Noži

Tone Škrjanec

Prišleki (2002) • poezija

Besedilo na zavihu napisal Primož Čučnik Noži so tretja pesniška zbirka avtorja, ki je nase opozoril konec devetdesetih let s prvencem Blues zamaha. Njegova komunikativna pesniška govorica spregovarja na svež, odprt in berljiv način, predvsem pa je izvirna, suverena in prepoznavna. Tone Škrjanec tudi prevaja iz sodobne ameriške literature (Bowles, več o knjigi

najtežje je začeti, pa naj gre za nov dan ali pesem.

Predstavitev knjige

Besedilo na zavihu napisal Primož Čučnik Noži so tretja pesniška zbirka avtorja, ki je nase opozoril konec devetdesetih let s prvencem Blues zamaha. Njegova komunikativna pesniška govorica spregovarja na svež, odprt in berljiv način, predvsem pa je izvirna, suverena in prepoznavna. Tone Škrjanec tudi prevaja iz sodobne ameriške literature (Bowles, Burroughs, Bukowski, Snyder, O’Hara …). Leta 2003 je bil eden od izbranih avtorjev, ki so slovensko literaturo predstavljali na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Tone Škrjanec

Tone Škrjanec (Ljubljana, 1953), pesnik in prevajalec. Zaključil je študij sociologije na nekdanji ljubljanski Fakulteti za sociologijo,  politične vede in novinarstvo. Po krajšem službovanju v prosveti je bil  skoraj deset let zaposlen kot novinar. Od  leta 1990 deluje je koordinator programa v KUD-u France Prešeren, kjer od samega začetka leta 1994 organizira ljubljanski festivala poezije Trnovski  terceti. Pesmi Toneta Škrjanca so našle svoje mesto v mnogih domačih in tujih antologijah slovenske sodobne poezije in so prevedene v številne svetovne jezike. Poleg pisanja poezije tudi prevaja, predvsem sodobno ameriško literaturo (Paul Bowles, William S. Burroughs, Charles Bukowski, Gary Snyder,  Frank O’Hara, Timothy Liu, Kenneth Koch, Jack Spicer, Anselm Hollo, Kenneth Rexroth, …), sicer pa tudi iz hrvaškega in srbskega jezika.

Izdal je pesniške zbirke  Blues zamaha (1997), Sonce na kolenu (1999), Pagode na  veter (2001), Noži (2002)Baker (2004), Koža (2006), Duh želve je majhen in zelo star (2009) in Med drevesi/Among Trees (slo/ang 2010). Njegove pesniške zbirke, izdane v tujini, so: Pilnowanie chwil (Zielona Sowa, Krakow, 2005), Vseki ima svoja bljan (Izdatelstvo »Karina-Mariana Todorova«, Sofija, 2008), Sun on a Knee (Ugly Duckling Presse; New York, 2005/2008/2010), I’ll Calm the Horses (Ugly Duckling Presse; New York, 2010), Koža (Naklada Lara, Zagreb, 2012).

Diskografija (poezija z glasbo): Košček hrupa in ščepec soli (2003, več avtorjev), Lovljenje ritma (2006, samostojna plošča z glasbenikom Janijem Mujičem), Pri besedi z glasom in zvokom (2011, več avtorjev).

 

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica