Deseta (!) delavnica kreativnega pisanja LUD Literatura

Poezija, kratka zgodba, književna kritika, kritika mladinske književnosti

Tradicionalne delavnice že od jeseni 2004 prinašajo izide. Nekateri udeleženci so medtem pričeli objavljati v osrednjih književnih revijah, drugim izhajajo knjige, ki dobivajo nagrade, tretji zmagujejo na literarnih tekmovanjih, četrti so se zaposlili pri slovenskem knjižnem časopisju in v literarnih ustanovah. Povratniki se srečujejo z novimi pisci, vsi pa prinašajo nove pesmi, zgodbe in misli. Lahko se pridružite.

Pesniško delavnico vodi Uroš Zupan, dobitnik Jenkove in Župančičeve nagrade, nagrade Prešernovega sklada in nagrade za najboljši prvenec, avtor petnajstih knjig, izdanih v Sloveniji, in šestih, izdanih v tujini, zastopan v številnih domačih in tujih antologijah.

Kratko zgodbo usmerja Andrej Blatnik, dobitnik Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada, avtor dvanajstih knjig, izdanih v Sloveniji, in dvaindvajsetih, izdanih v tujini, predavatelj založniških študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kritiko poučuje Urban Vovk, dolgoletni urednik kritiške rubrike v reviji Literatura, avtor treh kritiško-esejističnih knjig, dobitnik Stritarjeve nagrade, ustanovni član in prvi predsednik Društva slovenskih literarnih kritikov ter idejni oče nagrade kritiško sito.

Kritiko mladinske književnosti usmerja Gaja Kos, dolgoletna urednica rubrike Robni zapisi v Literaturi, s Stritarjevo nagrado nagrajena kritičarka, ki se zlasti posveča mladinski književnosti.

Z analizo besedil in izkušnjami bodo sodelovali še drugi uveljavljeni poznavalci in ustvarjalci posameznih zvrsti.

Delavnice bodo potekale od začetka oktobra na popoldanskih srečanjih sredi Ljubljane.

Če želite na kateri od njih sodelovati, pošljite za poezijo deset pesmi (v eni datoteki) Urošu Zupanu (uros.zupan2@guest.arnes.si), za kratko zgodbo dve zgodbi v dolžini do pet strani (do 10.000 znakov vsaka) Andreju Blatniku (Andrej.Blatnik2@guest.arnes.si), za recenzije pa knjižno recenzijo, dolgo približno sto vrstic, Urbanu Vovku (liturban@yahoo.co.uk) ali (za kritiko mladinske književnosti) prav tako dve recenziji Gaji Kos ([printemail address=”gaja.kos@gmail.com”]) do 20. septembra 2012. Pripišite čim več o sebi in omenite svoje ustvarjalne izkušnje, želje in potrebe.

Za dinamično ravnovesje v skupini si voditelji pridržujejo pravico izbire med prijavljenimi. Pridržujejo si tudi pravico, da katere od delavnic zaradi neustreznega števila prijav ne izpeljejo. O izbiri bodo prijavljeni obveščeni konec septembra. Posebej opozarjamo, da delavnice niso namenjena besedilom za otoke in mladino, odlomkom iz romanov in spominskim in dnevniškim zapisom.

Udeležba je prostovoljna in brezplačna. Pogoj zanjo je dostop do elektronskega naslova in zmožnost dela v skupini. 

Delavnice kreativnega pisanja sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu
 • Miša pravi:

  En lep pozdrav in eno vprašanje: Se bi lahko pridružila h kateri od delavnic kot scenaristka televizijskih oddaj in kolumnistka, ali sem udarila čisto mimo? Vsekakor mi več znanja in veščine ne bi škodovalo :).

  Hvaležna za odgovor,

  Miša Molk

 • Andrej B. pravi:

  Uf, v to smer bi bilo res treba kreniti, bojim pa se, da blizu Literature za to ni pravih strokovnjakov … Scenaristična delavnica Pokaži jezik je nemara ugasnila? Nekaj kulturno kolumnističnega pa pripravlja Festival Maribor:
  http://www.festivalmaribor.si/program/delavnice-in-predavanja/

  Pozdrav, Andrej

 • Tjaša Jevnikar pravi:

  Pozdravljeni!
  Zanima me, ali lahko eno kratko zgodbo pošljem v tujem (angleškem) jeziku ali mora biti vse v slovenščini?

  Hvala

  Tjaša Jevnikar

 • Andrej B. pravi:

  Težko je predvideti, da bodo vsi sodelujoči znali angleško, čeprav se to običajno zgodi. A če ste že zgodbo napisali v angleščini – je kak vsebinski razlog, da je ne bi prevedli v slovenščino?

 • Robert Kostadinoski pravi:

  Bodo delavnice potekale istočasno torej hkrati, ali se da prijaviti na več delavnic?

  Lep ozdrav, Robert

 • Urban V. pravi:

  Delavnice ne potekajo istočasno, ampak ob različnih dnevih, tako da je obiskovanje več delavnic načeloma izvedljivo. Urban

 • Darka Lampič pravi:

  Ali bi bilo mogoče, da se vam pridružim, čeprav sem zamudila rok. Žal sem vas šele danes našla na spletu. Želela bi se pridružiti delavnici za poezijo.

  Lep pozdrav,

  Darka

 • uros zupan pravi:

  Na žalost je za pridružitev že malo prepozno.
  Vse dobro,
  Uroš Zupan

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Vse v istem hipu, v istem telesu

  Andraž Jež

  Fantasma epohé – Poezija in/kot igra, kolosalno zastavljen projekt pesnika, filozofa in umetnostnega zgodovinarja Andreja Medveda, je zainteresirana slovenska javnost pričakala razmeroma medlo. V tisku … →

 • Premoga je še dosti, pare pa zmanjkuje

  Tim Uršič

  »in bronski beat o svojem fantu in ti, ki me držiš za roko, meni pa se svet kotali, kotali. noči so se razpirale, vrata so … →

 • Dež, zvoki mest, zmeda med jeziki

  Barbara Pogačnik

  Na branje desete edicije mednarodnega literarnega srečanja Zlati čoln 2012, prevajalske delavnice pesnikov, ki mostove za slovensko literaturo gradi ob robu in v brk “visokobudžetnim” … →

Izdelava: Pika vejica