Viktor Jerofejev: Telo

Viktor Jerofejev, Telo. Prevedli Drago Bajt, Sara Špelec in Anjuša Belehar. Ljubljana: Beletrina, 2017. (Zbirka Žepna Beletrina)

Barbara Leban

Bolj kot premišljen zasnutek zbirke ali jasnost pisave kratkoprozno zbirko Viktorja Jerofejeva zaznamujejo asociacije. Prodoren pogled ustvarjalca se ne ukvarja z navideznim in zunanjim, pač pa sega v notranjost, v intimo, in razgali bližnjega. Jerofejev, ki se je prostovoljno odpovedal visokemu položaju v skorumpirani družbi, stavi na iskrenost, ne pa tudi na obzirnost. Ponos ob spominu na velike pisce se v zgodbah tako meša z norčevanjem in odporom do skoraj vsega ostalega: do človeške, zlasti ruske neumnosti, naivnosti, slepega pokoravanja družbenim normam in zakonom, nerazgledanosti posameznikov, političnih fars in zablod ljudi na visokih položajih; ljubezen do ženske pa prerašča v strast in kasneje v totalen razvrat. Tako se ne gre posebej čuditi nad dejstvom, da se ga lasten narod še vedno bolj kot ne sramuje: ponosnega Rusa, najraje varno zakritega z debelimi plastmi oblačil, avtor ironično in brezobzirno razkrije v najbolj sramotnih, patetičnih in posmeha vrednih položajih. Slabo za promocijo naroda, zabavno za bralca.

O avtorju. Barbara Leban (1990), študent z bolonjsko diplomo.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Igor Marojević – Mamina roka

  Pavla Hvalič

  Kočljivost tematike se staplja s sproščenim jezikom ali − kot se glasi v romanu velikokrat uporabljena besedna zveza – roka roki. Torej: to drži kot pribito.

 • Na Divjem zahodu nič novega

  Zarja Vršič

  Kljub obilici takih in drugačnih nepomembnih dogodkov ima pri Atxagi bralec ves čas občutek, da se v romanu pravzaprav nič zares ne zgodi; dogodki, o katerih piše, sami po sebi niso pomembni in ne vodijo nikamor. Na Divjem zahodu torej nič novega.

 • Bi raje videl, da uničijo vso njegovo poezijo, kot pa ubijejo eno miš, enega vrabca

  Vesna Liponik

  V lanskem letu so pri založbi Beletrina izšle Zbrane pesmi I in Zbrane pesmi II Jureta Detele. Kot podaljšek izida tega vsekakor monumentalnega dela je založba Beletrina 2. aprila v Cankarjevem domu organizirala Simpozij o Juretu Deteli, s katerim se je namenila »ob tej prelomnici primerno osvetli[ti] njegovo življenje in delo«.