Knjižni novosti pri LUD Literaturi ob 200. obletnici rojstva Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega

Do 31. marca 2021 lahko knjigi naročite po prednaročniški ceni: biografijo Dostojevski Ljudmile Saraskine za 33€, knjigo Dostojevski in jaz za 22€, obe knjigi v kompletu pa samo za 50€. Ob naročilu kompleta v prednaročilu prihranite kar 18€. Knjigi izideta konec meseca.

uredništvo

Letos obeležujemo 200. obletnico rojstva in 140. obletnico smrti ruskega velikana F. M. Dostojevskega (1821–1881), zato smo se pri LUD Literaturi odločili, da namesto ponatisov že znanih del poskrbimo za dve knjižni noviteti: izdali smo najnovejšo veliko biografijo Dostojevski ruske literarne zgodovinarke Ljudmile Saraskine v prevodu Boruta Kraševca in izvirno slovensko knjigo Dostojevski in jaz sedemnajstih priznanih slovenskih piscev. Knjigi sta na voljo v prednaročilu tukaj.

 

Čeprav je Dostojevski za mnoge svetovni klasik številka ena in je imel izjemno razgibano in vznemirljivo življenje (katorga v Sibiriji, epilepsija, igromanija, življenje v tujini, strastna razmerja, dva zakona, pisateljevanje, smrt dveh otrok, družbeni angažma itn.), bo naša izdaja šele prva njegova biografija v slovenščini.

 

 

Saraskina, Dostojevski

 

 

Ljudmila Ivanovna Saraskina (1947) je ruska literarna zgodovinarka in biografistka, ki je večino svojega življenja posvetila preučevanju del in biografij Dostojevskega in Solženicina, o katerih je tudi napisala svoji najodmevnejši biografski knjigi: Solženicin (2008) in Dostojevski (2011).

Biografija Dostojevski, ki upošteva vsa novejša faktografska dognanja o pisateljevem življenju in prinaša mnoge izvirne uvide, velja za eno najboljših v svetovnem merilu. Avtorica življenje in ustvarjanje Dostojevskega postavi v družbeni kontekst dobe, brez katerega ju ni mogoče razumeti, hkrati poskuša orisati pisateljevo notranjo, duhovno biografijo, ki je po svoje celo vznemirljivejša od zunanje.

 

Zbirka: Labirinti
Prevod: Borut Kraševec
Strani: 720
Redna cena: 39€

 

 

Matevž Kos (ur.), Dostojevski in jaz

 

 

Knjiga Dostojevski in jaz, ki jo je uredil Matevž Kos, prinaša 17 esejev slovenskih avtorjev in avtoric, ki jih združuje poseben interes za ruskega pisatelja. Generacijsko, idejno, žanrsko idr. raznovrstni prispevki se lotevajo Dostojevskega z različnih gledišč. Nekateri obravnavajo bolj splošne, a obenem ključne razsežnosti in tematske poudarke njegove literature in pogleda na svet, drugi se posvečajo specifičnim, a nič manj pomembnim vprašanjem, kot so npr. odnos Dostojevskega do zgodovine Rusije in Evrope, njegov vpliv na druge pisce, tudi filozofe in publiciste. Enako velja za kompleksno vprašanje recepcije Dostojevskega v slovenski literaturi in kulturni zgodovini.

Proti koncu se knjiga vrača na začetek: z bolj avtorsko obarvanimi prispevki, ki Dostojevskega – tudi iz čisto osebne perspektive – aktualizirajo in ga hkrati uvrščajo v lastno zgodovino branj in s tem (samo)refleksije. Vse prispevke pa povezuje naslovna, nekoliko provokativno formulirana sintagma: Dostojevski in jaz.

Sodelujoči avtorji in avtorice: Aleksander Skaza, Janko Kos, Gorazd Kocijančič, Borut Kraševec, Pavle Rak, Igor Grdina, Urša Zabukovec, Tine Hribar, Neža Zajc, Ivan Verč, Alenka Koron, Sergej Valijev, Matic Kocijančič, Simon Malmenvall, Blaž Podlesnik, Tomo Virk, Jure Jakob.

 

Zbirka: Novi pristopi
Strani: 338
Redna cena: 29€

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki

Izdelava: Pika vejica