George Orwell: Burmanski dnevi

Prevedla Tina Mahkota. Spremna beseda Mirt Komel. Založba Beletrina, Ljubljana 2015 (Zbirka Beletrina)

Pavla Hvalič

Burmanski dnevi so najprej izšli v Združenih državah Amerike, ker je moral avtor pred izdajo v Angliji nekaj imen v romanu spremeniti zaradi podobnosti z dejanskimi osebami. Knjiga je v določeni meri avtobiografska, saj je Orwell služboval v Burmi kot policist. Ne glede na to, da se je pisatelj preizkušal tudi v proletarskem življenju in življenju potepuhov, se svojemu družinskemu izvoru ni povsem odpovedal in je nekaj let preživel v hiši svojih staršev ter opravljal poklic učitelja. Roman je prav tako ambivalenten, kot je bil avtorjev način življenja: nekatere tujke z govornega področja Burme so v kurzivi, s čimer jih avtor prej stigmatizira, kot da bi sprejel drugačnost jezikovne kulture, kar je poudarjeno tudi v spremni besedi. Po drugi strani pa glavni lik kritizira rasizem kolonizatorjev in celo prevzema navade tamkajšnjih prebivalcev. Orwellov jezik je v Burmanskih dnevih nabuhel, vendar ne izgublja političnih nastavkov. Skratka: v Burmanskih dnevih je Orwell orwellovsko kritični otrok svojega časa.

O avtorju. Pisanje literarnih recenzij je Pavli ostalo še iz študentskih let. In ker je navada železna srajca, jo le stežka slečeš.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • O Materinstvu. O smislu. O času.

  Mateja Arnež

  Nekatere zgodbe so težke. Težko jih je prebaviti. Težko jih je vmes vsaj malo ne odložiti, saj te zgodba – kljub izjemno berljivemu slogu – napolnjuje s tesnobo, ki iz strani v stran narašča v tvojih prsih. Kaj takega se mi ne zgodi ob prav veliko knjigah. Izjema so Dnevi zavrženosti. Pa sedaj Materinstvo.

 • Tragičen ljubezenski odnos na ozadju tragičnega zgodovinskega časa

  Jasna Lasja

  Olga se bere na več ravneh. Nazoren opis vzpona nemškega nacionalizma od pruskega kanclerja Otta von Bismarcka naprej, preko kolonialnih epizod in weimarske republike do ideologij nacionalsocializma ter študentskih nemirov leta 1968 nakazuje, da gre v prvi vrsti za zgodovinski roman.

 • Zgodovina tujstva

  Ana Lorger

  Naivni bralec ali bralka bi Tujko sprva kar hitro lahko označila za ljubezenski roman, vse dokler na polovici ne najde fotografije resničnega dokumenta.

Izdelava: Pika vejica