Rodaan al Galidi: Avtist in poštni golob

Prevedla Stana Anželj. Sodobnost International, 2016. (Zbirka Horizont)

Veronika Šoster

Nagrajeni roman nizozemskega avtorja iraških korenin Rodaana al Galidija Avtist in poštni golob že z naslovom izpostavlja, da bo šlo za avtističnega protagonista, kar mnogi ustvarjalci brez zadržkov izkoriščajo in na motnjo lepijo vse mogoče klišeje. Pri tem al Galidi ni ravno izjema, saj je njegov protagonist nesposoben razumevanja prenesenih pomenov besed, ima približno fotografski spomin in je na nekaterih področjih prav genialen. Protagonistov karakter je izdelan do potankosti, knjiga pa nesluteno zraste v drugi polovici, ko se začne Geert ukvarjati z izdelavo violin in starih kavčev: »Ej, samo če pomisliš: kavč se zbudi in ugotovi, da je postal violina, violina pa sanja, da je kavč.« Proti koncu se pojavi tudi skrivnostni poštni golob iz naslova, ki poskrbi za nemalo preglavic in neverjetnih prigod, vse to pa poganjajo živahni dialogi in nenehni zgodbeni preobrati, ki jih je na 150 straneh toliko, da se jih ne bi sramovala niti kakšna masivna bukva. Roman bi deloval bolje, če bi šlo le za ekscentričnega junaka, kot v primeru Backmanovega Moža z imenom Ove, saj al Galidi avtizma ne obravnava na svojstven ali prelomen način (enako humorno se tega loti recimo Graeme C. Simsion s Projektom Rosie), a ne glede na to gre za zabavno, duhovito in iskrivo delo, ki nas v zgodbo potegne z nenehnimi bizarnimi pripetljaji.

O avtorju. Veronika Šoster, rojena leta 1992 v Trbovljah, obiskovala I. gimnazijo v Celju. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in bohemistike, leta 2017 je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Mentor, Airbeletrina, … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Uglješa Šajtinac: Skromni darovi

  Karmen Jordan

  (E-)pisemski roman Skromni darovi daje občutek, da bi bili, glede na zajeto tematiko, potrebni Popravki. Zapis ni napaka, saj se zdi, da je v ozadju dela »franzenovski … →

 • Limonada po indijsko

  Zarja Vršič

  Če se samo malo sprehodimo po opusu Anite Nair, v angleščini pišoče indijske pisateljice ter dobitnice številnih indijskih in tujih literarnih nagrad, bomo kmalu naleteli na ponavljajočo se tematsko paradigmo, ki zajema predvsem samoiskateljstvo romanesknih junakov in problem ženskega vprašanja v Indiji.

 • Triler, ki je tudi klasika

  Kaja Pinter

  Roman Vseh ptic petje ves čas hodi po meji med zunanjimi in notranjimi pokrajinami. S tem, ko poskuša brisati meje med njima, postavlja objektivno resničnost pod vprašaj in ustvarja zgodbo, ki jo je mogoče zapopasti z zelo različnih perspektiv, zaradi česar se roman bere kot sodobno, a hkrati nadčasovno delo.

Izdelava: Pika vejica