Ni videti, kot bi moralo biti? Poglejte na spletu.

LUD Literatura

Literarne nagrade – manj je več?

Priznanja, ki izkazujejo čast pisateljem ali najboljšim knjigam, obstajajo zato, da jih skritiziramo, pravi v svojem tekstu poljski dopisnik Konrad Wojtyła, eden petih avtorjev, ki smo jih povabili, da za elektronski medij www.ludliteratura.si reflektirajo stanje literarnih nagrad v svojem okolju. Z objavami smo začeli v predtaktih jeseni, in sicer ob razkritju nominirancev in nagrajenca za Veronikino nagrado, kar je komentiral Klemen Kordež. Jesen je pač čas nagrad: poleg Veronikine, ki jo je vmes za sabo pustila že Rožančeva, bodo do konca leta podeljene vsaj še nagrade novo mesto, nagrada za prvenec in Jenkova, če pustimo različne natečaje zaenkrat ob strani.

Nagrade so seveda vedno v središču polemik – po katerih kriterij naj se ravnajo, kaj sploh želijo doseči, kako zagotoviti transparentno delovanje žirij itd., o čemer se v svojem prispevku med drugim sprašuje tudi Anja Radaljac. Toda izkazalo se je, da ob nagradah pravzaprav niti ne gre toliko za nagrade same, temveč res za različne poglede na literaturo, družbo, celo politiko.

Pri nas smo se v zadnjem času denimo spraševali, ali bi kresnika lahko dobil žanrski roman (in kaj žanr dandanes sploh pomeni). Lahko bi se denimo vprašali, ali je nagrada za prvenec namenjena tudi upokojencem, koliko strani mora imeti knjiga in, ne nazadnje, kaj sploh šteje kot prvenec. Lahko bi se denimo vprašali, kdo naj nagrado podeljuje, koliko založb naj bo vključenih – in kdo jih sme financirati –, da bo neki ožji izbor res nepristranski in dovolj reprezentativen oz., morda, kot se med vrsticami sprašuje kanadski dopisnik Josip Novakovich, politično korekten … In polemike se seveda nadaljujejo: prejemniki bi radi vrnili svoje pretekle in prihodnje nagrade, žirantje odstopajo in opozarjajo na nepravilnosti v delovanju žirij, nagrade niso več način kanonizacije in izgubljajo status kulturne institucije.

Toda v resnici so nagrade samo pokazatelj širše kulturne klime – spori med generacijami, estetskimi usmeritvami ali boji za pravice različnih manjšin so lahko hitro (in po krivici) apropriirani kot odsev prerivanj znotraj političnih centrov moči. Kot pravi avstrijski dopisnik Stefan Schmitzer, k sreči še obstaja družbeno relevantna in sveža literatura, ki se tem vulgarizacijam upira. Drugo vprašanje pa seveda je, ali je takšna literatura tudi nagrajevana.

Klemen Kordež: Veliko vsebine, malo poezije
Konrad Wojtyła: Kolikor slabše, toliko boljše
Stefan Schmitzer: V čast nujnosti zgodovinskega mišljenja na govorniških odrih
Josip Novakovich: Književne tolpe ali združba dolgočasnežev?
Anja Radaljac: Neznane metodologije, neznani kriteriji

 


 

 

V letošnjem izboru prav nobene zbirke ne moremo označiti za presežek v slovenski poeziji, posebej pa nobena bralcu ne ponuja zgoščene in resnično izpiljene pesniške besede.

– Klemen Kordež

 

Dela, ki so na Poljskem nastala v 21. stoletju, celo nagrajena dela, prehajajo v kanon naključno (podobno hitro iz njega tudi izginejo).

– Konrad Wojtyła

 

Kompleksnejše pisanje bo polagoma izrinjeno v univerzitetne mehurčke in zasebne slonokoščene stolpe poljubnih skladov, kjer bo, končno povsem izključeno iz javnosti, smelo podaljševati svoj obstoj le še kot igra tistih, ki si jo bodo sploh še lahko privoščili.

– Stefan Schmitzer

 

Kot mlademu bralcu mi je veliko pomenilo odkrivati knjige, za katere se je zdelo, da jih ni bral nihče drug. Zdaj pa je modno iskati karseda temeljito preverjene knjige. Ne zaupam žirijam in književnim tolpam, ki podpirajo druga drugo.

– Josip Novakovich

 

Morda bi se lahko odprl bolj zdrav diskurz o tem, ali nagrade potrebujemo, zakaj jih potrebujemo in kaj nam dandanes predstavljajo. Morda bi naposled celo prišli v situacijo, v kateri bi bil realni nabor prijavljenih avtoric_jev, ki bi še želele_i, da nekdo ocenjuje njihova dela in jih meri z drugimi, tako ozek, da bi celo žirije uspele prebrati vse tekmovalne naslove.

– Anja Radaljac

 

LUD Literatura
Erjavčeva 4
1000 Ljubljana
tel.: 01 251 43 69 ali 01 426 97 60
www.ludliteratura.si
Literaturina obvestila vam pošiljamo v prepričanju, da vas zanimajo. Lahko se odjavite.