Potopljeni katalog

Robert Simonišek

Prišleki (2003) • poezija

Besedilo na zavihu napisal Goran Dekleva Robi Simonišek je pesnik lačnega, hlastajočega, vseskoz budnega pogleda. Zdi se, da je njegova želja potopiti se v vsako barvo, v vsako senco, pokukati za vsako okno ali pod vsak kamen, uganiti najmanjšo misel ljubljene osebe, ustvariti bližino iz besed, ki se ne meni več o knjigi

ko se vrneš nazaj, se čas oblači v noč, kot ženska, ki je zlezla v pižamo in zaspala z mislimi na tvojem vzglavniku.

Predstavitev knjige

Besedilo na zavihu napisal Goran Dekleva Robi Simonišek je pesnik lačnega, hlastajočega, vseskoz budnega pogleda. Zdi se, da je njegova želja potopiti se v vsako barvo, v vsako senco, pokukati za vsako okno ali pod vsak kamen, uganiti najmanjšo misel ljubljene osebe, ustvariti bližino iz besed, ki se ne meni ne za čas ne za prostor. Njegovo poezijo je v zadnjih letih objavljalo več slovenskih literarnih revij, Potopljeni katalog pa je avtorjev knjižni prevenec.

Robert Simonišek

Robert Simonišek (1977) se je sprva uveljavljal kot pesnik in kritik, kasneje tudi kot pisatelj in umetnostni zgodovinar. Rodil se je v Celju, kjer trenutno živi. Študiral je filozofijo in umetnostno zgodovino ter doktoriral na temo findesièclovske umetnosti. Med študijem je opravljal dela na kulturnem področju ter se začel intenzivneje ukvarjati z leposlovjem. Poezijo, kritike, prozo, strokovne in znanstvene tekste je objavljal v osrednjih slovenskih in tujih revijah ter časopisih. Pri Literaturi je izdal pesniški zbirki Potopljeni katalog (2003) in Avtoportret brez zemljevida (2008). V prvencu se izrisujejo podobe razpete med mestnim in ruralnim okoljem, v drugi zbirki v ospredje stopata tematiki potovanj in eksistencialnega samoizspraševanja. Objavil je zbirko kratkih zgodb Melanholična zrenja (2011) z značilnim drugoosebnim pripovedovalcem in monografijo Slovenska secesija (2011), ki velja za prvi zaokrožen pregled tega sloga pri nas. Sodeloval je na nekaterih vidnejši pesniških festivalih (The Gerard Manley Hopkins Festival). Občasno prevaja poezijo iz angleščine.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica