Stefan Andres – El Greco slika velikega inkvizitorja

Stefan Andres, El Greco slika velikega inkvizitorja. Prevedel Aleš Učakar. Ljubljana: Modrijan, 2016 (Zbirka Svila)

Ana Geršak

Le redkokdaj se zgodi, da bi naslov tako točno povzemal vsebino knjige kot v primeru Andresovega El Greco slika velikega inkvizitorja. Še redkeje se zgodi, da bi naslov tako natančno povedal vse, kar je o knjigi povedati. Namreč, El Greco res slika velikega inkvizitorja don Fernanda Niña de Guevaro, vmes se pogovarja z zdravnikom Cazallo, potem se zdravnik pogovarja z inkvizitorjem, nakar se vsi trije pogovarjajo, zaključijo pogovor, se razidejo in nadaljujejo svoja čezvse zanimiva poklicna udejstvovanja. Ko El Greco slika, razmišlja o inkvizitorjevem obrazu, kako mu iz oči kukajo kače, pa o tem, da obleke ne bo narisal v vijolični, temveč v rdeči barvi na temni podlagi, ker kot vsak spodoben genij v hipu sprevidi bistvo ljudi in inkvizitorjevo bistvo so goreče grmade v noči. In inkvizitor to razlago kupi, verjetno iz čiste sreče, da ga je nekdo končno razumel, ker je spregledal njegovo žalost, kajti težko je neprestano hujskati množice k zažiganju, to terja veliko angažmaja in vere v smiselnost lastnega početja, zato pa inkvizitorji zbolevajo za boleznijo melanholikov – na žolču. Sicer pa naj bi pripoved prevpraševala odnos med oblastjo in umetnostjo, z naukom, da prava umetnost vedno premaga oblast, in po El Grecovi zaslugi bo nekoč ves svet videl, kakšen bizgec je bil inkvizitor. Kako krasna tolažba za vse njegove žrtve.

O avtorju. Ana Geršak se je rodila, živi in bo enkrat verjetno umrla, v kolikor bo dokazano, da solipsizem zavaja. Do takrat nekaj piše, kritizira in glumi črva v loju.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Anna Seghers – Izlet mrtvih deklet

  Ana Geršak

  Ko je Anna Seghers pisala Izlet mrtvih deklet, se druga svetovna vojna še ni iztekla. Pa vendar je bila usoda naslovnih deklet, njenih sošolk, ki so tistega brezskrbnega popoldneva 1913 srebale kavo ob Renu, takrat že zapečatena.

 • Težavni prvenec

  Klemen Kordež

  O zgoščenem in simpatičnem prvencu, v katerem je avtor do farse prignal stranpoti, na katere lahko zanese pisatelja, ki ne priznava nobene vrednosti življenja izven polja umetnosti.

 • Hella S. Hasse: Črno jezero

  Kaja Blazinšek

  Prvo literarno delo nizozemske pisateljice Helle S. Hasse, novela Črno jezero, je drobna knjižica, ki v sebi skriva temno moč oprijema vodnih rastlin jezera Telage Hideung in odkriva neke druge, postranske razsežnosti kolonializma.