Gospod Ničla

Stefano Benni

Stopinje (2010) • kratke zgodbe

Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, sodi med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti če brskamo med avtorji politične satire. Leta 1983 je izšel njegov roman emlja! in ga umestil med najbolj prodajane domače avtorje v Italiji. Za njim je objavil vsaj trideset knjig leposlovja in več o knjigi

Teroristično skupino, ki jo bomo seveda nadzorovali mi, bodo sestavljali predstavniki tistih družbenih skupin, ki jih zmerna večina prebivalstva trenutno najbolj sovraži: tujec z Bližnjega vzhoda, anarhist, blebetava radikalka, homoseksualec (ampak ne modni kreator) in še nekdo, ki ga bomo izbrali med komarofilskimi ekologi, pomivalci vetrobranskih stekel na križiščih in bivšimi partizani. Potrudili se bomo, da bo koktejl teroristov odvratno popoln.

Predstavitev knjige

Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, sodi med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti če brskamo med avtorji politične satire. Leta 1983 je izšel njegov roman emlja! in ga umestil med najbolj prodajane domače avtorje v Italiji. Za njim je objavil vsaj trideset knjig leposlovja in publicistike,vse pa zaznamuje igrivo pero, ki se brez predsodkov sprehaja od politične srhljivke do pravljice ter od tesnobne apokaliptične kratke zgodbe do groteske. Kljub včasih temačnemu, s fantazijo prepojenemu in pretiranemu karakteriziranju likov so njegove zgodbe presenetljivo blizu realnosti, iz katere tudi črpajo tematske impulze. Čeprav je površje njegovega pisanja nekam glasno in obloženo, pa Benni v podtonih ostaja otožen in resnoben ter vedno sledi moralnemu imperativu družbene kritike.

Izdelava: Pika vejica