Zgodbe proti nespečnosti

Achille Campanile

(prevod: Janko Petrovec)

Stopinje (2015) • kratke zgodbe

Kupi

Novinar, televizijski in časopisni kritik, scenarist, pisatelj in dramatik Achille Campanile (1899–1977) je bil eden najpomembnejših humorističnih piscev italijanskega 20. stoletja. Pisati je začel že kot najstnik, leta ’24 pa zabeležil tudi prve dramske uspehe. V najplodnejših desetletjih od sredine dvajsetih do sredine štiridesetih let je napisal okoli petdeset komedij, dobro desetino romanov več o knjigi

Tekal je naokrog in povohljal vsakega mimoidočega, toda nihče ni bil in tudi ni hotel biti njegov gospodar. Nato se je obrnil in šinil po ulici; na vogalu je obstal in se ozrl v vse smeri. Gospodarja ni bilo. V skokih je zdirjal nazaj v ulico, okoli njega je škropila umazanija in z dlake mu je kapljal dež. Ustavil se je na vsakem vogalu, a gospodarja ni bilo nikjer. Tedaj je sedel na križišče dveh ulic, iztegnil kuštravo glavo proti nebu in zatulil.

Predstavitev knjige

Novinar, televizijski in časopisni kritik, scenarist, pisatelj in dramatik Achille Campanile (1899–1977) je bil eden najpomembnejših humorističnih piscev italijanskega 20. stoletja. Pisati je začel že kot najstnik, leta ’24 pa zabeležil tudi prve dramske uspehe. V najplodnejših desetletjih od sredine dvajsetih do sredine štiridesetih let je napisal okoli petdeset komedij, dobro desetino romanov in na stotine tako imenovanih »tragedij v par replikah«. V zadnjih letih življenja je doživel svoj drugi vrhunec, zlasti z zbirkama kratkih satiričnih zgodb Priročnik za konverzacijo ter Šparglji in nesmrtnost duše.

Pričujoči izbor zgodb iz omenjenih zbirk in opusa Campanilejevih komičnih dramoletov je prvo književno delo tega popularnega naslednika futurizma in predhodnika književnosti absurda v slovenskem prevodu.

Izdelava: Pika vejica