Ni videti, kot bi moralo biti? Poglejte na spletu.

LUD Literatura

Literatura 270

Literatura 270

V zadnjem času se precej ukvarjamo s težavami življenjske dobe pa tudi relevantnosti kritikov in kritičark, v tokratnem uvodniku z naslovom Kritik naj (ne) bo! se te teme loti Jasna Vombek, ki, skozi osebno prizmo, pretresa poti in stranpoti (ne)urejenosti položaja kritikov pri nas.

Pesmi iz Svilnatega želodca pajka prede Barbara Pogačnik, Jana Putrle Srdić pa v naslovu cikla svojih najnovejših pesmi pravi In kaj zdaj.

V nekoliko sanjski, pa tudi poetični kratki prozi se tokrat predstavlja Franci Novak, Milan Vincetič pa, v nekoliko daljši zgodbi, opiše Bordure mojstra Molnarja.

Ana Geršak se pogovarja z avtorico dveh odmevnih pesniških knjig Anjo Golob (druga knjiga Vesa v zgibi je letošnjega datuma), ki pa je bila do nedavna tudi gledališka kritičarka, trenutno pa se največ ukvarja z dramaturgijo.

Druge celine so tokrat v znamenju Anne Sexton, ki jo je prevedel in predstavil Jernej Županič.

V Zadnji izmeni pa je Andrej Pleterski pripravil prevod Petih zgodb slovaške avtorice Uršule Kovalyk.

Nekatere kritike so tokrat precej kritične, v njih pa Matej Bogataj piše o esejistični knjigi Vinka Möderndorferja Izdelovalec zvonov, Iva Kosmos o Nataši Konc Lorenzutti in njeni Kavi pri dišečem jasminu, Andrej Hočevar se ukvarja ravno s knjigo Anje Golob Vesa v zgibi, nadalje Anja Radaljac obravnava knjigo Irene Velikonja Črna ovca, črni vran, Žiga Rus pa zbirko kratkih zgodb Marka Golje Morda.

Rubrika Slovenska literatura in tuji kritiki prinaša zapis Jenny Tunedal o švedski knjigi  Lucije Stupica in Stefana Schmitzerja o nemški Cvetke Lipuš.

Robni zapisi so.

Kafka gre v kino skupaj z zakoncema Stepančič.

Literatura ima letno kazalo.

In v imenu uredništva vsem skupaj želi čim krajše praznike.

Sebi pa dober novi letnik 🙂

LUD Literatura
Erjavčeva 4
1000 Ljubljana
tel.: 01 251 43 69 ali 01 426 97 60
www.ludliteratura.si
Literaturina obvestila vam pošiljamo v prepričanju, da vas zanimajo. Lahko se odjavite.