Šepetati konjem

Torek, 5. 6., ob 20.30, Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana

Protestno branje Literarno-umetniškega društva Literatura

 

Ugovor zoper stanje v Sloveniji. Javna agencija za knjigo RS je v negotovosti. Odločb za projektne razpise (med njimi za področje Literarne prireditve) še ni.

Cikel branj Literarno-umetniškega društva Literatura v Klubu Gromka na Metelkovi poteka že osmo leto. V več kot desetletnem aktivnem spodbujanju literarne bralne kulture (avtorska branja sodobne slovenske književnosti in pogovarjanja; več lokacij, tudi po drugih mestih in krajih v državi) smo pri Literarno-umetniškem društvu Literatura iz Ljubljane k sodelovanju privabili številne pesnike, pisatelje, kritike, urednike, esejiste, prevajalce, glasbenike, performerje, vizualne umetnike. Za svoje delo, tj. nastope, so vedno dobili honorar, kakor je v navadi v civiliziranih državah in na drugih umetniških področjih.

Letos je delovanje zaradi neizdanih odločb in (še) nedodeljenih finančnih sredstev onemogočeno (oz. okrnjeno na promocijo knjižnih izdaj, vendar je to povsem drugo področje delovanja). Zato smo na polovici leta povabili številne literate, ki so v osmih in več letih sodelovali v naši promociji sodobne slovenske književnosti. Vsi povabljeni so se vabilu k sodelovanju odzvali.

Z dvominutnim nastopom, branjem svojih pesmi in proznih izsekov, bo 45 literatov simbolično podpisalo, da so ZA ohranjanje profesionalizacije kulturno-umetniških poklicev in nadaljnje honoriranje literarnega dela, tudi nastopov na literarnih prireditvah, ki nedvomno prispevajo k literarni bralni kulturi v Sloveniji, pa tudi k mozaični podobi kulturne ravni državljanov Slovenije.

 

Prvič in zadnjič brez honorarja pod taktirko Literaturine Literarne kulture v Gromki berejo:

 1. Jasmin B. FRELIH
 2. Andrej BLATNIK
 3. Matjaž BRULC
 4. Primož ČUČNIK
 5. Milan DEKLEVA
 6. Veronika DINTINJANA
 7. Mitja DRAB
 8. Tina GRANDOŠEK
 9. Andrej HOČEVAR
 10. Karlo HMELJAK*
 11. Jure JAKOB
 12. Milan JESIH*
 13. Alenka JOVANOVSKI
 14. Manka KREMENŠEK KRIŽMAN
 15. Ivana KOMEL
 16. Miklavž KOMELJ
 17. Barbara KORUN*
 18. Taja KRAMBERGER
 19. Vesna LEMAIĆ
 20. Mirana LIKAR BAJŽELJ
 21. Andrej MEDVED*
 22. Aleš MUSTAR*
 23. Boris A. NOVAK*
 24. Iztok OSOJNIK
 25. Ana PEPELNIK
 26. Katja PERAT
 27. Miha PINTARIČ
 28. Gregor PODLOGAR
 29. Barbara POGAČNIK
 30. Marcello POTOCCO
 31. Lili POTPARA
 32. Sebastijan PREGELJ
 33. Jana PUTRLE SRDIĆ
 34. Peter SEMOLIČ
 35. Robert SIMONIŠEK
 36. Veronika SIMONITI
 37. Marjan STROJAN*
 38. Tomaž ŠALAMUN*
 39. Tone ŠKRJANEC
 40. Veno TAUFER
 41. Gašper TORKAR
 42. Tomislav VREČAR
 43. Maja VIDMAR
 44. Uroš ZUPAN
 45. Petra ZUPANČIČ

 

Branje bo povezovala Petra KORŠIČ.

Pred branjem in po njem bo glasbo sukal Gašper TORKAR.

Fotografirala bo Mojca PIŠEK.

*Podpirajo, a se žal branja ne morejo udeležiti.

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Mikropolitike branja

  Branje je uveljavljanje svobode in soustvarjanje boljše družbe. Tako kot ima pisec_ka pravico do svobode govora v svojem pisanju, tako ima bralec_ka pravico do izbire pri svojem branju. Ta pravica je neodtujljiva, vendar pa družba vanjo na najrazličnejše načine posega, da bi bolj ali manj neposredno narekovala okus.

  Na 6. Prepišnem uredništvu bomo predstavili nove knjige; bralci_ke bodo predstavili_e svoje vtise na 10-minutnih predavanjih; improvizatorji_ke se bodo na duhovit način lotili_e založniških vprašanj; avtorji_ice Prišlekov bodo brali_e v intimnih domačnih okoljih in pripovedovali_e svoje zgodbe.

  V tednu Prepišnega uredništva bodo knjige iz programa LUD Literatura naprodaj po sejemskih cenah.

  Za Prigrizke in napitke bodo poskrbeli Domača peka, Vina Ščurek, Vina Fedora, Vinska klet Vidmar, Tektonik kraft pivovarna. Pomagala sta nam še DPG in Riso Paradiso.

  Prepišno uredništvo omogoča Javna agencija za knjigo RS.

 • Prednovoletno druženje

  Obrat divja. Para se vije. Leto se obrača. Samo še vrtljaj nas loči do najpomembnejšega dne tega leta. V petek, 15. 12. 2017, bo literarna para nehala sukati pero in od 20h naprej sukala pete v Vodnikovi domačiji v Šiški. Divje misli v divjih telesih bodo spodbujali Belo smetje, DJ Pascual in Cimermanja. Podmazali bomo tudi surove jezike. Vljudno vabljeni na prednovoletno druženje, ki ga skupaj organizirata LUD Literatura in Divja misel (Vodnikova domačija Šiška). Para se bo vila od pritličja do podstrehe. Zaloga razlogov za druženje se ne bo izčrpala, količine drugih oblik podpore pa so omejene.

 • Priznanje za elektronski medij

  Priznanje za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige

Izdelava: Pika vejica