Anna Seghers – Izlet mrtvih deklet

Anna Seghers, Izlet mrtvih deklet. Prevedel Aleš Učakar. Ljubljana: Modrijan, 2017 (Zbirka Svila)

Ana Geršak

Ko je Anna Seghers pisala Izlet mrtvih deklet, se druga svetovna vojna še ni iztekla. Pa vendar je bila usoda naslovnih deklet, njenih sošolk, ki so tistega brezskrbnega popoldneva 1913 srebale kavo ob Renu, takrat že zapečatena: upornica, izdajalka, brezbrižnica, učiteljica, gospodična Sichel, ki jo petindvajset let kasneje nekdanja učenka in oboževalka s psovkami prežene s klopi, ker je Judinja; pa »gospodična Mees z mogočnim, neuničljivim križem na prsih«, ki še naprej kljubovalno zbira denar za svojo cerkev, in Starček, učitelj Reiß, ki bo »doživljal umiranje svojih mladih učencev v sledeči in v sedanji vojni«. V sopari mehiške vročine se pred očmi pripovedovalke kot privid ponovno odvije tisti usodni dan, morda, tako je vsaj slutiti, zadnji dan brezskrbne otroške sreče, saj bo prvi vojni žrtvi, postavnemu Ottu Freseniusu, že čez leto dni »izstrelek razparal trebuh«. Kljub letom pripovedovalka zapolnjuje prazna mesta v domači nalogi za gospodično Sichel, »ker se rada vozim in ker rada pišem spise, da naj do naslednje ure nemščine napišem opis našega šolskega izleta«. Vsi ti časovni prepleti, vsa ta sopostavljanja, in usoda, ki se napoveduje v vsakem najmanjšem gibu deklet, so v tem kratkem tekstu popisani z izmojstreno silovitostjo.

 

O avtorju. Ana Geršak se je rodila, živi in bo enkrat verjetno umrla, v kolikor bo dokazano, da solipsizem zavaja. Do takrat nekaj piše, kritizira in glumi črva v loju.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Stefan Andres – El Greco slika velikega inkvizitorja

  Ana Geršak

  Le redkokdaj se zgodi, da bi naslov tako točno povzemal vsebino knjige kot v primeru Andresovega El Greco slika velikega inkvizitorja. Še redkeje se zgodi, da bi naslov tako natančno povedal vse, kar je o knjigi povedati.

 • Težavni prvenec

  Klemen Kordež

  O zgoščenem in simpatičnem prvencu, v katerem je avtor do farse prignal stranpoti, na katere lahko zanese pisatelja, ki ne priznava nobene vrednosti življenja izven polja umetnosti.

 • Hella S. Hasse: Črno jezero

  Kaja Blazinšek

  Prvo literarno delo nizozemske pisateljice Helle S. Hasse, novela Črno jezero, je drobna knjižica, ki v sebi skriva temno moč oprijema vodnih rastlin jezera Telage Hideung in odkriva neke druge, postranske razsežnosti kolonializma.