Iz ljubezni do obrti

Razmišljanje Karle Kelsey o stanju ameriške kritike

Karla Kelsey

Karla Kelsey, avtorica prve objave v nizu Literaturinih naročenih kritik iz tujine, ki sicer na Susquehanna University predava kreativno pisanje, je za Literaturino spletno stran strnila nekaj svojih misli in izkušenj o stanja literarne kritike v ZDA, kjer je, kolikor vemo, literarna scena precej razgibana – po načinu objavljanja in izdajanja pa se od naše tudi razlikuje. Toda, kot je opozorila Kelseyeva, ravnotežje ameriške literarno-kritiške pokrajine ni brez motenj. V svojem razmišljanju se Kelseyeva tako dotakne implicitnih vprašanj glede priložnosti za objavo, spletnih revij in blogov, prepoznavnosti kritikov v javnosti in sploh razmerja med pesniki, kritiki in akademiki.

 

Na ta vprašanja odgovarjam z zornega kota pesnice, ki se ukvarja s kritiko, širše polje akademske kritike pa v bistvu nerada nagovarjam. Zame je polje akademske kritike povsem ločeno od pesnikov in prozaistov, ki pišejo kritike: profesorji s kritikami ne nazadnje pridobivajo svoje doktorate in razvijajo svoje akademske kariere. Ti bodo, poleg pisanja strokovnih knjig, posamezne prispevke mogoče umestili v ugledne revije s širokim dosegom, kot so Harpers, The New York Times Sunday Book Review ali The New Yorker. Te publikacije bere splošno občinstvo, vendar so dela akademikov pogosto cenjena tudi pri drugih akademikih. Ti so spoštovani in utegnejo biti kot javni intelektualci tudi pozvani, da se odzovejo na vprašanja političnega in družbenega pomena.

Kritike in eseje, pogosto na nekoliko manj formalni ravni, pišejo tudi mnogi pesniki, ki objavljajo v spletnih ali tiskanih revijah, antologijah in monografijah. Kolikor vem, večina teh publikacij objav ne honorira, če pa že, gre za dokaj skromne zneske. Torej pesniki, ki pišejo tudi kritike, to v glavnem počnejo iz ljubezni do obrti in v želji, da bi pripomogli k vzpostavitvi pesniške skupnosti in dialoga. Glede na vse to me številčnost resne kritike, ki jo pišejo pesniki, vedno znova navdušuje in navdaja z zadovoljstvom. Vznemirljivi knjižni projekti kot tudi spletne revije se nenehno porajajo. Tole so štirje izmed mojih najljubših:

 

The Volta: http://www.thevolta.org/

The Constant Conversation: http://quarterlyconversation.com/constant/

Jacket Magazine: http://jacketmagazine.com/

The Constant Critic: http://www.constantcritic.com/

 

Tako dandanes eno izmed osrednjih vprašanj ni, ali obstaja za objavljanje kritike dovolj priložnosti, temveč to, o katerih avtorjih se sploh piše, še posebej v najvidnejših publikacijah, kot je denimo The New York Times. V zadnjih letih so organizacije, kot je VIDA (skupina za podporo vloge žensk v literaturi), pokazale, da je ravnotežje v splošni ameriški literarni kritiki porušeno: kritiške pozornosti bodo bolj verjetno deležne knjige belih avtorjev kot pa knjige avtoric ali nebelcev nasploh. Veliko truda je vloženega v raziskovanje razlogov, zakaj kritika, kot se pač piše, ni skladna z demografijo tistih, ki dejansko objavljajo.

Upam, da sem se s temi mislimi dotaknila vprašanj, ki vas zanimajo. Res sem zadovoljna, da sem lahko sodelovala pri Literaturinem projektu!

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Kritika kot pustolovščina

  Andrej Hočevar

  Poučen in poglobljen pogovor z ameriškim kritikom, pisateljem in prevajalcem Johnom Taylorjem, ki že več desetletij živi v Franciji. John Taylor svoje pisanje povezuje tudi s popotovanji, ki so ga že večkrat pripeljala tudi v Slovenijo.

 • Zabaven trk živih in živih mrtvecev

  Gaja Kos

  Sfar, pomembna figura novega francosko-belgijskega stripa, pa tudi romanopisec in režiser, nagrajevan in prevajan, tudi slovenskemu bralcu nikakor ni neznan; pred kratkim je njegovo ime zazvenelo ob Graščini, še prej ob zabavnih stripih o Merlinu itd. Vampirček gre v šolo, ki je izšel v sozaložništvu Zavoda Stripolis in Mladinske knjige, pričenja novo zbirko Stripeki, ki je še en dokaz, da je strip (za vse starostne kategorije) pri nas vse bolj prisoten in – upati je – tudi zaželen in bran.

 • Človeško, prečloveško, onkraj-človeško

  Silvija Žnidar

  »Da, vem, da vas bo to spravilo ob živce in razjezilo, toda človekovo življenje je mogoče predvideti. Obstajajo orodja za to,« pravi psihologinja iz kratke zgodbe »Gora vseh svetih«. A če v splošnem Bizarne zgodbe Olge Tokarczuk o čem pričajo, pričajo – ravno nasprotno – o nepredvidljivosti obstoja, o čudaških, abnormalnih celicah človeškega življenja, ki zmotijo njegov ustaljeni tok, o njegovih bizarnih izpeljavah v neki prihodnosti, v nekem distopičnem scenariju.

Izdelava: Pika vejica