Kritike in refleksije

Matevž Kos

Novi pristopi (2000) • esejistika

Matevž Kos (1966) piše literarne kritike, eseje in razprave. V letih 1993-1998 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Literatura. Zaposlen je na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kritike in refleksije so njegova druga knjiga, ki prinaša izbor iz avtorjevega kritiškega pisanja o slovenski prozi, več o knjigi

Ljubi svojo fantazmo bolj kakor samega sebe, bi se potemtakem moral glasiti kategorični imperativ novodobnega pokončnega subjekta, junaka iz prihodnosti neke iluzije.

Predstavitev knjige

Matevž Kos (1966) piše literarne kritike, eseje in razprave. V letih 1993-1998 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Literatura. Zaposlen je na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kritike in refleksije so njegova druga knjiga, ki prinaša izbor iz avtorjevega kritiškega pisanja o slovenski prozi, poeziji in esejistiki. Za svoj knjižni prvenec, “literarne spise” Prevzetnost in pristranost je prejel nagrado Marjana Rožanca.

Matevž Kos

Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je literarni zgodovinar, kritik in esejist. V letih 1993–1998 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Literatura, od leta 1998 je urednik njenih knjižnih zbirk Novi pristopi in Labirinti. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter filozofije. Leta 2001 je doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je danes redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Za svoj knjižni prvenec Prevzetnost in pristranost (1996) je prejel nagrado Marjana Rožanca za esejistično knjigo leta, za monografijo Poskusi z Nietzschejem (2003) pa Zoisovo priznanje Republike Slovenije za pomembne znanstvene dosežke. Je avtor šestih knjig (tri so izšle tudi v hrvaškem prevodu), številnih razprav, esejev in literarnih kritik, pripravil in komentiral je tudi nekaj antologijskih izborov (V. Taufer, S. Kosovel, M. Dekleva, F. Nietzsche, mlada slovenska poezija, The Slovenian Essay of the Nineties). Za mednarodni zbornik Postcommunism, Postmodernism, and the Global Imaginaiton (East European Monographs, Columbia University Press; ur. Ch. Moraru), ki je izšel leta 2009, je napisal razpravo The Anxiety of Freedom: Contemporary Slovenian Literature and the Globalizing/Postmodern World.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica