, da bi pozabili podpis, ki ga je neka Literaturina zabava nepričakovano pustila na stenah, si bomo tega z veseljem zapomnili.

Zoran Pungerčar, ki oblikuje naslovnice zbirke Prišleki, bo ob tej priložnosti razstavil tudi liste iz svojih skicirk in pokazal, koliko različnih likovnih svetov in interpretacij je združenih v zunanji podobi knjige.

Zamotane knjige

vsak dan, predstavitev v ponedeljek, 14. 4., ob 20.15

Ena knjiga, pet obrazov. Če je vsebino knjige težko spreminjati, pa lahko v času Prepišnega uredništva svojim estetskim željam prilagodite vsaj njeno zunanjo podobo. Zamotane knjige so knjige z ovitkom po izbiri. Zamotane knjige so potujoča razstava, ki ni vezana niti na razstavno steno, niti na knjižno polico, niti na naslov knjige.

V času trajanja Prepišnega uredništva bodo štirje novi naslovi zbirke Prišleki poleg izvirnih oblikovalskih rešitev Zorana Pungerčarja naprodaj tudi s štirimi dodatnimi ovitki. Zamotane knjige so oblikovali Nina Urh, Mina Fina, Nenad Cizl in Miklavž Komelj.

Ekskluzivni dodatni ovitki so natisnjeni v zelo omejeni nakladi, zato si jih zagotovite s pravočasnim nakupom!

Predstavitev novih Prišlekov

(tudi za medije)

ponedeljek, 14. 4., ob 20.30

Predstavili bomo štiri nove knjige, ki so izšle v zbirki Prišleki. Pesniške zbirke so izdali Katja Perat (Davek na dodano vrednost), Uroš Zupan (Počasna plovba) in Blaž Lukan (Pričakujem pozornost.), Anja Radaljac pa je izdala svoj prvenec, roman Polka s peščenih bankin. Avtorji bodo svoje delo predstavili z branjem in v pogovoru z urednikom.

Vizualne podobe besedil iz Prišlekov

delavnica

torek, 15. 4., ob 16.30

Ko je slikar Edgar Degas potožil Stéphanu Mallarméju, da ima toliko idej, kako bi napisal pesmi, pa mu to vseeno ne uspe, mu je le-ta odvrnil: »Dragi moj Degas, pesmi ne delamo z idejami, temveč z besedami.« In vendar, ker smo s Prišleki prišli globoko v gozd besed, nas lahko zanima tudi pot k Degasu: ali je mogoče iz umetniških objektov, ki so jih ustvarili pomeni in zvoki, izrisati tudi podobe. Na delavnici bomo iz izbranih pesemskih besedil izluščili vizualne podobe, ki jih ta besedila priklicujejo in jih poskušali preliti na papir. Iz ustvarjenih podob bo nastala še ena izmed Literaturinih legend, ob koncu tedna Prepišnega uredništva pa bodo izglasovni trije najboljši spoji besede in slike. Prinesite barvice! Vodi Barbara Pogačnik.

Bilo je nekoč na Literaturi

Pogovor sedanjih in nekdanjih urednikov revije Literatura

torek, 15. 4., ob 18.00

Najprej je bila soba s straniščem na hodniku. Potem je bila soba z zofo, a brez stranišča. Končno tri sobe s straniščem, a brez zofe. Pogovor z nekdanjimi in sedanjimi uredniki bo mogoče razkril, kaj ima to opraviti z osrednjim slovenskim mesečnikom za književnost, ki kot samostojna revija izhaja že od leta 1989. Na edinstvenem srečanju se bodo o okoliščinah uredniškega dela in z njim povezanimi pripetljaji pogovarjali Igor Bratož, Primož Čučnik, Vid Snoj, Jani Virk in Tomo Virk.

Zastonj, zanič, zaman

sreda, 16. 4., ob 18.00

Katera od zgornjih besed najbolje opiše trenutno stanje literature oziroma slovenske kulture v širšem smislu? Kaj lahko o njiju povemo v času, ko sta čedalje bolj razpeti med produkcijski presežek in finančni primanjkljaj, med zastarele puhlice o nacionalnem pomenu in domnevni nujnosti vstopa na trg? O zagatah in idejah in rešitvah se bodo pogovarjali Jasmin B. Frelih, Andrej Hočevar, Miha Kovač, Katja Perat in Glorjana Veber.

Branje delavnice kratke zgodbe

sreda, 16. 4., ob 20.00

Svoje kratke oziroma zelo kratke zgodbe bodo brali udeleženci lanske Literaturine delavnice Anja Cimerman, Janez Grm, Jedrt Maležič, Metka Lampret, Dano Ličen, Teja Močnik, Neža Prah, Arjan Pregl, Tanja Mastnak, Ada Cajnko in vodja delavnice Andrej Blatnik.

Pesniška poslušalnica

sreda, 16. 4., ob 21.30

Didžej teoP (Belo smetje) predstavlja stare in nove note z vinilnih plošč, ko srečata beseda in glasba – od Allena Ginsberga do Bona Iverja.

Stopinje: Kaschnitz – Tamburin in konj

četrtek, 17. 4., ob 20.00

Srečanje prevajalskih generacij ob pokojni klasiki nemškega leposlovja Marie Luise Kaschnitz. Ljubljana sreča Maribor,  LUD Literatura, ki je v zbirki Stopinje izdala izbor kratkih zgodb Tamburin, konj (prev. Urška P. Černe, ur. Gaja Kos), vabi v goste revijo Liter jezika (Nina Ditmajer in odgovorna urednica Urša Kac), v kateri so s prevodi Kaschnitz debitirali študentje, ki prihajajo v Ljubljano z branjem in projekcijo prevodov in izvirnikov: Viktorija Aleksovska (prevodna urednica Liter jezika), Vesna Krofl, Sebastijan Leskovar in Nino Pugelj.

Predstavitev novih knjig iz zbirke Stopinje

petek, 18. 4., ob 12.00

Zbirka Stopinje je namenjena izdajanju prevodnih avtorskih knjig kratke proze, bodisi prevajanju zaključenih zbirk bodisi izboru kratkoproznih besedil nekega avtorja. Predstavljene bodo štiri nove knjige: Lídia Jorge: Mož in druge zgodbe; Peter Stamm: Onkraj jezera; Josef Winkler: Trepalnico si izpulim in z njo do smrti te zabodem; Janet Frame: Vstopate v človeško srce in druge zgodbe. Knjige bodo predstavile prevajalke Blažka Müller Pograjc, Amalija Maček in Julija Potrč ter urednici Tina Kozin in Gaja Kos.

Druga kritiška čajanka

petek, 18. 4., ob 18.00

Za prst ingverja, nekaj strokov kardamoma, lovorov list, zrno popra, cimetova skorjica, janež, muškatni oreh in muškatni cvet. Sladkor, voda, mleko, čaj. Zavreš, precediš in s kolegi debatiraš o stanju literarne kritike.

Akami + 12

zaključna koncerta

petek, 18. 4., ob 20.00

Literatura ima že dolgo tradicijo povezovanja z glasbo, kar je bilo, denimo pri projektih Mimoglasje in Pri besedi z zvokom in hrupom, povezano z različnimi eksperimentalnimi pristopi in svobodno improvizirano glasbo. Tudi dogajanje Prepišnega uredništva se bo zaključilo z dvema ekskluzivnima koncertoma v posebni komorni izvedbi. Mlada glasbenika Akami (Domen Slovinič) in 12 (Miha Robida) bosta predstavila svojo avtorsko glasbo, ki preči polja eksperimentalnega kantavtorstva, temačnega ambientalnega minimalizma in individualiziranega dekolaža neodvisne lo-fi estetike.

Akami se zanima za eksperimentalno glasbo v različnih žanrskih kombinacijah. Na odru mu bo pomagal Boštjan Franetič, ki ga je prvih nekaj akordov naučil oče, nato pa ga je glasbena pot peljala na študij jazz kitare na konzervatorij v Celovcu.

12 je glasbeni projekt Mihe Robide, ki je načeloma študent na dvoletni pavzi, v resnici pa bo vedno glasbenik za polni delovni čas. Glasbo ustvarja, ker se marsičesa drugače ne da ubesediti.

Literaturi se vrti

vsak dan zvečer

Vsak večer po dogodkih sledi še uredniško didžejanje.

Dogodke Prepišnega uredništva bomo zaključili ob vinih Petrič.

Vina Petrič