Rachel Joyce: Nenavadno romanje Harolda Frya

Prevedla Neža Božič. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2016.

Barbara Leban

Harold peš prepotuje Anglijo, da bi obiskal na smrt bolno prijateljico, in ko premaguje brezmejna prostranstva, mimogrede najde še samega sebe. Pismo prijateljice v njem vzbudi slabo vest, roman o dolgem popotovanju pa je posledično tudi zgodba o iskanju samoodpuščanja in preseganju ustaljenih navad. Ob vseh žuljih na nogah in ljudeh, ki jih sreča na poti, rutine vajeni in od žene odtujeni Harold kar naprej podoživlja in razčiščuje svojo lastno življenjsko zgodbo; pot, ki jo prehodi, pa mu pomaga, da se notranje prerodi in pripravi na preizkušnje, ki ga čakajo na cilju. Avtorica se ob pisanju skuša izogibati čerem posploševanja, didaktičnim zaključkom in črno-beli karakterizaciji likov. Včasih ji z ironijo, humorjem in nenadejanim preobratom ali dvema to uspe, spet drugič pač ne.  Kljub težkim temam smrti, umiranja in odtujenosti je roman posledično predvsem lahkotno čtivo, ki stavi na optimizem za vsako ceno, na dobroto ljudi,  na moč volje, odpuščanja in kar je še teh stvari. Precej predvidljiva prostočasna proza in dobrodošel oddih po stresnem dnevu v službi, ne pa ravno Joyce. Tisti drugi namreč.

O avtorju. Barbara Leban (1990), študent z bolonjsko diplomo.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Kako … je že konec?

  Gaja Kos

  Po Skubičevem uspelem prvencu za otroke oziroma po prvih knjigah iz zbirke Trio Golaznikus, bralec od avtorja pač pričakuje dobre knjige za otroke; kaj hočemo, človek se hitro razvadi.

 • Težko je biti (mumin)očka

  Gaja Kos

  Muminočka tare občutek nekoristnosti; da bi se znova našel in osmislil, s svojo družino (pridruži se jim še mala Mi) odpluje na otok s svetilnikom, kjer naj bi začel novo življenjsko poglavje.

 • Si ali nisi?

  Gaja Kos

  Ne dam roke v ogenj, da je s tem res tako, ampak dozdeva se mi, da bodisi si ali nisi fan Toona Tellegena; čeprav si težko predstavljam, da nisi. Njegovim unikatnim živalskim junakom, ki se vsak po svoje ubadajo z izzivom, imenovanim življenje, se je pač težko upreti.